Autor Wątek: Szybsze miganie kierunkowskazu (wł?czony silnik, hamulec)  (Przeczytany 7020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szybsze miganie kierunkowskazu (wł?czony silnik, hamulec)
« dnia: Wrzesień 23, 2006, 13:35:33 pm »

arturjerzyk

• Gość
Mam następuj?cy problem: gdy jest wł?czony silnik i wł?czam ?wiatła kierunkowskazu w lewo i naciskam kilkakrotnie pedał hamulca następuje szybsze miganie kierunkowskazu. Problemu nie ma gdy jest wył?czony silnik, a kluczyk jest w pozycji, że można wł?czyć kierunkowskaz oraz przy wł?czeniu prawych migaczy. Ponieważ miałem drug? lampę tyln? lew? to wymieniłem cał?. Widać styki s? czyste (nie ma rdzy itp.). CZy miał kto? taki problem i jak temu zaradził. Przepraszam za ewentualne powtórzenie tematu (nie mogłem znale?ć.)

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2006, 23:14:38 pm »

Meggido

• Gość
Normalna sprawa. Gdy jest silnik wył?czony, to pr?d jest pobierany wył?cznie z akumulatora. Je?li silnik chodzi, pr?d jest pobierany z alternatora. Jako, że kierunki pobieraj? znaczny pr?d, to przy poborze pr?du z alternatora nie występuj? znaczne spadki napięcia. St?d ta różnica.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2006, 23:27:19 pm »

Guciu1801

• Gość
przy starym przerywaczu jest to mozliwe. Natomiast z tego co sie orientuje w mr93 za przelaczanie kierunkow odpowiedzialny jest ten wesoly mikroprocesor. i dodawanie gazu, wlaczanie swiatel czy innych rzeczy nie ma ( a przynajmniej nie powinno) miec wplywu na dzialanie kierunkow.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2006, 01:25:19 am »

Godzill

• Gość
przejrzyj zarowki w roczniku 94 mialem takie cos ze poprzedni własciciel wsadzil inna zarowke i kierunki migały szybciej (zamiast 21W dał 15chyba)po zmianie zarowki na 21W wszystko w normie poszukaj przepalonej zarowki albo cos

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2006, 12:24:33 pm »

arturjerzyk

• Gość
Sprawdziłem wszystkie żarówki i s? OK. Gdy jest wł?czony silnik i wł?czam kierunkowskaz lewy lub prawy i zał?czam wsteczny bieg od razu bez naciskania pedłau hamowania szybciej migotaj?... Wiem że w starszych poldkach były jakie? układzik przerywnika do kierunkowskazów.  Jak jest w tych nowszych ?? Nie jestem pewien, ale za to jest teraz odpowiedzilany komputer.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2006, 13:21:03 pm »

Gacek

• Gość
to go od nowa zaprogramuj

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2006, 15:36:42 pm »

arturjerzyk

• Gość
W jaki sposób ??

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 24, 2006, 23:00:08 pm »

Guciu1801

• Gość
gacek tylko nie pisz o resecie. To nie ma nic wspolnego :!: pod deska rozdzielcza, za zegarami jest urzadzenie mikroprocesorowe (tak sie nazywa, taka mala czarna skrzyneczka) w niej jest m.in przerywacz. ona jest odpowiedzialna za kierunki.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2006, 23:22:38 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
przeczysc mase ,bo to co ci tutaj koledzy pisza to niestety badziew. poczyscisz styki i mase i zobaczysz,ze bedzie lepiej u Patryka #153 tak bylo kiedys

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2006, 00:01:04 am »

Gacek

• Gość
Cytat: "G.T.#092"
przeczysc mase ,bo to co ci tutaj koledzy pisza to niestety badziew. poczyscisz styki i mase i zobaczysz,ze bedzie lepiej u Patryka #153 tak bylo kiedys

badziew??,moze temu ze mam i moialem faze ale naprawde tak mi sioe wydaje.nie sadzilem ze ktos tego wogole nie doceni.przebciez wogole sie nie myle.z reszta jutro sprawdze

