Autor Wątek: |wiece dla GSI  (Przeczytany 4496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

|wiece dla GSI
« dnia: Wrzesień 26, 2006, 23:25:10 pm »

misza_

• Gość
Witam wszystkich

Jestem zrozpaczony!!! :sad:  W całej Bydgoszczy nie ma ?wiec Iskra FE85PTS (trójelektrodowe) Wszędzie oferuj? mi w zastępstwie również trójelektrodowe ?wiece NGK BP6ET (58zł komplet) ale one s? chyba zamiennikiem dla FE65PTS czyli chyba maj? za mał? ciepłote? Niech mnie kto? poprawi jeżeli się mylę? Czy naprawdę do 1.6GSI tak ciężko dostać co? innego niż fabryczne ?wiece(FE85PS)? Czy może Bydgoszcz jest tak? pustyni? że tu nic nie ma :( :sad:

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 26, 2006, 23:56:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a po co si trojelektrodowe ?
one maja ciekawa geometrie ,ale do glowic ze swieca umieszczona pionowo (np. 16v)
do OHV najlepsze sa jednoelektrodowe ,dwuelektrodowe z krotkimi bocznymi i bezelektrodowe  :?  (briski)
trojelektrodowe bylyby alternatywa dluzszego dzialania ,ale w Poldku jednolelektrodowe Iskry chodza dobrze po 30kkm ,wiec ... i tak czasami trzeba zmieniac swiece  8)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2006, 07:52:06 am »

misza_

• Gość
Witam

A mógłby? podać jakie? konkretne przykłady ?wiec o których piszesz? Chciałbym spróbować czego? innego niż iskra (co by pasowało do GSI) :)

Zastanawiałem się jeszcze nad jednoelektrodowymi NGK ale nie mogę ustalić jaki model jest do GSI :(

Pzdr i dzięki za odpowied? :)

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2006, 07:53:27 am »

e_gregor

• Gość
Tym razem zgadzam siez KGB. Nie kupuj do poldka trójelektrodowych ?wiec, zwłaszcza jak ?migasz na LPG. Będ? tylko problemy. Najlepsze wg mnie s? NGK z jedna elektrod?. W sklepie wezm? oznaczenie z katalogu. Ja z tych ?wiec byłem zawsze zadowolony, silnik równo pracował, nagarów na ?wiecach po 15tys. km nie było (na tójelektrodowych iskrach miałem po 3tys. km). Po 10 tys. km te ?wiece wygl?dały prawie jak nowe. No i kosztuj? w okolicach 10zł za sztukę i pewnei wszędzie je kupisz.

Do polsko-włoskiego bolidu tylko japońskie ?wiece ;)

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2006, 08:50:18 am »

misza_

• Gość
No wła?nie i tu jest problem. W katalogu jest podane że do polonezów po 95r z katalizatorem powinno się stosować ?wiece BP6ET, według strony iskra-kielce.pl zamiennikiem dla BP6ET jest  FE65PS(?wiece katalogowo dla gli) natomiast dla GSI powinny być FE85PS czyli o wyższej ciepłocie. Czy ?wieca NGK BP6ET nie będzie miała za niskiej ciepłoty? Oto jest pytanie? :P

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2006, 09:35:53 am »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Kupuj zwykle iskierki 85 i nie kombinuj nic. Zaoszczedzone pieniadze odluz na nowy komplet swiec. Co 10tys wymieniaj swiece i to jest wszystko co lepszego i rozsadniejszego mozesz zrobic :)
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 27, 2006, 11:10:57 am »

e_gregor

• Gość
OZZ#1845, popieram

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2006, 11:32:22 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
misza_
na swiecach o innej cieplocie tez pojedziesz,ale po co tak eksperymentowac

dwuelektrodowe z krotkimi bocznymi - kiedys Champion robil ,ale ostatnio nie widzialem
bezelektrodowe - Brisk - wpisz w googlach i znajdziesz ,charakterystyczne bez elektrody bocznej ,osobiscie cena 25pln/szt zniechecila mnie do wyprobowania

jak chcesz jakies lepsze od standardowych to kup sobie Iskry U-super o oznaczeniu 50 (odpowiednik FE85PS)
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2006, 12:43:16 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie jezdzilem ,ale to jednoelektrodowa z rowkiem ,wiec poza zaletami wypisanymi na stronie wad raczej nie posiada

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 28, 2006, 20:57:40 pm »

mariusz wawa

• Gość
Ja jezdżę na NGK V-line i są moim zdaniem super. Jeszcze lepsze są DENSO, ale trudno je dostać. Co do iskry to mam mieszane uczucia, bo kiedyś trafiły mi sie jakieś lipne.
Świece trójelektrodowe itp. to kolejny genialny pomysł na wyrwanie kasy. Tak naprawdę to ich przewagę widać dopiero w silnikach sportowych (bogata, nie zawsze dopalona mieszanka), albo w silnikach które wciągają tyle samo oleju co beny, a jakoś nimi trzeba na giełdę dojechać.
Acha - nie kupujcie przypadkiem świec Boscha - chińszczyzna w drogim pudełku.
Co do konkretnego typu do GSI, to nie pomogę, po mam roverka, ale z pomocą przyjdą pewnie katalogi u sprzedawców.

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 28, 2006, 21:02:16 pm »

Cycu_E30

• Gość

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 28, 2006, 22:00:38 pm »

misza_

• Gość
tylko że w temacie który podajesz nie jest ani jednym słowem wspomniane o świecach do GSi...

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 28, 2006, 22:18:33 pm »

Cycu_E30

• Gość
wystarczy umiec odszyfrowac ta tabelke...

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 02, 2006, 08:42:35 am »

matgolab

• Gość
Ja mam ten sam problem.. chciałbym zmienić ?wiece w swoim GSI, jednak nie wiem na jakie.. jakie będ? najlepsze i najtańsze??

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 02, 2006, 09:03:21 am »

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 02, 2006, 09:29:28 am »

matgolab

• Gość
Dzięki wielkie ;-) byłbym jeszcze wdzięcznu za sugestię które wybrać, czy U-SUPER 50 czy może FE85PS GAZ..

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 02, 2006, 10:43:12 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jak jezdzisz na gazie to wez GAZ
sa tanie i dobre  :mrgreen:

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 02, 2006, 11:01:36 am »

matgolab

• Gość
Dzięki KGB.. wła?nie o to mi chodziło ;o) jasna i klarowna odpowied?!!

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 03, 2006, 03:34:47 am »

sebekh

• Gość
jak juz wczesniej pisali inni, nie kombinuj z tymi swiecami ja za kazdym razem mam inne swiece i nie zauwazylem kolosalnej roznicy wiec wiesz i nigdy nie mialem problemu zeby dobrac swiece :mrgreen: , ja teraz jezdze na jakis swiecach podobno przystosowanych do gazu a wczesniej mialem bosch-a , ngk, iskra

|wiece dla GSI
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 03, 2006, 07:06:50 am »

Cycu_E30

• Gość
swiece przystosowane do gazu to |CIEMA :!: