Autor Wątek: Most - jak naprawić  (Przeczytany 7729 razy)

Most - jak naprawić
« dnia: Styczeń 30, 2007, 11:29:38 am »

jawiem69

• Gość
Jak myslicie?? jak trudne jest wymienienie lozysk walka atakujacego i tulei rozpreznej w tylnym moscie?? czy po takim zabiegu most nie zacznie mi wyc ze wzgledu na niewlasciwe ustawienie kola talerzowego w stosunku do walka atakujacego?? Czy w przypadku kiedy wymienie tylko lozyska i tuleje rozprezna nie grozi mi ustawianie mostu?? Czy do wymiany lozysk walka atakujacego i tulei rozpreznej konieczne jest wyjmowanie calego dyferencjalu??

Edycja tematu wątku - S#1869

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2007, 11:45:55 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Szkoda się za to brać. Efektu moze nie byc, a nie ustawiony most na 95% bedzie wył znowu. Musiał bys wymienic wszystko i to dobrze ustawic. Więc daruj sobie rozkręcanie tego i poszukaj cichego mostu. Wyjdzie mniej pracy a koszt podobny. drugi most ok 150-300zł

[ Dodano: 2007-01-30, 11:47 ]
Zreszta tematów o mostach było bez liku polecam opcje SZUKAJ !!!

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2007, 11:59:05 am »

jawiem69

• Gość
chyba przeczytalem jzu wszystkie tematy o moscie na ptk, co do wymiany mostu... ja nie jestem serwisant ze chce wymieniac, ja raczej mam upodobania w kierunku mechanika i chce naprawic jak sie da, a z czego wiem na pewno sie da. Ponadto podchodze do tego tematu z zamyslem ze skoro wymieniam lozyska to one przeciez beda takie same jak byly zamontowane w fabryce, tuleja rozprezna tez przeciez bedzie taka sama, naciagi srub beda robione kluczem dynamometrycznym i beda takei jak w ksiazce. Zadajac to pytanie licze na to ze ktos odpowie mi czy jest jakas mozliwosc ze cos sie przestawi kiedy odkrece dyferencial bo jak sie przestawi to wiadomo ze bedzie wylo ale jak tam sa tylko podkladki ktorych bedzie po zmontowaniu tyle samo to moze sie uda?? i nie bedzie wylo??

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2007, 12:13:21 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "jawiem69"
tuleja rozprezna tez przeciez bedzie taka sama, naciagi srub beda robione kluczem dynamometrycznym i beda takei jak w ksiazce

Tuleje rozprezna i podkladki regulacyjne za kazdym razem powinny byc nowe- stare sie zuzywaja podczas pracy. Ponadto oprócz klucza dynanometrycznego potrzebne sa specjalne narzedzia których zapewne nie posiadasz. Da sie to zrobic ale efekt w stosunku do wlozonych pieniazków i czasu moze byc mizerny  :?  Wyc taki most bedzie zawsze -no moze pierwsze 500 km po złozeniu bedzie cichy -te mosty wyja z powody wady konstrukcyjnej( ikiespkiego wykonania)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2007, 12:16:46 pm »

jawiem69

• Gość
Cytat: "Elwood#1887"
te mosty wyja z powody wady konstrukcyjnej

u mnie do 90000 km bylo wszystko ok, totalna cisza most byl slyszalny dopiero w okolicach 130km/h a teraz przez moja bujna fantazje i upalanie gum na wcisnietym hamulcu do momentu az mnie nie bylo widac w dymie wyje i jeczy juz od 40km/h i chce to w jakis sposob zlikwidowac :/

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 30, 2007, 12:28:10 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Takie niszczenie dobrych mostów powinno byc karalne :roll:  A najszybciej to zlikwidujesz albo kupujac drugi albo spróbowac w swoim moscie dac gesciejszy olej +towot ale to pomaga na krótko  :?
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2007, 12:33:48 pm »

jawiem69

• Gość
jeszcze dodam jedno, on nie wyje caly czas, czesto sie zdaza ze jest cisza jak kiedys a jak pojawi sie to wycie i jeczenie to nie wazne czy dodaje gazu czy hamuje silnikiem, zawsze takie same jeki slychac dopiero jak wysprzeglam caly tyl cichnie

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2007, 13:31:59 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Jednym słowem dobrze go zmieliłeś. By go zrobić to koszt minimum 800zł (jesli na nowych dobrych częściach)-400zł same trybiki
Szukaj drugiego bo na tym to szkoda roboty. I przy okazji sprawdź wał. Czy po takiej ułańskiej fantazji krzyżaki nie poszły się kochać.

