Autor Wątek: wspomaganie kierownicy,kiedy i co wlewać  (Przeczytany 6948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wspomaganie kierownicy,kiedy i co wlewać
« dnia: Październik 14, 2006, 16:12:19 pm »

bertpas

• Gość
jaki płyn orginalny podchodzi do wspomagania kier. 1.6 gsi plus(kolor-nie wiem czy to zółty czy czerwony) i co ile km się go wymienia?

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2006, 16:42:38 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
witam  zalej  MOBILEM ATS 220 jest bardzo dobry i czerwony(jak cie to tak bardzo interesuje) litr 26zł ( wejdzie akurat tyle tak więc nie patrz że pisz?  2litry) ale to sie wymienia raz na 60 tys a jak to zrobić to pisałem na ten temat poszukaj w wyszukliwarce

[ Dodano: 2006-10-14, 17:00 ]
sorry olej to mobil ATF 220 a nie ATS co? mi sie powaliło
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2006, 19:24:36 pm »

bertpas

• Gość
ksi?żka mówi o wymianie przy 150tys km,narazie dolałem 100ml czerwonego luzem po 16zł za litr,w ksi?żce Morawskiego pisze że poziom powinien być nawet 2cm powyżej kreski

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2006, 20:07:09 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
przy 150 to możesz sobie wymienić zużyte elementy pompy a nie olej, no ale skoro chcesz to wymień sobie i olej przy 150
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2007, 20:26:48 pm »

Tom8

• Gość
Ostatnio zwróciłem uwage ze u moich rodziców w Caro plus GSI 1998r. jest chłodnica oleju od wspomagania ale u mnie takowej nie widze. I tu mam pytanie czy zakładali je do wszystkich poldów bo jak tak to wychodzi na to ze mój mógł mieć dzwona skoro jej nie ma

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 17, 2007, 20:34:41 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "Tom8"
Ostatnio zwróciłem uwage ze u moich rodziców w Caro plus GSI 1998r. jest chłodnica oleju od wspomagania ale u mnie takowej nie widze. I tu mam pytanie czy zakładali je do wszystkich poldów bo jak tak to wychodzi na to ze mój mógł mieć dzwona skoro jej nie ma

przekladnie japonskie JKC maja chlodnice w postaci zagietej rurki ,a przekladnie niemieckie ZF nie maja chlodnicy
JKC poznasz po bialym zbiorniku na plyn ,a ZF po czarnym zbiorniku
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 17, 2007, 20:49:46 pm »

Tom8

• Gość
KGB a to dobrze czy żle. Aha i jeszcze jedno pytałem sie w ASO o wymiane oleju we wspomie ale gosciu powiedział mi ze sie go nie wymienia. Dziwne bo w ksiazce pisze ze co 150 tys. km. trzeba wymienic. I tu pytanie jak go wymienic szukam na forum od 2 godz. i nie moge znależć jak sie go wymienia

[ Dodano: 2007-06-17, 20:51 ]
Aha u mnie ten zbiorniczek jest czarny wiec złe myśli o dzwonie zostały wygnane. Dzieki

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 17, 2007, 21:00:04 pm »

adamdn

• Gość
Cytat: "KGB"
JKC poznasz po bialym zbiorniku na plyn ,a ZF po czarnym zbiorniku

ZF po brazowym ;)

Cytat: "Tom8"
KGB a to dobrze czy żle. Aha i jeszcze jedno pytałem sie w ASO o wymiane oleju we wspomie ale gosciu powiedział mi ze sie go nie wymienia. Dziwne bo w ksiazce pisze ze co 150 tys. km. trzeba wymienic. I tu pytanie jak go wymienic szukam na forum od 2 godz. i nie moge znależć jak sie go wymienia

Jak w kazdym ukladzie hydraulicznym zmienia sie ciecz robocza - w przypadku wspomagania ZF co 150 000km lub wczesniej kontrolujac jednoczesnie i ewentualnie uzupelniajac poziom plynu co 5000km. Plyn nalezy rowniez wymienic jezeli nie jest juz rozowy lub dostaly sie do niego liczne zanieczyszczenia.

