Autor Wątek: stożek w polonezie lpg  (Przeczytany 6458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stożek w polonezie lpg
« dnia: Sierpień 29, 2006, 17:28:42 pm »

gawron_ziel

• Gość
szukałem i nieznalazłem
czy kto? zamontował stożkowy filtr powietrza w polonezie gsi?
przymierzam sie do tego ale niewiem co z tego może wyj?ć.
zastanwiam sie do czego służy czujnik w gurnej czę?ci obudowy oryginalnego filtra powietrza.
czy kto? z was założył już stożek do swojego samochodu??dzięki za odpowiedzi

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:52:56 pm »

Cycu_E30

• Gość
wiem tyle ze po zalozeniu stożka trzeba jechac na regulacje gazu, nie wiem natomiast jak bedzie z tym czujnikiem, tez sie do tego przymierzalem ale jakos nie chce mi sie kombinowac  ;)

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2006, 23:00:21 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
moj kumpel ma zalozony stozek w GSI
ten czujnik to termistor powietrza i musi zostac
fotki juz kiedys podsylalem cichociemnemu  ,mam je na drugim dysku
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2006, 12:40:34 pm »

Turek003

• Gość
Jeżeli ?le dobierzecie storzek to zwiększy wam się spalanie, kumpel ?le dobrał ?rednice w Poldku 1.6GLi i spalanie gazu wyszło mu 18l gazu na setke, a dzwięk prawie się nie zmienił bo silnik wszystko zagłusza  :shock:

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2006, 13:00:02 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie zle dobral stozek ,tylko zle wyregulowal instalacje gazowa  :mrgreen:
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2006, 15:10:52 pm »

gawron_ziel

• Gość
czy naprawde nikt nie założył u siebie stożka??
kgb cichociemny nie ma fotek jak by? mógł to poszukaj ich u siebie

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2006, 17:45:58 pm »

tomek066151

• Gość
Witam ja założyłem stożek i szczerze na gazie nie ma żadnych efektów, no może oprócz d?więkowych. Podczas przyspieszania tak od około 3000obr/min słychać warczenie, d?więk jest podobny do przyspieszaj?cego o?miocylindrowca na ga?nikach :D . Natomiast przy je?dzie na benzynie znacznie poprawiły się wysokie obroty. Oczywi?cie nie sprawdzałem poldka na hamowni ale wydaje mi się że lepiej wchodzi na obroty.

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2006, 19:48:23 pm »

Arnold

• Gość
Je?li chodzi o stożki, to ja mam tylko jedno zdanie: http://www.alfaclub.pl/filtry-stozkowe-jacek-chojnacki.html
a zwłaszcza ten fragment:
"Żeby było ?mieszniej, szczę?liwy nowo upieczony posiadacz filtra stożkowego, paradoksalnie, gorsze parametry odbiera jako lepsze. W czym zatem problem? Ano typowa reakcja jest następuj?ca : "Jak na pocz?tku przyspieszam to jest trochę gorzej ale potem jak już osi?gnę z 6000 obrotów to sprzęt dostaje takiego kopa, że hej". Zgadza się? Panowie - ten "kop" to ma mniejsz? "parę" od seryjnego. Ponieważ silnik ma wyra?nie niższy maksymalny moment obrotowy w zakresie niższych obrotów ulegacie pozornemu wrażeniu, że jest lepiej w momencie gdy silnik "odnajdzie" ten moment przy bardzo wysokich obrotach. A tu za chwile mamy niedosyt, ponieważ producent w trosce o swój motorek ograniczył nam tę zabawę tym nieszczęsnym limiterem obrotów. Chc?c nie chc?c, by tak oczekiwan? dynamikę trzymać w granicach przyzwoito?ci r?biemy silnik permanentnie w zakresie maksymalnych obrotów. Konsumpcji paliwa to nam nie zmniejszy a zużycie silnika zdecydowanie przyspieszy i potęguje hałas zwi?zany z tak zwanymi "szmerami ssania". "
Jest to tekst Pana Chojnackiego.

