Autor Wątek: Jak podłączyć dodatkowe reflektory?  (Przeczytany 3163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak podłączyć dodatkowe reflektory?
« dnia: Wrzesień 30, 2006, 20:09:09 pm »

katran

• Gość
Witam. Chciałbym zamontować dodatkowe reflektory dalekosiężne w miejsce lamp przeciwmgielnych. Mam jednak problem z podłączeniem ich. Chciałbym żeby można je było włączyć jedynie ze światłami drogowymi. Domyślam się że trzeba będzie to zrobić na przekaŹniku. Zabrałem się za to sam jednak nic nie zdziałałem. Światła chciałem podłączyć pod włącznik świateł przeiwmgielnych ale jak go wyjąłęm okazało się że jest do niego przyłączonych ąz 7 różnych przewodów i całkowicie się pogubiłem. Może ktoś robił już coś takiego albo ma pomysł jak to wykonać? Za pomoc dziękuję. Pozdrawiam.

Jak podł?czyć dodatkowe reflektory?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2006, 21:05:02 pm »

krzychu

• Gość
Najłatwiejszy sposób jaki mi przychodzi to: Bierzesz jeden przekaŹnik i łączysz go tak: wpinasz się za przełącznik świateł drogowych ( w miejsce, gdzie pojawia się napięcie tylko i wyłącznie przy włączonych światłach drogowych, może to być kostka przełącznika świateł, zacisk na cewce przekaŹnika świateł drogowych czy nawet w ostateczności pod jedną z żarówek świateł drogowych - tam tez przecież jest napięcie tylko po włączeniu świateł drogowych), ciągniesz kablek do włącznika świateł dalekosiężnych i z tego włącznika do cewki przekaŹnika włączającego światła dalekosiężne. Oczywiście do tego przekaŹnika podłaczasz światła dalekosiężne (najlepiej z bezpiecznika świateł drogowych, albo przeciwmgnielnych albo ewentualnie ciągniesz napięcie z akumulatora ale KONIECZNIE z dodatkowym bezpiecznikiem)  i jest git. Działa to tak, że jeżeli włączysz światła drogowe to na włączniku świateł dalekosiężnych pojawia się napięcie i jeżeli cykniesz ten przełącznik to dalekosiężne świecą. Oczywiście jeżeli wyłączysz światła drogowe to dalekosiężne nie świecą bo na włączniku nie ma napięcia. Prawda, że proste?.

Tak na marginesie jest jeszcze cała masa takich możliwości, cały ten problem można rozwiązać na wiele różnych sposobów. Można nawet zrobić tak, że dalekosiężne włączysz tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będą załączone światła drogowi i dodatkowo radioodbiornik :roll: . Możliwości bardziej lub mniej fachowych naprawdę jest cała masa (mam na myśli rozwiązanie tego twojego problemu) i właśnie za to uwielbiam swój zawód. Ty oczywiście wypróbuj ten prosty sposób podłączenia.

Pozdr.

P.S. Jeżeli nie możesz zalapać jak to połączyć to mogę rozrysować ci schemacik.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2006, 22:03:49 pm »

katran

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
ciągniesz kablek do włącznika świateł dalekosiężnych

Tym włącznikiem miał być włącznik od przeciwmgielnych ale nie wiem jak pod niego się podłączyć bo wchodzi do niego aż 7 kabli. gdybym sie podłączył pod ten włącznik to wtedy nawet miałbym kontrolkę działającą:)

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2006, 22:35:44 pm »

krzychu

• Gość
thomas#1840 I zrobiłeś dokałdanie tak jak ja radziłem w poście powyżej z świateł drogowych na wyłącznik dalekosiężnych i z wyłącznika dalekosiężnych na przekaŹnik.  Tak więc jesteś żywym przykładem, że tak jest łatwo, szybko i skutecznie a w dodatku wyręczyłeś mnie z rysowaniem schematu. Niech Bóg ci to wynagrodzi.

