Autor Wątek: schemat elektryczny przeka?nika APE07  (Przeczytany 4052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

schemat elektryczny przeka?nika APE07
« dnia: Sierpień 30, 2006, 09:42:21 am »

struna

• Gość
Witam,
Potrzebuję schemtu elektrycznego przeka?nika kierunkowskazów i wycieraczek typ APE07 (taki akurat mam w swoim Poldku 1,6GLI 1995). Kierunkowskazy działaj? OK, ale wycieraczki szalej?. Gdy rozebrałem puszkę przeka?nika widać, że układ był trochę przerabiany na własn? rękę (poprzedni wła?cciel albo mechanik). Chcę sprawdzić jakie rezystorki powinny być oryginalnie i w którym miejscu.
Je?li macie jakis namiar na schemat elektryczny takiego przeka?nika byłbym wdzięczny. Najlepiej od razu z umiejscowieniem poszczególnych rezystorków na płytce drukowanej (byłoby wygodniej zlokalizować odpowiednie czę?ci).
Chyba, że znacie w miarę tanie ?ródło 100% sprawnych takich przeka?ników.

schemat elektryczny przekaĽnika APE07
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2006, 15:30:38 pm »

Arnold

• Gość
Szukałem, szukałem i nie znalazłem ani przeka?nika kierunków ani wycieraczek. W Morawskim s? wymienione wszystkie przeka?niki w kilku miejscach ksi?żki i nie ma nic o tym. Znalazłem tylko taki schemat ogólny przeka?nika w Polonezie (podobno tylko przeka?nik klaksonu jest inaczej zbudowany niż ten). Może Ci to pomoże.

A urz?dzenia mikroprocesorowe (kto wymy?lił t? nazwę! :twisted: ) na allegro s? po ok. 50 zł (nie wiem po ile w sklepach).

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2006, 15:35:17 pm »

Chudson

• Gość
jemu chodzi o schemat mikroprocesora APE07 , schematu jeszcze nigdzie nie widziałem a tranzystory w ?rodku nie maj? podanych nazw jedynie kodowe oznaczenia.  Pozatym te urzadzonka w ?rodku fabrycznie wygl?daj? jak gdyby kto? tam majstrował - dziwne grube lutowane ?cieżki to norma ( chyba ręcznie to robi? w fabryce )

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2006, 19:20:16 pm »

Arnold

• Gość
Na allegro s? APE17. A w Morawskim znalazłem tylko tamto. Dziwne, że nic nie znalazłem wogóle o tym tam :shock:

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2006, 08:10:32 am »

kan

• Gość
Częstym uszkodzeniem w tych przeka?nikach sa zimne luty. Weż lutownicę i popraw je może pomoże. Co dop wycieraczek szukałbym przyczyny na stykach przy slimaku koło silnika wycieraczek.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2006, 21:50:32 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
dopiero od 96 były chyba podłaczone sygnalizacje przepalenia zarówek,załaczanie tylnej szyby jest warunkowane przez APE takze,a z tego co wiem APE odpowiada tylko za uruchomienie wycieraczek po pociagnieciu spryskiwacza szyby,oddpowiada tez w serii podobno za sygnalizacje podpiecia przyczepy...
W moim 94 nie sygnalizuje ani zaarówek ani podł?czania przyczepy a jest sprawne.
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:29:40 pm »

struna

• Gość
APE wyczy?ciłem, poprawiłem luty i wygl?da na to, że jest wszystko OK z nim.Natomiast te zacinaj?ce się wycieraczki to musi być problem z czym? innym. Nie sprawdzałem jeszcze stykow przy silniczku wycieraczek. Czy wie kto? z was jak się do niego dostać, od której strony? Nigdy jeszcze tam nie zagl?dałem.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2006, 17:54:09 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
trzeba zdjac oslone plastikowa pod szyba
troche upierdliwa sprawa ,bo i puszke filtra przy tym wygodnie zdjac i gimnastyki troche przy serwie ,zeby sie do srubek dostac
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2006, 23:33:00 pm »

Chudson

• Gość
1wsze słysze żeby mr94 z pierwszych lat produkcji nie miały podł?czonego testera żarówek stopu. Jeste? pewien mastah ,że twój mikroprocek jest sprawny i żarówka nie spalona ??

Sygnalizacja przyczepy była ale dopiero pó?niej, 1wsze poldki miały kontrolkę poziomu oleju ( nie podł?czon? ) dopiero w pó?niejszych latach zast?pion? przez kontrolke haka ( nie wiem czy wraz z pojawieniem się kontrolki odrazu j? podł?czono czy nast?piło to jeszcze pó?niej i zdarzaj? się poldki z niedziałaj?c? kontrolk? haka )
Mikroprocesory te s? taniutkie , czasem na allegro się pojawiaj? poniżej 20zł za sztuke.
Je?li silniczek wycieraczek działa ci na obu biegach ci?głych i wycieraczki wracaj? na swoje miejsce a szwankuje jedynie w trybie czasowym to stawiał bym ,że jest sprawny.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2006, 01:23:55 am »

struna

• Gość
Hmmm... Moze opisze w czym jest problem z wycieraczkami, bo w sumie jeszcze tego nie pisałem...
Przy ci?głej pracy, na biegu 1 i 2 działaj? OK. Przy wyłaczaniu z 1 biegu ci?głego robi? dodatkowy 1 pełny cykl i się zatrzymuj? w miejscu wyłaczenia (tzn. je?li tryb ci?gły wył?czę, gdy wycieraczki s? w połowie szyby, to zrobi? 1 pełny cykl i się zatrzymaj? w połowie szyby, tym samym miejscu co je wył?czyłem). Gdy właczę na pracę przerywan? czasowo, robi? pierwsze ok. 1/2 cyklu i już się nie rusz? z miejsca. Gdy s? wył?czone i poci?gam d?wignię do siebie (powinno być 1 cykl), robi? ok. 1 cyklu, ale po paru takich "cyklach" się rozjeżdżaj?. Przy zał?czeniu spryskiwacza (powinno być 3 cykle) robi? ok. 2/3 .

Pytanie do znaj?cych temat lub którzy juz mieli podobne przej?cia: w czym może tkwić problem? Najpierw myslałem, że to jest APE. Ale po odnowieniu i sprawdzeniu pozostałych układów, jak kierunki itp. powinno być wszystko OK. Tym bardziej, że czasami podczas jazdy nagle zaczyna wszystko być "po pańsku" i wycieraczki działaj? OK. Ale te okresy poprawnej pracy nie trwaj? zbyt długo :(

Jaki układ powoduje powrót wycieraczek na dół szyby po wył?czeniu z biegu ci?głego?

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 07, 2006, 09:02:40 am »

kan

• Gość
Przecież napisałem Ci aby?  sprawdził styki przy ?limaku koło silnika wycieraczek.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:51:03 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
A czy APE z 95 da siezamienić za APE z 94??? Wqrza mnie ci?głe wył?czanie ogrzewania szyby jak jest ciepło. Zasadniczo chyba tylko tym sie różni?.... A i te dwa przeka?niki to s? do wycieraczek?? Bo mam koncepcję zrobić mał? przeróbkę w zwi?zku z wyceiraczkami...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 07, 2006, 17:16:41 pm »

Arnold

• Gość
Wyjmij bezpiecznik ;)