Autor Wątek: Polonez nie odpala  (Przeczytany 3270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez nie odpala
« dnia: Październik 19, 2006, 13:16:53 pm »

messenger

• Gość
Mam problem w moim Polonezie. Jest to Poldek Atu rocznik 96 z wtryskiem jednopunktowym. Poldek jest wyposażony w instalację gazow?. Zaczęło się od tego ze w momencie jazdy samochód momentalnie stracił siłę. Chyba palił nie nawszystkie gary. Odpalić się dał ale co? grzechotało w silniku. Kiedy próbowałem ruszyć to raptownie gasłjakby nie miał siły. Problem tkwi w tym że mimo tego że daje iskrę to silnik nie odpala. Zaznacze że moduł wymieniałem na nowy z pół roku temu. Kable i ?wiece też. Iskrę sprawdzałem i jest. |wiece s? mokre po dłuższym kręceniu rozrusznikiem. Dodam że podałem mu trochę benzyny bezpo?rednio pod filtr powietrza i w momencie kręcenia rozrusznikiem poszedł ogień i iskry. Pomóżcie co mam robić.

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2006, 13:33:34 pm »

rupiec

• Gość
a moze Ci sie cos z mieszanka poknocilo i za duzo lyka powietrza? gdzies moze z pod uszczelki dostawaj sie lewe powietrze, posprawdzaj przy dolotach powietrza

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2006, 16:21:39 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
Na pocz?tek wymień przewody i ?wiece jak to nic nie da to napewno nie zaszkodzi. Jak dalej sie to będzie działo weż sie za czujnik położeniaa wału
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2006, 17:20:33 pm »

Adampio

• Gość
A nie pali ani na gazie ani na benzynie?

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2006, 17:47:03 pm »

messenger

• Gość
Cytat: "Adampio"
A nie pali ani na gazie ani na benzynie?

Wła?nie na benzynie i na gazie nie pali.
Czy wiecie jak sprawdzić może sprawno?ć cewek i czujnika położenia wału korbowego ??

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2006, 20:21:38 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
Najpro?ciej podmienić s? to drogie rzeczy żeby kupić a potem okaże sie że to nie to i co 300 w plery mówie o cenach sklepowych.  s? użadzenia które dokonuj? pomiaru sekwencji pojawiania się iskry w każdym z garów. a inaczej jak chcesz sprawdzić to bez oscyloskopu i porównania przebiegów to tego nie zrobisz, ale to już naprawdę treezeba mieć o tym pojęcie

[ Dodano: 2006-10-19, 20:25 ]
a zapomniałem czujnik położenia wału działa na zasadzie zjawiska Halla(strumienie magnetyczne) nie sprawdzisz tego ot tak ło.

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2006, 21:38:16 pm »

Arnold

• Gość
Hmmm... jak nagle stracił moc, stuka co? w silniku, iskra jest a nie chce odpalać... ja to miałem jak mi rozrz?d poszedł. Pogięły się zawory i stukały... Ale nie życzę Ci tego, chociaż u Ciebie to piku? w porównaniu z moim Roverkiem :)

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2006, 21:52:22 pm »

messenger

• Gość
Cytat: "Arnold#1910"
Hmmm... jak nagle stracił moc, stuka co? w silniku, iskra jest a nie chce odpalać... ja to miałem jak mi rozrz?d poszedł. Pogięły się zawory i stukały... Ale nie życzę Ci tego, chociaż u Ciebie to piku? w porównaniu z moim Roverkiem :)

Po zdjęciu pokrywy rozrz?du stwierdziłem że pasek jest cały.

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2006, 23:06:45 pm »

Arnold

• Gość
U mnie też jest cały, nawet leży tutaj obok mnie. Jak przeskoczył to nadal będzie cały, czego nie można powiedzieć o zaworach :) No ale to najczarniejsza wersja.

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2006, 09:12:53 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
mowie ci zmień ten czujnk położenia wału ja sie będę przy tym upierał do puki tego nie zrobisz

Polonez nie odpala
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2006, 11:29:37 am »

messenger

• Gość
Cytat: "Mariusz"
mowie ci zmień ten czujnk położenia wału ja sie będę przy tym upierał do puki tego nie zrobisz

Czytałem kilka postów o tym czujniku i wnioskuje że pada on wtedy kiedy niema iskry na której? cewce. Natomiast u mnie [shadow=red]jest na obu[/shadow]. Czy my?lisz że to faktycznie to ??? Mam możliwo?ć podmiany czujnika tylko że jest to czujnik Bosha a ja mam Ambimexa. Czy to w niczym nie przeszkadza ???

Zapomniałem jeszcze wam dodać że kiedy jeszcze mi palił samochód na tych dwóch garach to zgasł wtedy kiedy podczas pracy silnika zdj?łem kapturek z cewki od drugiego gara. Chciałem sprawdzić czy iskra skacze między kapturkiem a cewk?. Jak zgasł wtedy tak już do dzi? nie zagadał.
Czy podejrzewacie jakie? zwarcie ?

[ Dodano: 2006-11-01, 11:45 ]
[glow=blue]Usterka usunięta. Padła uszczelka pod głowic?.[/glow]