Wymiana oleju we wspomaganiu to proces dosc prosty (lub inaczej - nieskomplikowany). Nalezy najlepiej zdjac kolo od strony przekladni, odkrecic przewody i zlac caly olej. Co nie zdarzy wyleciec mozemy popchac pompa obracajac nia zgodnie z jej normalnym ruchem (tak aby pompowala). Wiadomo ze czesc starego oleju pozostanie w przekladni ale na to oprocz jej demontazu nie ma sprytnego sposobu. Nastepnie wszystko skrecamy i zalewamy plynem krecac jednoczesnie reka pompa tak aby uklad zassal olej. Gdy poziom bedzie w zbiorniczku bedzie wynosil ok. 10-15mm ponad gorna kreske na miarce odpalamy silnik i uzupelniamy niedobor.

To chyba wszystko w tej kwestii :)

I mala podpowiedz - uklad wspomagania ZF byl montowany w Polonezach za doplata od 1994-1997roku w minusach i standardowo w Plusach w 1997roku :)

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2007, 18:36:44 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Tez miałem wspome z plusa 97 i było to JKC.Swoja droga teraz mam w Audi ZF i wydaje mi sie ze JKC była lepsza bo na wolnych obrotach chodziłą tak samo jak na wysokich.ZF ma tę przypadłość ze kiera chodzi lzej wraz ze wzrostem obrotów...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2007, 18:45:59 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
moze masz dowalona ,albo inna niz w polonezach
u mnie chodzi lekko na wolnych ,a powyzej 2500 slabnie wspomaganie
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2007, 18:52:13 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "KGB"
moze masz dowalona ,albo inna niz w polonezach
u mnie chodzi lekko na wolnych ,a powyzej 2500 slabnie wspomaganie

mozliwe ze jest inna,na pewno nie da sie okreslic zuzycia gołym okiem ale miałem juz te pompe "na wierzchu" i nic nie wygladało na wytarte,zuzyte,luźne....W kazdym razie kumpel tez ma ZF w Golfie i chodzi jeszcze cięzej.
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 07, 2007, 19:06:39 pm »

bert111

• Gość
moja pompa była głośna(80tys km),zrobiłem (częściową) wymianę płynu 0,5litra tyle ściekło po ściągnięciu węża z pompy i pompa chodzi ciszej ,może i ciut lżej.Z pompą nie miałem problemów typu chodzi ciężej  na wolnych czy wyższych obrotach tylko była głośna

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2007, 22:58:04 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Orientuje sie ktos czy pompa stosowana w fiacie 132/argenta(tez ZF) ma w sobie jakis dodatkowy olej smarujacy ?
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2007, 09:33:22 am »

-Automatic-

• Gość
z tego co wiem - NIE ma dodatkowego oleju ! jest to pompa łopatkowa - jeśli jest głośna to coś jest prawdopodobnie zużyte - ale mam argentę po 400.000 km i pompa jest nadal sprawna !!!
p.s. jest to element wręcz niezawodny !!!

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 09, 2007, 21:25:00 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Dzieki za odpowiedz :)  Ile miała przejechane moja argenta tego nie wie nikt- licznik zatrzymał sie na 42 tys(142/242 tys?? ) W kazdym razie kreciłą sie tam juz któras z kolei dwójka(przebite numery) Pompa jak i cała reszta układu wspomagania działała dobrze ale stwierdziłem ze zanim zamontuje to w poldaczu to dobrze by było porobic wszystko aby nie było niespodzianek  :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 10, 2007, 16:38:39 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Zak#1907, ogólnie,bo ja przy montazu JKC miałem tez takie piski dopóki układ sie nie odpowietrzył...
  • Jef
  • Czaku