Autor Wątek: Pompka? czy wytryskiwacz? czy cos innego?  (Przeczytany 3026 razy)

Pompka? czy wytryskiwacz? czy cos innego?
« dnia: Styczeń 30, 2007, 22:13:29 pm »

arnold31

• Gość
Witam ponownie!
Drodzy znawcy i fachowcy proszę o jakąs poradę, mianowicie:
Moje autko Polonez Caro 95 rok Abimex po wymianie pompki elektrycznej nadal mam problem z jazdą na beznynie bo na gazie jest wszystko ok.
Problem dotyczy jazdy na benzynie gdyż silnik pracuje nierówno, szarpie i dławi sie tak jak gdyby nie dostawał paliwa. Najbardziej tak sie dzieje gdy chce dodac szybko gazu, natomiast dodając gaz lekko jakos mi się jedzie.
Myslalem ze to pompka wiec wymienilem ją, lecz to nie pomogło. NIewiem co robic dalej?
Czy wyczyscic wystrykiwacz? Czy szukac przyczyny gdzie indziej?
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam i dziękuje

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2007, 22:41:25 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Przeczysc wtryskiwacz moze byc juz brudny, filtr paliwa tez przydaloby sie wymienic. Potem(abo najpierw  :)  ) odepnij TPS - czujnik polozenia przepustnicy - czarna wtyczka 3 bolce przy podstawie -jezeli to on to powinno sie polepszyc. Ale stawiam raczej na brudny wtryskiwacz. Sprawdz tez moze przewody pod autem - jak którys dostal i nie ma pełnej przpustowosci to tez tak moze sie dziac
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2007, 22:45:50 pm »

arnold31

• Gość
Odpiąc i co dalej? A wytrsykiwacz czym przeczyścic?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2007, 23:04:52 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Odpiac i odpalic oraz sie przejechac jak nie zmieni sie ani na gorsze ani na lepsze to znaczy ze to nie on  :) W niektórych egzemplarzach chodzi duzo lepiej pod odpieciu -sprawdzone  Wtryskiwacz to najlepiej benzyna extrakcyjna
Obecny park maszynowy :

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2007, 18:17:23 pm »

arnold31

• Gość
Witam odłączyłem czunik połozenia przepustnicy i właczył mi się Check i autko pracowało caly czas na obrotach 2000-2500. Problem nie zniknal.
Wiec co teraz sprawdzac wtryskiwacz? A jesli to nie pomoze to co robic?

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2007, 20:23:34 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Rozpedz autko na gazie do okolo 70km/h potem przelacz na benzyne zredukuj do dwojki i wsisnij gaz podloge i tak az autko bedzie powolitoczyc, przejedz sie tak pare razy moze pomoc. W pierwszej kolejnosci wymien filtr paliwa.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2007, 20:53:34 pm »

arnold31

• Gość
Filtr mam wymieniony! A co to za metoda? z tym rozpędzaniem? Nibym w czym mialoby to pomóc?

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2007, 22:04:55 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Tworzy sie w ten sposob ogromne podcisnienie w kolektorze ssącym i jezeli cos jest przytkane to moze sie odetkac. Sa rowniez specjalne srodki w sprayu ktorymi psika sie do wtrysku na pracujacym silniku, rozpuszczaja wszelkie zanieczyszczenia ktore normalnie rozpuszcza benzyna a jak wiadomo gaz jest bardzo suchym paliwem. Odkrecasz obudowe filtra powietrza wtryskujesz jedna dwie dawki, czekasz kolo minutki i odpalasz autko, potem psikasz na pracujacym silniku 3-4 razy i jednoczesnie dodajesz gazu.

BTW: Nigdzie nie zauwazylem zebys wspomnial o tym ze wymieniales filtr paliwa.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 02, 2007, 23:22:37 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "arnold31"
Witam odłączyłem czunik połozenia przepustnicy i właczył mi się Check i autko pracowało caly czas na obrotach 2000-2500.

Cytat: "arnold31"
i właczył mi się Check i autko pracowało caly czas na obrotach 2000-2500. Problem nie zniknal.

Na pewno odpioles własciwy czujnik ?? Sprawdz tez kody błedów jakie pokazuje(spinacz  :wink: )
Obecny park maszynowy :