Autor Wątek: zapalają się kontrolki na luzie  (Przeczytany 2065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zapalają się kontrolki na luzie
« dnia: Wrzesień 19, 2006, 08:31:00 am »

Sali

• Gość
Ze autko podczas jazdy nagle cała deska rodzielcza sie zapali na czerwono a jak dodam gazu to wraca wszystko do porz?dku a juz 3 x zdarzyło sie ze  zgasło w biegu auto i odpalałem w biegu  autko  co to takiego  moze być z elektryka  :sad:

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 22:50:02 pm »

krzychu

• Gość
A dokładnie kiedy cała deska zapala się na czerwono?, jak zdejmiesz nogę z gazu?. Wygl?da mi to podobnie jak kiedy? u mnie w ga?nikowcu. Po zdjęciu nogi z gazu w wrzuceniu luzu silnik poprostu próbował zgasn?ć (nie trzymał obrotów biegu jałowego). Tak samo było podczas pracy na biegu jałowym. Przyczyn? tego jest fakt, że silnik nie może utrzymać wła?ciwych obrotów biegu jałowego i pracuje (czasem obroty tylko chwilowo spadaj? i po jednej przegazówie jest ok) na obrotach bliskich zga?nięcia przez co jest zbyt małe ci?nienie oleju i zbyt małe napięcie ładowania i wtedy zapalaja się kontrolki. Po naci?nięciu gazu wszystko wraca do normy. Jeżeli tak jest u ciebie to nie elektryka tylko problemy z biegiem jałowym. Proponuję przeczy?cić ga?niczek i sprawdzić zaworek elektromagnetyczny biegu jałowego - takie badziewie wkręcone do ga?nika od strony przodu autka, do którego podł?czony jest jeden kabelek, może tam co? nie ł?czyć (najprawdopodobniej na oprawce bezpiecznika, która jest na tym kabelku) i wtedy jest problem. Jeżeli masz wtrysk to szczerze mówięc nie wiem bo z takim problemem w silniku z wtryskiem jeszcze się nie spotkałem ( w sumie nie wiem, czy taki problem w ogóle może wyst?pić przy wtrysku - obroty kontrolowane przez sterownik).

Pozdr.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2006, 23:06:28 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytuj (zaznaczone)
w sumie nie wiem, czy taki problem w ogóle może wyst?pić przy wtrysku - obroty kontrolowane przez sterownik).

W abimexie czesto wolne obroty "gina" ,jak masz to moze i gaz jest zle wyregulowany jak gasnie kiedy dojezdzasz do skrzyzowania..
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2006, 00:32:56 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
u kumpla w boschu tez potrafil pracowac na 500 obr/min
generalnie problem wyglada na zbyt male obroty biegu jalowego
w gazniku reguluje sie to dysza (srubka) ,w abimexie jest silniczek krokowy ,a w boschu serwomotor
jezeli w boschu padl serwomotor to nie wlaczy ci sie ssanie na zimnym - a to czuc odrazu na pedale gazu
w abimexie trzeba dokladniej sprawdzac
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2006, 09:39:20 am »

Sali

• Gość
ja mam abimexa 97 rok  i przy właczaniu samego sprzęgła obroty spadaj? gwałtownie i zapala sie cał? deska tam co jest na czerwono to wszystko ?wiecie co sie da a jak dodam  gazu problem znika  :?

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2006, 23:55:25 pm »

dzik

• Gość
Cytat: "KGB"
...
w gazniku reguluje sie to dysza (srubka)...

wiem ze to bbanalne dla was ale ja nie bardzo wiem jak... mozna zdjecie jakies i opis jak to zrobic wkrecic czy wykrecic i któr? srubke

tyle ze u mnie tez przy skrecie w PRAWO takie jaja sie robi? ( mam NOWY parownik/reduktor zwał jak zwał )

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2006, 10:31:12 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
dzik
dysze wolnych obrotow masz na samym dole gaznika - srubka jest gleboko i pod katem ,ciezko pomylic z inna
wolne obroty mozesz jeszcze podregulowac na przepustnicy - tez srubka i tutaj znajdziesz ja gdy bedziesz podazal za dzwigienka przepustnicy  :)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.