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2006, 10:25:23 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
Gacek, oj nie bierz wszystkiego tak do siebie. Musisz do mnie przywykn?ć :mrgreen:

ps. zbieraj na kierunki

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2006, 10:37:48 am »

ka3or#1818

• Gość
Gacek, miałem ten sam problem co ty. Pojawi się on gdy założyłem dodatkowe ?wiatło stopu. Potem przy wbiciu wstecznego lub przy naciskaniu pedału hamulca kierunek zapier... wymieniłem przerywacz kierunkowskazów na plusowski (koniecznie spisz serie, albo idz z tym przerywaczem do sklepu to gosc ci dobierze odpowiedni). Do dzisiaj mam z tym spokój, mimo iż mam założone 3 swiatło stopu.

Poza tym go?ciu mówił, że stare przerywacze tak maj?, bo s? felerne. Raczej nie naprawisz tego. Zainwestuj w przerywacz bo to nie jes wcale taka droga inwestycja

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 25, 2006, 11:05:07 am »

Offline G.T.

• Sympatyk
ka3or#1818,  w plusie nie ma przerywacza, jest urzadzenie mikroprocesorowe i ono chyba nie pasi w miejsce zwyklego z caro

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 25, 2006, 17:31:20 pm »

arturjerzyk

• Gość
Napisali?cie tyle, że już sam nie wiem co zrobić :P Ale dzięki i za to. Jeżeli chodzi o czyszczenie styków to zrobiłem to i nic nie dało. Jak już pisałem kierunki zaczynaj? szybciej mrugać (lewy i prawy) gdy zarzucam wsteczny oraz co jaki? czas jak naciskam hamulec. Wydaje mi się, że spróbuje z tym przerwyaczem tylko nie wiem gdzie on się znajduje i jak wygl?da.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 25, 2006, 20:07:34 pm »

ka3or#1818

• Gość
G.T.#092, no i wła?nie ja już mam to założone. urz?dzenie odpowiada także za pracę wycieraczek więc my?le że kolega ma to samo bo to w końcu 95 rocznik :D

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 25, 2006, 20:17:05 pm »

Godzill

• Gość
Cytat: "Guciu#1801"
pod deska rozdzielcza, za zegarami jest urzadzenie mikroprocesorowe (tak sie nazywa, taka mala czarna skrzyneczka) w niej jest m.in przerywacz. ona jest odpowiedzialna za kierunki.

jak wyzej

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 25, 2006, 22:45:11 pm »

Gacek

• Gość
badziew??,moze temu ze mam i moialem faze ale naprawde tak mi sioe wydaje.nie sadzilem ze ktos tego wogole nie doceni.przebciez wogole sie nie myle.z reszta jutro sprawdze

japierdziele "wogole sie nie myle" a to ciekawe :mrgreen:  nie sluchajcie tego typa byl nawalony i temu  wogole sie nie myli :mrgreen:  G.T.#092, zaczynam sie przyzwyczjac a poza tym czemu mam zbierac na kierunki??ja nie mam z nimi problemu.ka3or#1818, ja nie mam problemu z przerywaczem i nigdy nie mialem,chyba mala pomyslka ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 25, 2006, 22:47:12 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Gacek, pomylilem cie z Dzikiem to on bierze ode mnie kierunki :mrgreen:

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 29, 2006, 19:58:12 pm »

arturjerzyk

• Gość
Jak wygl?da ten mikroprocesor lub przerywacz ?? Prosił bym o jpeg.

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 29, 2006, 20:13:48 pm »

Guciu1801

• Gość
taka czarna skrzynka kolego, nie da sie jej nie zauwazyc, jak wyjmiesz zegary po lewej stronie przykrecona jest do budy. Przy niej jest kilka kabelkow masowych.