I to nie jedyny tego typu, który znalazłem, wła?ciwie to szukaj?c co? na ten temat zawsze trafiam na negatywne opinie. Dlatego zrezygnowałem z pomysłu zamontowania tego. Jedyna korzy?ć to rasowy d?więk.

Jak to wyczytałem wczoraj: każda modyfikacja daj?ca efekt pozytywny daje taki sam efekt negatywny. Owszem stożki czasem pomagaj?, ale pamiętajcie, że je?li w górze polepszy się Wam moc, moment, to pogorszy się w dole. I na odwrót. Stożki używane s? w rajdach, gdzie silniki wymienia się prawie z każdym rajdem. Tuningowcy tak samo jak tuninguj? samochód, licz? się z tym, że pojeżdż? 2-3 lata i samochód sprzedaj?. Wg mnie jak kto? chce długo poje?dzić samochodem, zwłaszcza Polonezem, to trzeba unikać takich rzeczy.
UWAGA! Nie odstraszam nikogo ani nie nastawiam przeciwko stożkom. Być może w Polonezie to rzeczywi?cie pomaga. Ale nie wierzę napewno w filtry no name z allegro. Jak już to konkretny stożek w konkretnym miejscu (dobrze odseparowany od gor?cego powietrza).

http://www.alfaclub.pl/filtry-stozkowe-chojnacki-cz2.html

EDIT: "Chojnacki" jest wycenzurowany LOL

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2006, 20:30:55 pm »

Pudzian_Puławy

• Gość
"Arnold#1910" szczerze mówi?c masz racje ale żeby niszczył silnik to nie wiem...
Znajomi jak narazie chwal? stożki tylko ze w polonezie jak dla mnie mozna łapac się wszytskiego...  :roll:  A jak nie podziała to wywalka a ja jak miałem przepalon? rure przed 1 tłumnikiem strasznie mi się podobał dzwięk i zaczełem go wyżej kręcić więc moze poprawy osi?gów to nie miało ale lepiej sie je?dziło...

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2006, 20:35:08 pm »

Arnold

• Gość
Pomy?l logicznie, zwiększona przepustowo?ć powietrza jest głównie uzyskiwana , bo filtr jest bez obodowy. A filtracja? Podobno jest 4 razy gorzsza. Jak to wpływa na silnik nie trzeba mówić. Chojnacki wspomina, że po 30 kkm od zakładania filtra zdarzało się, że były pier?cienie do wymiany (zaznaczam, że nie opieram się na zdaniu samego Chojnackiego!). Mój mechanik każe mi wstawić stożek do komory filtra. Ale nie wiem czy to dobre :P

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2006, 22:00:35 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
hola hola  :mrgreen:
stozki maja swoje plusy ,a najwazniejszy z nich to uniwersalnosc ,prostota montazu i cena na poziomie 35pln
to ze stozek gorzej filtruje to poprostu nieprawda - szmata a papier jeden ...uj
dzwiek stozka wynika z braku obudowy
stozek nie pogarsza ,ani nie polepsza osiagow - jedyne skutki na moc to pogorszenie jezeli umiesci sie w cieplym ,polepszenie jak w zimnym - to juz daje stozkom przewage ,ze mozna jez zamontowac roznie : na skroconym dolocie ,wydluzonym ,przeniesc filtr w inne miejsce - z seryjna pucha takie ruchy sa utrudnione

uwzgledniajac przy tym cene 35pln polecam kazdemu kto sie lubi bawic - a taka zabawa nic nie zepsuje i napewno nie w Polonezie
sam nie zakladam ,bo lepszego chwytu zimnego powietrza niz seryjna rura nie zrobie bez gimnastyki  ,a do zalozenia stozka musialbym szukac obudowy od passata/golfa
no i przy cenach wkladu 5pln to nie chce mi sie doopy russzac
ale jakbym mial GSI to napewno bym zakladal i myslal jak to wywalic przed chlodnice

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2006, 22:37:41 pm »

Arnold

• Gość
Za 35 zł to sobie dobrych wacików nie kupisz, a co dopiero stożek  :laugh:

