Autor Wątek: pomysł na wska?nik temp. oleju  (Przeczytany 2140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pomysł na wska?nik temp. oleju
« dnia: Sierpień 04, 2006, 16:49:59 pm »

knrdlvn

• Gość
Witam wszystkich serdecznie, jestem całkiem nowy na forum.

Temat podobny jak ten już gdzie? się przewin?ł ale nie dał mi odpowiedzi na moje pytanie. Sprawa się zaczęła od chęci zast?pienia idiotycznego zegarka, który działa tylko wtedy kiedy na niego patrze czym? co warto by było wozić. Pomy?lałem że idealnie pasował by wskażnik temp. płynu chłodz?cego z czujnikiem, tylko jest problem jak ten czujnik zamontować. W poprzednim temacie kto? z Was odradzał montowanie w misce olejowej, a co powiecie na jaki? trójnik wkręcony do bloku silnika w miejsce obecnego czujnika ci?ń. oleju i podłaczenie do niego czujników ci?nienia i temperatury? Czy jest możliwe aby jaki? w miare rozgarnięty ?lusarz byłby w stanie taki trójnik wykonać, na tyle dokładnie aby obeszło się bez wycieków etc.   czy może mam sobie cał? sprawe wybić z głowy?

Pozdrawiam, dzięki za odpowiedzi.

pomysł na wskaĽnik temp. oleju
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2006, 18:31:18 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Trójnik jak najbardziej da się wykonać ale wtedy lepiej tam badac ci?nienie niz temp :P czemu pomysł z miski jest złym?? poprostu należało by miskę sci?gnac i wspawać z ni? z obu stron odpowiednie tulejki z gwintem. Nalezało by tez umiescić go tak by niemożliwe stało siego utr?cenie. Czyli z boku miski a najlepiej z tyłu.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2006, 22:58:44 pm »

knrdlvn

• Gość
My?lisz że olej w takim trójniku znacznie by sie ochładzał? Faktycznie o tym nie pomy?lałem.
Umieszczenie czujnika w misce pod tym względem wydaje się wła?ciwsze, z drugiej jednak strony w jakim tempie wymienia się w niej olej (tzn. cała jej objeto?ć zostanie przepompowana przez silnik a zatem i ogrzana). Jak szybko temp. oleju w misce reaguje na jej zmiany w silniku? Próbował już kto? co? takiego zamontować?

Re: pomysł na wska?nik temp. oleju
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2006, 23:58:34 pm »

elltry#683

• Gość
Cytat: "knrdlvn"
(...)
Sprawa się zaczęła od chęci zast?pienia idiotycznego zegarka, który działa tylko wtedy kiedy na niego patrze czym? co warto by było wozić. Pomy?lałem że idealnie pasował by wskażnik temp. (...)

Ja u siebie zamontowałem ekonomizer w miejsce zegarka.
Fotka:

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2006, 00:22:22 am »

Joker

• Gość
a do czego ten ekonomizer slozy?
ja w miejsce zagarka chce wmontowac VOLTOMIERZ  tylko mosze taki mału dorwać :) problemu niebedzie bo do zegarka idize + i - to tylko podlaczyc :D (chyba) jeszcze sie tym nie interesowalem :D

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2006, 00:31:16 am »

elltry#683

• Gość
Ekonomizer jak sama nazwa wskazjue pokazuje kiedy jedziemy ekenomicznie. Ekonomizer to wakuometr czyli wska?nik podci?nienia w kolektorze ss?cym.