Autor Wątek: miesiac z LPG i juz problem z benzyna...  (Przeczytany 3825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

miesiac z LPG i juz problem z benzyna...
« dnia: Sierpień 29, 2006, 21:08:16 pm »

Przemek#1844

• Gość
zanim zalozylem LPG wiem ze polonez mial male problemy i czasem szarpal na benie (nie byl wtedy calkiem mój) wymienilem mu przewody i swieczki, potem zapchał się katalizator (ponoć nawet zapalił :twisted: ) a po wydłubaniu okazało się że cewka tez nie bangla i musiała sie wymienic... jak nim jezdzilem tuz przed wlozeniem LPG to czasem troszke szarpalo, po zagazowaniu przeszlo - wiec na 100% nie zapłon...

a teraz (1,5 miesiaca z LPG, niecale 1000km bo byłem na wakacjach bez poldka):
1 nie bardzo chce chodzic na benzynie podczas rozruchu (lepiej od razu kopnac go na gaz zamiast sie meczyc),
2 jak sie juz nagrzeje i jade na benie to szarpie jak por?bany,
3 do tego wszystkiego jak go zapale i jest zimny to czasami swieci (wła?ciwie żarzy sie) ładowanie do jakichs 2,5k rpm - jak juz sie podgrzeje troszke to jest OK

od razu mowie ze:
bledow nalapal, bo gazowniki c...e nie dokrecili masy (?) do sondy (brazowy kabelek ktory w abimexie bierze mase z zaworu nagrzewnicy) i mial przeklamane odczyty z sondy + czasem brak sygnalu (juz mnie chcieli odeslac po nowa sonde... chamy, dobrze im patrzec na lapy). W efekcie zostal podregulowany, skasowalem sobie kompa i przez czas jakis bylo dobrze... po powrocie z wakacji pojawily sie jaja... skad zaczac poszukiwania!? tylko nie mowcie ze od pompy bo mam zbiornik w miejscu koła i troszke mi to utrudnia... jak czyscic wtrysk? no i ewentualnie pompe?[/scroll]

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2006, 22:52:51 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
kup jakis srodek do czyszczenia wtrysku ,wymien filtr paliwa
a na koncu olej benzyne  :mrgreen:
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2006, 22:28:14 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
mimo wszystko wyglada to na pompe...
I tak nie dojdziesz do niej bez zciagaia zbiornika benzyny tak ze to ze masz zbiornik w miejscu koła niczego nei utrudnia...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 05, 2006, 07:22:38 am »

Przemek#1844

• Gość
aaaa... a liczyłem na to, że ta klapka pod kołem zapasowym ma cos ulatwiac...

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 05, 2006, 13:34:01 pm »

marcinmk2

• Gość
ja mam podobny problem tyle ze w 1.4 mechanik mi mowil ze to wtryski sa zabrudzone a na forum pisali mi ze na 90% pompa i teraz jest mechanik vs. forum PTK  :D  narazie planuje wlac srodek na oczyszczenie i zobacze co  dalej

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2006, 17:31:26 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
marcinmk2#1618, dokladnie,to najtansze z rozwiazan,zaszkodzic nei zaszkodzi....
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 05, 2006, 19:48:10 pm »

michalrau

• Gość
A może to 4 cm. wężyka od pompki paliwowej do króćca w baku co zmienia się w plastelinę? Masz 96 rok? Ja mam 97 i wła?nie to wymieniłem. A objawy takie same. We? odpal auto. Potem zga?. Potem zdejmij w?ż doprowadzaj?cy do wtrysku wachę . Jak Ci się po łapach popryska to znaczy, że z pomp? jest ok. , a z wtryskiem co? nie tak.A jak ci się tylko po łapach poleje z tego co we wtrysku zostało, to znaczy, że ł?cznik wbaku.Oczywi?cie zakł?dam, że słyszysz jak pompa pracuje.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 05, 2006, 19:52:14 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Przepraszam za OT, ale zauwazylem taka prawidlowosc, ze przy instalacji LPG kleka uklad do zasilania benzyna.. Ciekawe to jest :?
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2006, 20:13:40 pm »

