Je?li chodzi o stożki, to ja mam tylko jedno zdanie:
http://www.alfaclub.pl/filtry-stozkowe-jacek-chojnacki.htmla zwłaszcza ten fragment:
"Żeby było ?mieszniej, szczę?liwy nowo upieczony posiadacz filtra stożkowego, paradoksalnie, gorsze parametry odbiera jako lepsze. W czym zatem problem? Ano typowa reakcja jest następuj?ca : "Jak na pocz?tku przyspieszam to jest trochę gorzej ale potem jak już osi?gnę z 6000 obrotów to sprzęt dostaje takiego kopa, że hej". Zgadza się?
Panowie - ten "kop" to ma mniejsz? "parę" od seryjnego. Ponieważ silnik ma wyra?nie niższy maksymalny moment obrotowy w zakresie niższych obrotów ulegacie pozornemu wrażeniu, że jest lepiej w momencie gdy silnik "odnajdzie" ten moment przy bardzo wysokich obrotach. A tu za chwile mamy niedosyt, ponieważ producent w trosce o swój motorek ograniczył nam tę zabawę tym nieszczęsnym limiterem obrotów. Chc?c nie chc?c, by tak oczekiwan? dynamikę trzymać w granicach przyzwoito?ci r?biemy silnik permanentnie w zakresie maksymalnych obrotów. Konsumpcji paliwa to nam nie zmniejszy a zużycie silnika zdecydowanie przyspieszy i potęguje hałas zwi?zany z tak zwanymi "szmerami ssania". "
Jest to tekst Pana Chojnackiego.
I to nie jedyny tego typu, który znalazłem, wła?ciwie to szukaj?c co? na ten temat zawsze trafiam na negatywne opinie. Dlatego zrezygnowałem z pomysłu zamontowania tego. Jedyna korzy?ć to rasowy d?więk.
Jak to wyczytałem wczoraj: każda modyfikacja daj?ca efekt pozytywny daje taki sam efekt negatywny. Owszem stożki czasem pomagaj?, ale pamiętajcie, że je?li w górze polepszy się Wam moc, moment, to pogorszy się w dole. I na odwrót. Stożki używane s? w rajdach, gdzie silniki wymienia się prawie z każdym rajdem. Tuningowcy tak samo jak tuninguj? samochód, licz? się z tym, że pojeżdż? 2-3 lata i samochód sprzedaj?. Wg mnie jak kto? chce długo poje?dzić samochodem, zwłaszcza Polonezem, to trzeba unikać takich rzeczy.
UWAGA! Nie odstraszam nikogo ani nie nastawiam przeciwko stożkom. Być może w Polonezie to rzeczywi?cie pomaga. Ale nie wierzę napewno w filtry no name z allegro. Jak już to konkretny stożek w konkretnym miejscu (dobrze odseparowany od gor?cego powietrza).
http://www.alfaclub.pl/filtry-stozkowe-chojnacki-cz2.htmlEDIT: "Chojnacki" jest wycenzurowany LOL