Cytat: "katran"
Cytuj (zaznaczone)
ciągniesz kablek do włącznika świateł dalekosiężnych

Tym włącznikiem miał być włącznik od przeciwmgielnych ale nie wiem jak pod niego się podłączyć bo wchodzi do niego aż 7 kabli. gdybym sie podłączył pod ten włącznik to wtedy nawet miałbym kontrolkę działającą:)

Możesz wykorzystać wyłącznik świateł przeciwmgielnych: do tego wyłącznika jak zauważyłeś podłączone jest siedem kabli ponieważ są tam kable zasilające diodę podświetlenia, kable które odpowidają za załączanie tylnych przeciwmgielnych (jeżeli przednie przeciwmgielne nie są załączone to nie możesz załczyć tylnych i wreszcie te, które interesują ciebie czyli kabelki od przeciwmgielnych przednich. Ty zostawiasz w spokoju wszystkie kabelki z wyjątkiem cienkiego kabelka w kolorze ZIELONO BIAŁYM (zielony z białym paskiem) bo to jest nasz bohater. Co trzeba zrobić? ano wystarczy odłączyć ten kabelek od wyłącznika a w jego miejsce podłączyć kabelek, który poprowadzisz z miejsca, gdzie jest napiecie po włączeniu świateł drogowych możesz do tego celu wykorzystać kabel zasilający przekaŹnik świateł drogowych a jest to kabel, który wychodzi z wiązki przełącznika świateł (do przełączania pomiędzy drogowymi i mijania) przy kierownicy i idzie do przekaŹnika świateł drogowych nie wiem jakiego koloru dokładnie jest ten kabelek (bo mam niedokładny schemat) ale na pewno jest dwukolorowy i jeden z kolorów to czerwony (jak będzie jutro widno to postaram się sprawdzić w mojej bryce jakie to kolory) ewentualnie możesz ten kabelek do wyłącznika poprowadzić od jednej z żarówek świateł drogowych (tam też jest napięcie po załączeniu świateł drogowych  :D ) i to wsio - wszystko będzie git. Zanaczam tylko, że to ma jedną wadę a mianowicie chcąc mieć załączona tylne przeciwmgielne będziesz musiał załączyć dalekosiążne (przez wyłącznik przednich przeciwmgielnych przechodzi też obwód tylnych przeciwmgielnych) mozna to ominąć (jeżeli będziesz chciał to napisze co i jak przełączyć ale w tym celu musze luknąć na schemat) ale mozna to też tak zostawic (przeciwmgielnych z tyłu i tak sie raczej nie używa).

Pozdr.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2006, 09:58:37 am »

katran

• Gość
Takie rozwiązanie byłoby super. Włącznik zostałby ten sam co do przeciwmgielnych a do tego kontrolka na desce. Postaram sie sprawdzić działanie tego rozwiązania w poniedziałek i dam nać jak wyszło. A co do równoczesnego włącznia przednich i tylnich przeciwmgielnych to u mnie chyba działają one niezależnie. To sprawdzę dzisiaj.

[ Dodano: 2006-10-01, 17:10 ]
Tak jak myslalem moge wlaczac tylne i przednie swiatla przeciwmgielne niezaleznie. Swoja droga mozliwosc wlaczenia tylnych tylko z przednimi bylaby wedlug mnie troche klopotliwa. Czesto w czasie mgly wlaczam tylne zeby ktos nie wjechal mi w tyl a nie wlaczam przednich bo jeszcze mniej widze.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2006, 18:25:47 pm »

krzychu

• Gość
Masz rację - pomyłka z mojej strony, przeciwmgielne z tyłu s? zależne od wł?czenie przednich wtedy kiedy s? wł?czone tylko ?wiatła postojowych. W przypadku wł?czonych ?wiateł drogowych lub mijania przeciwmgielne przód i tył wl?czaj? się niezależnie.

Pozdr.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2006, 17:18:01 pm »

katran

• Gość
Zrobiłem tak jak radził Krzychu i sprawdziło się w 100%. Rzeczywi?cie do wł?cznika od przeciwmgielnych wchodził zielono-biały kabelek. Wyj?łem go a w jego miejsce wpi?łem kabelek który poł?czyłem z przewodem wychodz?cym z przeka?nika od ?wiateł drogowych. Dodatkowe ?wiatła działaj? tylko z drogowymi. I o to chodziło. Dzieki. Pozdrawiam.