Russell

• Gość
bo się go nie używa, a organ nieużywany ulega zanikowi :mrgreen:

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 15, 2006, 22:15:41 pm »

Homik

• Gość
u mnie pompa chodzi non stop gdy jeżdzę na gazie, odpalam i tak na benie, przejeżdzam z 300 metrów i cyk na gaz. ale czuje ze zaczyna się co? dziać, nie ma już takiej wydajno?ci jak kiedy?. w końcu ma juz 10 lat. kuzy niba ma do roverka w zapasie więc na razie się nie martwię,chyba że już sprzedał.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2006, 11:37:39 am »

marcinmk2

• Gość
U mnie tez cały czas chodzi pompa paliwa jak jeżdżę na LPG.Ale po coi ma na darmoche chodzić!.Trzeba będzie zastosować wył?cznik pompki ręczny i tyle.Po co ma bidula pracować na darmo  :D

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2006, 12:51:53 pm »

michalrau

• Gość
Pompy nie odł?cza się dlatego, żeby wtryskiwacz paliwa się chłodził wach?.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2006, 18:21:31 pm »

marcinmk2

• Gość
a to nie wiedzialem

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2006, 19:55:33 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tylko jak zamkniety wtryskiwacz ma sie chlodzic przeplywajaca benzyna - przeciez ona wtedy nie przeplywa przez wtryskiwacz  :lol:
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 17, 2006, 21:03:07 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
dokładnie,moze i lekko zmniejsza sie ich temperatura ale to w zaden sposób nie daje pewnosci ze bedzie on dłuzej sprawny,pozatym w kolektorze nie ma az tak wieliej temperatury,no chyba ze przy płomieniu zwrotnym.Problem jest z samochodzami które maja wtryskiwacze montowane w głowicy,nie w kolektorze tam temp jest wieksza ale tam takze nie chłodzi sie koncówka wtryskiwacza,a jej zapieczenie jest głownym powodem jego padu.
Teraz tez załoze przekaznik na pompe w Audi,po co ma pracowac na darmo...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 21, 2006, 13:10:44 pm »

marcinmk2

• Gość
no to jak w koncu bedzie z tym odcieciem pompki paliwa w Roverku? moge odcinac jadac na gazie czy nie bardzo?   :|

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 21, 2006, 13:18:08 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
mozesz

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 21, 2006, 13:43:49 pm »

marcinmk2

• Gość
dzieki  :D

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 21, 2006, 15:39:13 pm »

RATMAN#1809

• Gość
Cytat: "michalrau"
Pompy nie odł?cza się dlatego, żeby wtryskiwacz paliwa się chłodził wach?.

Nie wiem jak to jest w Roverku ale w moim GLI odcięty jest i wtryskiwacz i pompa

Generalnie - wymień filtr paliwa i pilnuj przynajmniej raz w miesi?cu żeby go na benzynie przegonić - żeby przepłukać co jaki? czas solidnie cały układ
U mnie skutkuje
też podejżewałem pompę (rzęziła momentami a okazało sie ze filtr paliwa był tak za...brudzony że pompa nie miała siły pchać prze zniego paliwa(normalnie strach co z niego wyleciało......))
Jak to nie pomoże trzeba kombinować dalej
BTW
mam zzłożony zwykły filtr plastikowy od ga?nikowaca i dobrze sie sprawdza - przynajmniej widac jaka jest jego czysto?ć
a rzemie?lniczego blaszaka nie zakładaj - potrafi wkład filtruj?cy sie w benzynie rozpu?cić...... - TAK widzialem takie cudo - zrobił sie w ?rodku plastikowy glut z kawałkami metalu i skończyło sie u kumpla czyszczeniem wtryskiwacza - filtr z ciekawo?ci przpiłowali?my.....