Autor Wątek: Szlam w zbiorniczku wyrównawczym.  (Przeczytany 4023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szlam w zbiorniczku wyrównawczym.
« dnia: Sierpień 08, 2006, 18:36:53 pm »

e_gregor

• Gość
Witam jak w temacie. Przy nagrzanym silniku jak poluzowałem korek zbiorniczka (nie piszcie jaki jestem głupi) to z płynem wypłyneła mied?. Teraz cały zbiorniczek wygl?da jakby go kto? szlamem polał. Mam poldforda z ci?nieniowym zbiorniczkiem.

Po wymianie termostatu chłodzenie było super - efekt korki w ponad 30 stopniowym upale i tylko wentylator czasami się zał?czał - temperaturka silnika równo 90 stopni.

Od jakiego? jednak czasu bryka zaczęła mi się grzać, wentylator chodzi prawie non stop nawet w okolicach temp. zewnętrznej poniżej 20 stopni. Temperatura na wska?niki na oko 100-110 stopni.

Wła?nie kiedy? jak mi się zagotował to poluzowałem korek i wypłyneła mied?. Co moze być przyczyn?? Wentylator jest sprawny, przepływ przez chłodnicę musi być bo inaczej jej termostat nie byłby ogrzewany i nie chodziłby wentyl prawie cały czas.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2013, 13:27:44 pm wysłana przez BARTEK#1925 »

MiedĽ w zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2006, 18:54:22 pm »

jgajek

• Gość
Jeżeli dobrze czaje to ta mied? to szlam... Wyci?gn?ć chłodnice przepłukać j? pod ci?nieniem odwrotnie niż pierwotnie przepływa płyn. Do tego asekuracyjnie zmienić termostat chyba że jeste? jego pewien :)  Wymienić włacznik wentylatora chłodnicy może za pó?no wł?cza i do tego zalać silniczek swierzym płynem. Miłej pracy  :mrgreen:

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2006, 19:12:27 pm »

e_gregor

• Gość
DZięki jgajek. Zastawiałem sie nad czym? takim. Termostat raczje jest ok. Kupiłem oryginalnego motorcarafa i jakie? dwa lub trzy miesi?ce było super. Wentylator zał?cza się przy prawidłowej teperaturze. Pilnowałem go dokładnie i działa bez zarzutu. Jeżdżę na mineralnej, bo mam drobniuteńki wyciek, czy to może być przyczyna?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2006, 20:26:49 pm »

Cyneq

• Gość
Cytat: "e_gregor"
Jeżdżę na mineralnej, bo mam drobniuteńki wyciek, czy to może być przyczyna?

Że co proszę?????
W ukł?dzie chłodzenia masz wodę mineraln???
Mam nadzieje bracie że? co? pomieszał pisz?c.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2006, 20:38:57 pm »

tomallus1

• Gość
UUUUU na mineralnej nie radze. Jak już to na destylowanej je?dzić, bo nie zawiera żadnych minerałów. Chociaż przyznam się, że jaki? czas je?dziłem na kranówie i na mieszaninie do czyszczenia ukł. chłodzenia z wod?, trochę dłużej niż to zalecała instrukcja, ale odpukać problemów zbytnich nie ma.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2006, 20:57:05 pm »

jgajek

• Gość
Hmm pomine ten fakt że masz mineralna w ukladzie... A więc nic w tym dziwnego bo przy 100stopniach woda zaczyna sie gotować i przestaje sie kr?żyć w układzie a płyn ma wyższ? temperaturę wrzenia chyba koło 120 stopni więc rożnica jest  :mrgreen:  Ogólnie nie polecam jeżdzenia na wodzie ani to dobre na lato ani na zime :roll:

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 08, 2006, 20:59:05 pm »

e_gregor

• Gość
Jasne że demineralizowan?  :roll:

A co do temp wrzenia to mi się wydaje że woda spokojnie nie wrzy do 120 stopni... bo w układzie mamy wyższe ci?nienie, a temp wrzenia jest od niego zależna.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 08, 2006, 21:06:16 pm »

jgajek

• Gość
Masz rację z tym ci?nieniem ale podejrzewam że i tak nieznacznie podwyży temp. wrzenia... Co juz Ty z tym zrobisz to Twoja sprawa  :mrgreen:

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2006, 21:33:35 pm »

e_gregor

• Gość
Wiem co zrobię... Polutuję w końcu chłodnicę i wleję borygo, ale przed tym j? zdemontuję i przepłukam

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 08, 2006, 21:35:38 pm »

jgajek

• Gość
Słuszna koncepcja :D Miłej pracy  :mrgreen:

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 08, 2006, 21:48:34 pm »

Cyneq

• Gość
A może poszukaj lepiej nowszej większej. O ile pamietam masz tam taka jak w starych OHV, a Fordonez sie lubio gotować.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 08, 2006, 22:04:14 pm »

e_gregor

• Gość
Cyneq#1748, nie do końca. Jaki? czas po zmianie termostatu korki we wrocku w najgorsze upały nie były mu straszne. Wentylator pracował przez około 50% czasu, wskazówka temperatury nie opuszczała kreski 90.

Teraz nawet chłodny deszczowy dzień sprawia że wentylator się prawie nie wył?cza, choć udaje mu się utrzymać temperaturę w okolicach 90 ale tylko przez to że zrobiło się zimno.

Chłodnica jest jak z OHV z tym że ma za?lepiony korek i z boku ma dorobiony kruciec na podłaczenie wężyka do zbiorniczka wyrównawczego (fordowskiego)

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 09, 2006, 11:46:13 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Nie lej borygo, bo to g,ó.w.no jest :x

Jak już to petrygo, jest łagodniejszy dla układu albo jaki? dobry koncentrat np. SHELLA
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 09, 2006, 19:58:02 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Bo ja wiem czy borygo to gówno. CC je?dził na nim i było ok. Może spróbujesz PARAFLU?

I poza tym może wstawić now? większ? chłodnicę? Przynajmnie będziesz miał pewnosć że nic ci się nie zagotuje. O ile mozesz sobie na to pozwolić. Awarię w układzie masz to pewne.

Aha. Może by tak wstawić dodatkowy wentylator z Poldrovera zał?czany guzikiem z kabiny?
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 10, 2006, 12:40:58 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
A na cholerę drugi wentylator i większa chłodnica. Miałe? kiedy? poldoforda :?: Nie :mad: to nie P.(*&^dol głupot. Ja tym autem jeżdżę trzy lata i żadna inna chłodnica ani drugi wentyl nie s? potrzebne. Trzeba po prostu dbać o szczelno?ć układu i w razie problemów usuwać usterki (wycieki, niedomagania pompy, zakamienienie).
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 10, 2006, 17:13:44 pm »

e_gregor

• Gość
BARTEK, co mozę pompie dolegać? Mog? się łopatki wyrobić?

Cytat: "BARTEK"
Miałe? kiedy? poldoforda :?: Nie :mad: to nie P.(*&^dol głupot.

hłe, hłe, hłe... to sie nazywa "jedo?ć poldforda"  :roll:

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 10, 2006, 17:26:52 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
No, trza se pomagać :lol: