Autor Wątek: Jak sprawdzić alternator i regulator napięcia?  (Przeczytany 3664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak sprawdzić alternator i regulator napięcia?
« dnia: Wrzesień 03, 2006, 17:42:29 pm »

Faza_350

• Gość
Witam podł?czyłem już ładowanie wg ksi?żki. Teraz kontrolka ładowania ?wieci się cały czas. Czy kto? z Was zna jaki? sposób na sprawdzenie regulatora napięcia i alternatora?
Mam ksi?żke FSO w której jest napisane jak sprawdzić diody alternatora przy pomocy omomierza, takowego niestety nie posiadam
pozdrawiam i z góry dzięki z odp.

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2006, 23:16:57 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
swieci sie cały czas i nie gasnie ani nie wzmacnia sie przy przygazówce??
Ogólnie jesli regulator jest AP to jak sie nei myle ładowanie na aku jest dosc duze...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2006, 02:53:52 am »

PeNY#1816

• Gość
Ja to bym sprawdził językiem... ;)

A tak na poważnie to najprostszy sposób na sprawdzenie regulatora to miernik i sprawdzić ładowanie... Ma być w okolicach 14 volt...

Co do alternatora to zawsze sprawdzałem swój (ze dwa razy sięzdarzyło) u znajomego elektromechanika na mega-kombajnie do sprawdzania alternatorów.. ma tak? super-machinerię co każdy altek tam sprawdza i wie o nim wszystko co jest nie tak...

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2006, 08:02:00 am »

Russell

• Gość
Je?li podł?czenie jest OK a ładowanie się ci?gle jasno się ?wieci to mogło polecieć uzwojenie alternatora.   Je?li się leciutko ?wieci to diody.  A je?li regulator to napięcie w instalacji skacze sobie jak głupie, co łatwo sprawdzić woltomierzem.