Autor Wątek: Oprogramowanie do diagnostyki poloneza  (Przeczytany 4088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Oprogramowanie do diagnostyki poloneza
« dnia: Listopad 02, 2006, 21:55:22 pm »

trek

• Gość
Mam pytanie.Czy kto? wie sk?d można ?ci?gn?ć oprogramowanie
do diagnostyki poloneza

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2006, 13:57:26 pm »

mkonst

• Gość
Dostałem kiedy? od kolegi soft do Boscha i Abimexa razem z kabelkiem ale nie udało mi się tego uruchomić. Podejrzewam że problemem jest brak sprzetowego RS-a w moim laptopie a soft jest za stary żeby poszedł na przej?ciówce USB-RS :(
Soft gdzie? leży na dysku muszę poszukać.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2006, 14:09:44 pm »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
dosowy soft zawsze chce fizycznego COMa 1 lub 2. Jesli w sofcie do swojej przejsciowki USB-RS mozesz podszyc sie pod COMa 1 lub 2 to starocie takze beda dzialac  :)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2006, 21:33:03 pm »

mkonst

• Gość
Cytat: "Osfald"
dosowy soft zawsze chce fizycznego COMa 1 lub 2.

Wła?nie FIZYCZNEGO
Cytuj (zaznaczone)
Jesli w sofcie do swojej przejsciowki USB-RS mozesz podszyc sie pod COMa 1 lub 2 to starocie takze beda dzialac  :)

Niestety nie, mogę nadać przej?ciowce dowolny numer COM-a a mimo to nie działa :(

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2006, 22:06:54 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
mkonst masz przejsciowke z usb? to nie pojdzie. Sa porty RS na PCMCIA i tu powinno dzialac - ale na 90%.
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2006, 23:13:56 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no wlasnie wydalem 25pln na przejsciowke i lipa
jest komunikacja z moja Voila ,ale wyskakuje blad limitu czasowego
moze to wina winXP ,ale watpie
chyba bede musia nawiedzic podstodole w poszukiwaniu COMa na PCMCIA  (choc watpie ze znajde - tam jest zawsze wszystko czego niepotrzebuje  :lol: )
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2006, 10:37:38 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
Panowie mam w swoim Lenovo przejsciowke USB-RS na COMie 6 i wszystko smiga (regulacje Lovato i BingoM)... nie moge natomiast ustawic sobie w sofcie do przejsciowki COMa 1 lub 2 i soft do Boscha juz nie chce robic... stad moje wnioski

proponuje jeszcze sprobowac pobawic sie ustawieniami portu COM (predkosc, bity parzystosci...itd)
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2006, 11:39:57 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nom JA troche grzebalem w ustawieniach COMa i nic to nie dalo
a sprawdzic dokladnie wszystkie kombinacjie ustawienia to czasochlonne zajecie
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2006, 12:41:05 pm »

kan

• Gość
Problem leży w przej?ciówce USB-RS jedne obsługuj?  tryb pracy z fizycznym COMem a inne nie. Problem znale?ć t? wła?ciw? przej?ciówkę. Kiedy? miałem tak? która działała ale teraz nie pamiętam jaka to była lae co? mi się kojarzy że musi być na chipsecie pl2303. Port tez można dowolny ustawić nawet COM1 tylko nie może być konfliktów sprzętowych. W tym celu najlepiej wył?czyć COMy w Biosie kompa.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2006, 19:02:55 pm »

mkonst

• Gość
Cytat: "kan"
Problem leży w przej?ciówce USB-RS

Ale ciekawe że tylko soft polonezowy nie chce chodzić. Używałem tę przej?ciówkę z telefonem komórkowym, aparatem fotograficznym, notesem menagerskim, GPS-em i analizatorem parametrów sieci elektrycznej i wszystko działało a Poldek ni cholery :(

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2006, 23:43:15 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Port tez można dowolny ustawić nawet COM1 tylko nie może być konfliktów sprzętowych. W tym celu najlepiej wył?czyć COMy w Biosie kompa.

no wiesz
troche niewykonalne w laptopie ,ktory nie posiada COMow :smile:

u mnie konfliktow brak ,bo na com3 jest modem ,a przejsciowka sie na com4 zainstalowala
zmienilem na com1 ,bo wogole program zglaszal brak coma
najgorsze ,ze przejsciowke trzeba instalowac ,wiec przydalby sie win98se ,ale nie ma jak zainstalowac
teraz jestem na etapie pomyslu instalacji win98se na flash drive 1gb podpinanym na usb  :evil:

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 05, 2006, 12:33:25 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Cytat: "mkonst"
Problem leży w przej?ciówce USB-RS

Ale ciekawe że tylko soft polonezowy nie chce chodzić. Używałem tę przej?ciówkę z telefonem komórkowym, aparatem fotograficznym, notesem menagerskim, GPS-em i analizatorem parametrów sieci elektrycznej i wszystko działało a Poldek ni cholery :(

To zadna ciekawostka. Do komorki i reszty miales oprogramowanie windowsowe. Program polonezowy dziala w dosie. Ktorego tak de facto w windowsach xp praktycznie nie wiele zostalo.

Przejsciowke USB instalujesz pod windowsami i one widza wtedy pord COM. Dos prawdopodobnie nie wie wogole co to usb. Stad i przejsciowki nie obsluzy.

Jedna z opcji jest instalacji i konfiguracja linkuksowego FreeDos-a. Ale nie jest to najprostsze zadanie (by ta przejsciowka dzialala).
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 05, 2006, 17:32:36 pm »

kan

• Gość
Cytat: "KGB"

no wiesz

Jeżeli nie ma COMów to nie ma tez konfliktów czyli nie żadnego problemu więc o co chodzi??

Cytat: "mkonst"

Ale ciekawe że tylko soft polonezowy nie chce chodzić. Używałem tę przej?ciówkę z telefonem komórkowym, aparatem fotograficznym, notesem menagerskim, GPS-em i analizatorem parametrów sieci elektrycznej i wszystko działało a Poldek ni cholery Sad

Problem w tym że ten program obsługuje porty IO w trybie UserMode a windowsy serii NT(4.0, 2000, XP) nie obsługuj? tego trybu(ze względów bezpieczeństwa). Aby sobie z tym problemem poradzić należy zainstalować sterownik UserPort który pozwala na obsługę tego trybu.
Jednak zacz?łbym od sprawdzenia czy Twój interfejs do Boscha działa Ci na zwykłym COMie. Dopiero pó?niej można się bawić dodaj?c przej?ciówkę na USB.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 06, 2006, 00:14:26 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "KGB"

no wiesz

Jeżeli nie ma COMów to nie ma tez konfliktów czyli nie żadnego problemu więc o co chodzi??

juz o tym pisalem ,ze np. modem rezerwuje sobie przerwanie i adres com3

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 06, 2006, 09:33:49 am »

kan

• Gość
Widze że chyba znowu nie rozumiem o co Ci chodzi. Potrzebujesz COM1 lub COM2 które masz wolne i na które możesz ustawić przej?ciówkę to po co w ogóle zawracasz sobie(i innym) głowę COMem3? Szczególnie jak to zrobiłe?.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 06, 2006, 16:23:56 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a jakby modem czy cos innego bylo na com1 to bylby konflikt i nie daloby sie wylaczyc comow w biosie
trzeba by wylaczyc urzadzenie pod nie podpiete ,a do tego trzeba wiedziec jakie to jest urzadzenie