Autor Wątek: Rover - zbyt duże spalanie  (Przeczytany 5022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - zbyt duże spalanie
« dnia: Wrzesień 20, 2006, 18:32:30 pm »

Michal4don

• Gość
Ostatnio (czyt. od soboty) spalanie w moim polonezie wynosi ok. 16l / 100km PB95. Obroty s? ok. Temperatura też. Paliwo tankuje na tej samej stacji do Poldka i Chevroleta i z tym nic sie nie dzieje. Co robić??

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 19:34:09 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
aż tak wielkie spalanie to wręcz niemożliwe dla tego silnika. Sprawdz czy nie ma wyciekó pod autem. Czy czasem który? z przewodów sie nie poci. Czy nie przerdzewiał bak b?dz rurki doprowadzaj?ce i odprowadzaj?ce paliwo.Zrób reste komputera i popatrz czy ustapiło. Nie trzymaj? go hample??

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:28:54 pm »

Michal4don

• Gość
Hamulce s? ok. Jutro bede wiedział czy co? cieknie, a jak zrobić reset komputera??

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:39:16 pm »

tomallus1

• Gość
Może ci sonda lambda padła.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:12:16 pm »

Michal4don

• Gość
To co mam po kolei sprawdzać?? Przecież nie bede wymieniał wszystkiego aż zacznie palić normalnie (przy mojej ekonomicznej je?dzie 8l/100km).

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:58:47 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tzreba zaczac od sprawdzenia sondy lambda i szczelnosci kolektora wydechowego (na laczeniu z glowica)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2006, 09:30:28 am »

marcinmk2

• Gość
Odł?czasz minus z ak. i zdejmujesz wtyczke z kompa tak na 10 min i powinien sie zresetować  :D

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2006, 09:36:09 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Sprawd? ?wiece. Jak będa normalnego koloru to szukaj wycieków. Jak będż okopcnoe na czarno (bardzo) to sprad? lambdę.

Jak zdiagnozujesz te podstawowe elementy to pomy?limy co dalej.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2006, 17:13:31 pm »

mariusz wawa

• Gość
A jeste? pewny, że nie masz dziury gdzie? w baku??? Nieszczelno?ć przewodów paliwowych powinna objawiać się spadkiem dynamiki (mniejsze ci?nienie), no chyba, że jest to typowy otwór na "piczy" włos. Jak na mój gust, to przez wtryski ciężko byłoby przepchn?ć tyle paliwa, nawet, gdyby co? z czujnikami się po tentego.
Przy takim spalaniu, je?li to spalanie, to gołym okiem powiniene? zauważyć wyra?ne kopcenie (fizycznie nie poci?gniesz tyle powietrza, żeby spalić tyle benzyny).

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2006, 19:43:01 pm »

Michal4don

• Gość
Okazało sie, że mam dziure w baku dlatego też teraz szukam baku najdalej 100 km od Bydgoszczy. Je?li kto? by miał to proszę o kontakt. A poza tym byłem dzisiaj na analizie spalin i spaliny s? ok.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 21, 2006, 20:50:26 pm »

mariusz wawa

• Gość
Ja też na poczatku szukałem używanego, ale szybko zmieniłem zdanie i kupiłem nowy. Prawda jest taka, że s? one fatalnie zabezpieczone, i znalezienie używanego wartego wsadzenia do samochodu graniczy z cudem. Nowy, o ile mnie pamięć nie myli to chyba ok 70 złotych.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 22, 2006, 08:30:10 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytuj (zaznaczone)
A poza tym byłem dzisiaj na analizie spalin i spaliny s? ok.

Czyli załatać dzurę/zmienić zbiornik i dalej cieszyć się bezproblemow? jazd? poldkiem.

PS. A moze by tak pomy?leć i poszukać producenta plastikowych zbiorników. Ciekawe ile by kosztowała taka seria dajmy na to 100 zbiorników do polda...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 22, 2006, 17:20:19 pm »

mariusz wawa

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"

PS. A moze by tak pomy?leć i poszukać producenta plastikowych zbiorników. Ciekawe ile by kosztowała taka seria dajmy na to 100 zbiorników do polda...

Podejrzewam, że niewiele więcej od metalowego. Problem w tym, że nikomu nie chce się babrać w takiej robocie. Jakby nie patrzeć, to rynek zbytu się kurczy (ruda i import dreswagenów :mrgreen: ).
Ja tam nowy porz?dnie zakonserwowałem, i mam wrażenie, że przeżyje poldolota (przy mojej je?dzie na pewno przeżyje :cool: ).

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 22, 2006, 18:05:11 pm »

Michal4don

• Gość
Cytat: "mariusz wawa"
Nowy, o ile mnie pamięć nie myli to chyba ok 70 złotych.

Napisz mi namiary gdzie tyle bak kosztuje. U mnie w hurtowni chc? prawie 140 zł

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 22, 2006, 19:44:44 pm »

mariusz wawa

• Gość
Tyle o ile dobrze pamietam wzi?ł odemnie mechanik (zim? tego roku), bo nie chciało mi się na mrozie leżeć pod samochodem. Zajrzałem teraz na stronkę POLPARTSu   , i sam się zaczynam zastanawiać, czy mi się co? nie popitoliło, bo to raczej nie mozliwe, żeby 2x zdrożał :?:Polparts

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 22, 2006, 19:53:42 pm »

Arnold

• Gość
Ja dałem 125 zł o to była najtańsza cena :)

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 22, 2006, 20:40:40 pm »

mariusz wawa

• Gość
Zatem wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuj?, że mi się popitoliło :oops: W niedzielę będę chyba na giełdzie w Słomczynie to się zorientuję.

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 24, 2006, 08:08:47 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
mam bak do poldrovera,nie pekniety.40zł+wysyłka
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 24, 2006, 15:26:52 pm »

archivi

• Gość
Michal4don, ceny zbiornikow chyba sa bardzo zalezne od modeli... mniemam ze masz bak z pompa paliwowa... ja zaplacilem bez pompy (na gazniku poldek) 120zl razem z obejmami i cala robocizna w rzeszowie...

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 24, 2006, 15:43:32 pm »

Michal4don

• Gość
archivi, maam bak z pomp? i wła?nie nie wiem, bo słyszałem że 1.6 GLI maj? też pompę w baku i też pasuj? do 1.4 ROVER