Autor Wątek: piaskowanie vs. szczota / scansol / Abbeizer  (Przeczytany 4929 razy)

piaskowanie vs. szczota / scansol / Abbeizer
« dnia: Wrzesień 28, 2006, 12:30:39 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Oto kolejny dylemat. co jest lepsze, skuteczniejsze i tańsze w oczyszczaniu elementów karoserii z rdzy.

Piaskowanie czy szczotka druciana na szlifierce. Pytam bo mam jaki?tam kompresor i jak?stam szlifierkę. Zestawy do piaskowania nie s? drogie (na allegro) ale tak prawdę mówi?c nigdy tego nie testowałem i nie wiem z czym to się jje.

Czekam na opinie bardziej do?wiadczonych kolegów...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2006, 12:59:44 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Kolega sie bawil z piaskowaniem na kompresorze. Kompresor cisnienie max 6 atm., nie dawalo rady, nawet przy bardzo drobnym piasku. A szcztka druciana wcale tak dobrze nie zdziera tej rdzy - lepiej piskowac, ale to tego musisz miec dobry i wydajny kompresor.
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2006, 13:13:00 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
o pistolecie+ "slaby" kompresor to juz bylo chyba o tym tu (albo nie tu, juz mi sie myla te wszystkie fora :D ), i w stwierdzono ze sie nie oplaca bo trzeba miec, wlasnie tak jak pisze MaciejFSO, super kompresor.  
po piaskowaniu jest czysty metal, zupelnie inaczej wyglada niz gdybys przejechal szczotka druciana itp.
za piaskowanie noska z plusa zaplacilem 20zl.
aczkolwiek blache karoserii czyscilem szczotka druciana.  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2006, 13:55:47 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
a powiedzcie mi co lepsze na felgi piaskowanie czy srutowanie?

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2006, 15:17:58 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Ja jakby co miałbym kompresor 5-8 atmosfer i ze 150l więc moze by pociągnął tylko czy warto kupować te pistolety z allegro?? No i skąd piasek... Tylko nie mówcie z piaskownicy :D
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2006, 16:48:51 pm »

Simon_Tuner

• Gość
Mnie też taka rzecz się podoba jak piskowanie, po czym? takim masz czyst? blaszę i już tak? chropowat?, za? szlifierk? ręka Ci "?cierpnie" :mrgreen:  i w zakamarki niedotrzesz dobrze  ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2006, 22:18:53 pm »

SerU#408

• Gość
A ja polecam Karchera+zestaw do piaskowania. Nie ma bata na 20 atmosfer  :mrgreen: Minus taki, że potem trzeba to szybko osuszyć sprężonym powietrzem i przynajmniej zagruntować i do suchego pomieszczenia :)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2006, 23:15:49 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
ile taki zestaw kosztuje i z czego sie sklada bo wlasnie sobie przypomnialem,ze wujek ma karshera

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2006, 07:56:08 am »

SerU#408

• Gość
Na allegro około 200 PLN-specjalna dysza+nasadka. Piasek można używać praktycznie każdy  :mrgreen: Najlepiej kupić oryginał Karchera bo te tańsze zestawy po około 100 PLN s? z plastiku i maj? słabe dysze, które do?ć szybko padaj?.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 29, 2006, 10:42:32 am »

Meggido

• Gość
Piasek przesiany z piaskownicy. To nie jest żart. W zupełno?ci wystarcza.
Lepsze jest piaskowanie. Drobniejsze ziarno. W przypadku ?rutowania masz kulki żeliwne o przypadkowej ?rednicy.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 29, 2006, 11:55:46 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Innymi słowy nie zaszkodzi zanabyć piaskarkę i sie nią nieco pobawić. piasek jakiś drobny se załatwie i do przodu...

Tylko jak zabezpieczyć elementy których nie chcę piaskować przed uszkodzeniem??
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2007, 18:06:00 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
mam pytanko: co sie robi z felga po piaskowaniu ktora wyglada tak (zeby bylo widac dobrze, kliknijcie na zdjecie ;) ) :

zeby bylo rowna powierzchnia itp? uzywa sie jakiejs szpachli do felg; gesciejszy podklad sie daje czy co innego? jak ktos wie to niech pisze :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 04, 2007, 19:11:39 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
wydaje mi sie ze glupota było piaskowanie felg aluminiwych,jest przeciez mase srodków do zdejmowania lakieru.Ja mam klopot innego typu,otóz poszukuje dobrego i pewnego podkładu pod lakier który sprawi ze lakier z felg nie odpadnie po pierwszym myciu...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2007, 19:27:20 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
a jakie to te srodki do zdejmowania lakieru??

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 04, 2007, 20:35:53 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
chocby Scansol czy Paint-ex,nakłądasz oczekasz i zcierasz lakier szmatka i tak warstwa po warstwie :)
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 04, 2007, 20:45:58 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Cytat: "mastah22#1900"
wydaje mi sie ze glupota było piaskowanie felg aluminiwych,jest przeciez mase srodków do zdejmowania lakieru.Ja mam klopot innego typu,otóz poszukuje dobrego i pewnego podkładu pod lakier który sprawi ze lakier z felg nie odpadnie po pierwszym myciu...

ja felg nie piaskowalem, to zdjecie jest zapozyczone. ale zastanawia mnie wlasnie co ludki robia dalej z  takim felgami po piaskowaniu.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 04, 2007, 20:59:38 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
podobno daja jakis szpryc kit na to ale po co robic sobei klopot,jesli nawet chcesz malowac zamiast polerowac to po zdjeciulakieru po prostu matujesz felge i stosujesz jakis [podkłąd,tylko jaki-to jest pytanie...

[ Dodano: 2007-04-04, 21:07 ]
"...a mianowicie felgi po piaskowaniu nie wyglądają zachęcają powstają na nich porowata powierzchnia(w zależności jakiego ścierniwa użyjemy do piaskowania polecam szkło)ale po położeniu podkładu wypełniające i późniejszym zmatowaniu go powierzchnia jest jak lustro..."
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 04, 2007, 23:49:45 pm »

rolek

• Gość
Do zdejmowana lakieru najlepszy jest scansol. (nie kupuj żadnych środków w spreju).
Po piaskowaniu możesz pomalować felgi zwykłym podkładem takim jak do blach i też będzie dobrze (sam tak kiedyś zrobiłem i nic się z nimi nie działo), chyba że masz więcej kasy to możesz oddać do lakierowania proszkowego.
Zamiast piaskować i malować felgi lepiej jest je wypolerować
To są moje felgi po polerowaniu

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 05, 2007, 01:09:50 am »

maras

• Gość
Przecież każdy porządny podkład akrylowy trzyma sie aluminium. Jeśli trzeba wypełnić braki(nie zaduże) można użyć podkładu wypełniającego(oznaczenie HS) lub nawet szpachlu natryskowego. Do większych ubytków mozna użyć szpachlu poliestrowego z pyłem aluminiowym

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 05, 2007, 08:02:39 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
te alumy na fotce były raczej śrutowane a nie piaskowane - kilka dni temu odbierałem fele po piaskowaniu i lakierowaniu - gładkie jak dupka noworodka - kwestia piasku i umejętności  8)
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )