Autor Wątek: Wymiana płynu w chłodnicy HOW TO ?  (Przeczytany 2682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wymiana płynu w chłodnicy HOW TO ?
« dnia: Październik 11, 2006, 20:15:54 pm »

dynio

• Gość
A wiecie może jak wymienić wode w chłodnicy w Polonezie Caro Rover na petrygo , co odkręcić , gdzie odkręcić i jak ... ?

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2006, 20:33:35 pm »

Russell

• Gość
zaprawde powiadam ci ze w większo?ci samochodów masz kurek w chłodnicy i kurek w bloku silnika.   gdzie ?lamazarni, bladzi angole wsadzili korek w bloku to nie wiem, ale w chłodnicy jest on na jej dole, bo gór? jako? woda nie chce uciekac :mrgreen:

[ Dodano: 2006-10-11, 20:36 ]
i wiele kombinowania w przypadku chłodnicy nie ma, bo o ile mi wiadomo jest tam tylko wej?cie na rure, czujnik temperatury i ów korek

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2006, 17:42:29 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
zdjac obejme dolnego weza w chłodnicy i go zdjac,pozniej załozyc,zalac płynem i zostawic na noc z otwartym korkiem zbiorniczka wyrównawczego.
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2006, 18:54:10 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Woda w roverku ;> a jak ona siętam znalazła?? Kto? lał bo ubywało??
Przygotuj się na niespodzianki jesli ta woda długo tam była. Napewno skorodowały rury(ta nad wydechowym i ta pod ss?cym), bo i na płynie koroduj? więc kicha. To lepiej sci?gnij z nich przewody i obbadaj czy czasem blacha nie ma tam grubo?ci 0,000000rdza

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2006, 22:54:03 pm »

Arnold

• Gość
Dokładnie, ile ja tam miałem syfu to tylko ja wiem :?
Co do zostawiania na noc, ja tam nigdy nic nie zostawiam na noc itd., mój mechanik też w żaden sposób tego nie odpowietrza i żadnych problemów nie mam. Płyn ze względu na różne okazje przez 3 lata wymieniałem chyba z 6 razy :)
W chłodnicy nie chce się korek odkręcić, to zawsze spuszczam dolnym wężem jak napisał mastah22#1900. Do układu wchodzi +/- 4,5 litra płynu, więc zwróć uwagę ile Ci tej wody zleciało. Życzę Ci, oby jak najwięcej, bo nie chcę widzieć za jaki? czas postu "Ratunku, pękł blok" :)

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2006, 23:46:21 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Nie wiedziałem ze ktos jeszcze jezdzi na wodzie :)  Stary moje gratulacje - jakies 50zł które zaoszczedziles na plynie na pewno zaplusuje duzo wiekszymi wydatkami w przyszlosci  :mrgreen: Chytry dwa razy traci...
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2006, 16:50:09 pm »

Michal22091983

• Gość
Ja w swoim ostatnio wymieniałem płyn, i miałem duże problemy z odkręceniem ?ruby spustowej z bloku silnika nie miło?ernie się zassała. Aby odpowietrzyc układ należy nagrzać silnik do zał?czenia wentylatora na chłodnicy i po temacie. Po tym dolać do maksa i obserwowac przez tydzien poziom płyny bo może ubywać. Jesli masz gaz nie zapomnij odpowietrzyć parownika.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 14, 2006, 17:21:15 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Michal22091983, Twoja metoda w moim roverze by nie przeszła,na bank nie miałbys orzewania :)
  • Jef
  • Czaku