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2007, 13:48:00 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
najpierw musisz wiedziec czy wyje ,czy lozyska szumia
jezeli wyje ,to juz wyc bedzie
jezeli lozyska szumia ,to mozesz je zmienic - nie masz nic do stracenia oprocz paru godzin i paru pln

zalozmy ,ze szerokosc lozysk pozostanie ta sama (w praktyce sa rozne  :(  )
zlozysz to tak samo i bedzie chodzic - oczywiscie moze zaczac wyc ,ale to i tak mniej uciazliwe i szumy wypracowanych lozyska
tylko nie dawaj nowej tuleji rozpreznej - stara wystarczajaco ciezko scisnac
zdaje sie ,ze Bocian meczyl sie jakims sporym kluczem
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 30, 2007, 13:55:18 pm »

jawiem69

• Gość
no wlasnie moja tuleja rozprezna poszla na spacer bo mam luz na walku atakujacym

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2007, 14:27:11 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "jawiem69"
no wlasnie moja tuleja rozprezna poszla na spacer bo mam luz na walku atakujacym

tuleja rozprezna jest dla sciemy ,czyt. nie kasuje luzu
luz masz pewnie dlatego ,ze lozyska ci sie zjechaly
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 30, 2007, 14:39:24 pm »

jawiem69

• Gość
to po co ona tam niby jest??

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 30, 2007, 15:12:34 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
by byl opor przy ustawianiu napiecia wstepnego

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 30, 2007, 15:32:03 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Ano dawno temu wojowałem z mostami. Jest to uciązłiwe tylko dlatego że trzeba wszystko rozbierać. Ja u siebie zmieniałem łozyska na moście zawieszonym w aucie bez rozpinania hamulców co w lucasie jest nielada wyczynem ;). Po wymianie jak i przed wyje ale przełożenie które mam nie dawało innej możliwości ;). Tak to jest jak się kupuje wypracowane tyby z mostu i regeneruje je pastą zaworową  :lol:  :lol:  :lol: .

Ale co do samej tulei rozprężnej to faktycznie zabrakło mi klucza aby ją dociagnąć mocniej. Pól metra klucza dynamometrycznego i metr rury były za krótkie. Dopiero lekkie przyszlifowanie jej na betonie pomogło (z tego co pamiętam).

Ogólnie z zabawy z mostami mam taki morał. Wyło i wyje a jak nie będzie wyć to będzie cud. Niemniej jednak 4,55 w moście daje trochę radości. Kto wie czy nie przełoze do borostworka albo nie sprzedam...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2007, 22:18:15 pm »

Arnold

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"
Niemniej jednak 4,55 w moście daje trochę radości.

A no daje, daje  :mrgreen:  Co prawda to prawda :D
Jakby Twój nie wył to bym może się skusił bo z moim coraz gorzej chyba. Może zmiana łożyska pomoże.

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 04, 2007, 14:53:39 pm »

bziku

• Gość
co mam zrobić z mostem który po podniesieniu w powietrze i włączeniu biegu chroboli i wydaje takie dzwięki jakby tryby nie trafiały w siebie nawzajem?

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2007, 16:44:10 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
oddac na złom po 65gr za kilo serio.

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 04, 2007, 17:26:29 pm »

bziku

• Gość
u nas jest po 85 gr więc na szrot po inny? jaki bedzie dobry do 1.4 rover i jak go poznać?

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2007, 17:32:27 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
na szrot to on może być w wątpliwym stanie. Mosty mają oznaczenia na sobie jakie posiadają przełożenie. Potrzebujesz taki z oznaczeniem 10/43(od spodniej strony jest nadlwe między dekielkiem a obudową. wytrzyj szmatką i bedziesz wiedział co masz)
Ja mam w roverku 11/43 (3,91) jest troszkę za długi, ale można na tym smigać :) mosty od klekota odradzam. najlepiej zdobadz oryginalny bo inne spowodują oszukiwanie licznika

[ Dodano: 2007-02-04, 17:35 ]
i musi byc koniecznie szerokim mostem. najlepiej wyposażonym w bębny wtedy bedzie plug & play

Most - jak naprawić
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 04, 2007, 17:42:09 pm »

bziku

• Gość
ale mój jest na 4 tarczach. a jak myślisz od czego to się stało bo o olej dbałem mobil 85w może to od ostrych startów w starciach z bmw (przegrywały) czy od prędkości bo często jeżdże 170km/h