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 30, 2006, 22:52:14 pm »

Pudzian_Puławy

• Gość
Cytat: "Arnold#1910"
Za 35 zł to sobie dobrych wacików nie kupisz, a co dopiero stożek  :laugh:

Też bym wolał dołozyć pare złoteksów i kupić co? lepsiejszego a szczerze w gli poldkach to lipa bo trza się omachać żeby wsadzić aw gsi no problemos...
Znajomy kupił niby kn za 80 zeta a wygl?da jak ten z allegro za grosze...
Na pocz?tek ja bym sobie założył stożek z allegro za małe pieni?dze...
Znajomy robił brejdakowi polonie to wsadzili stozek i do tego jescze robiony na zamówienie filtr sportowy zamiast orginalnego mówil że przez Michela robiony był...

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 30, 2006, 23:32:53 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
35pln to dobra cena - nawet prac nie trzeba tylko po 20kkm drugi kupic  :mrgreen:

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 30, 2006, 23:33:10 pm »

e_gregor

• Gość
Słyszałem różne opinie na temat stożków z czego więcej negatywncyh. Oczywi?cie mówi? ogólnie o posiadaczach filtró stożkowych, nie tylko w poldkach. Moim zdaniem nie warto z dwóćh powodów:
1) dobry stożek dużo kosztuje
2) stożek tak dobrze nie wyfiltruje zanieczyszczeń z powietrza jak filtr ceulozowy wiec jest duża szansa na szybsze zużycie silnika

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 30, 2006, 23:39:36 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
te za 35pln napewno gorzej nie filtruja ,bo to podroby robione na masowa skale z popularnych materialow :P

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 30, 2006, 23:55:21 pm »

Pudzian_Puławy

• Gość
e_gregor jak ja bym miał poldoforda to nie zakładałbym...Ale co zrbic jak ma się te jedyne 77 kócyków...Ale ostatnoo mnie zadziwiły tym ze pod górke jescze na 2 przekręcił gumk? i to bez problemów...A przetestowac mozna ja np bym załozył stożek i zostawił orginalny...kiedy? my?lałem zeby doprowadzić powietrze do orginały z przed zderzaka...

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 31, 2006, 01:03:49 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to wystarczy tylko rure dolozyc ,bez zabawy w stozki
orginalny chwyt i tak jest niezly ,bo bierze powietrze przy chlodnicy - tam jest taka szpara miedzy chlodnica i swiatlem i dochodzi swieze powietrze
ostatnio zamontowalem sobie termometr i tak patrze jaka temp ma powietrze zasysane
tylko przez te deszcze nie moge zebrac jakis normalnych wynikow

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 31, 2006, 08:34:03 am »

Pudzian_Puławy

• Gość
No gdzie? tam a wyprowadze chyba rułke za grill no jescze się pomy?li.....

stożek w polonezie lpg
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 31, 2006, 15:55:31 pm »

Arnold

• Gość
A czy taka rura nie wydłuża dolotu? Chyba wydłuża na chłopski rozum. Więc nie chodzi tylko o zimne - gdyby tak było, to w nowych roverkach rura skierowana byłaby do chłodnicy a jest zawinięta w drug? stronę (żeby mieć odpowiedni? długo?ć). Tak mi się zdaje, chociaż w sumie to nie wiem.
Jeszcze co do stożków...
"Ostatni? ofiar? takiego tuningu jest wła?ciciel Golfa IV 1,6 z silnikiem o mocy 105 KM gdzie po podanej wyżej formie tuningu uzupełnionej dodatkowo o usunięcie katalizatora i zast?pienie go strumienic? zapewniono go, że moc silnika osi?gnie co najmniej 125 KM. Pomiar na hamowni wykazał 98 KM i 142 Nm. "

?ródło: www.alfaclub.pl

Ta "wyżej wymieniona forma tuningu" to zapewnianie, że struma zwiększa moc o ile? tam %, stożek też, ?wiece i tłumik też. A więc jak to zsumować to się okazuje że samochód ma 40% więcej mocy, czyli w przypdaku 1.4  140 KM :mrgreen: