Autor Wątek: Pytanie do użytkowników stożków  (Przeczytany 3305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pytanie do użytkowników stożków
« dnia: Luty 12, 2007, 21:00:16 pm »

katran

• Gość
Witam.
Mam pytanie do forumowiczów używających filtrów stożkowych. Czy w zimie przechodzicie na normalny filtr powietrza? Ja ostatnio zauważyłem że powietrze zasysane przez stożek jest bardzo wilgotne co powoduje sie skraplanie wody w dolocie a takze przedostawanie sie wody do oleju. Powoduje to duza emulgacje, tworzy sie tzm.majonez pod korkiem wlewu oleju a takrze w przewodzie odmy. Chcialem sie dowiedziec czy inny uzytkownicy stozkow tez tak maja? Jak sobie z tym radza? Slyszalem opinie ze olej mineralny Lotos tez ma w tym swoj udzial poniewaz jest dosc marnym olejem. Zaznacze ze woda w oleju to napewno nie plyn chlodniczy poniewaz nie ubywa go.

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2007, 01:50:25 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
przez bawelne czy przez papier to i tak bedziesz zaciagal wilgotne powietrze
jak sie jezdzi na krotkie dystanse to majonez bedzie sie tworzyl - tego nie wyeliminujesz czy to na mineralnym czy polsyntetyku
nie wiem jak z syntetykiem ,bo jeszcze nie przerabialem
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2007, 07:54:15 am »

e_gregor

• Gość
Majonez w poldku zimą to normalka - niema co się nim przejmować.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2007, 09:01:11 am »

jawiem69

• Gość
jakos nie zauwazylem zeby u mnie sie majonez zima tworzyl a co do stozka to ja bym proponowal wsadzic jego do obudowy, wtedy bedzie mniej mokry :D

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2007, 14:46:29 pm »

katran

• Gość
Stozek jest osloniety blacha od komory zeby nie lapal goracego powietrza. Teraz zdjalem mu rure doprowadzajaca zimne powietrze zza atrapy. Wiem ze majonez to normalka ale niew takich ilosciach. Przewod od odmy jest calkowicie zapchany ta mazia. Teraz juz to wyczyscilem ale chyba niedlugo znow bedzie to samo. Jak rozebralem wtrysk to zobaczylem ze w okolicach wtryskiwacza na sciankach sa kropelki wody.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2007, 14:03:58 pm »

Offline Marcin OBR

• Sympatyk
    • Atu 1.4 16V GTi
Ja też mam stożek założony i też zbierał mi się majonez ,ale zrobłem tak ze puściłem przewód gumowy pod auto i podłączyłem to z odmą i mam spokój z majonezem.
Auto nie zaczeło świrować z braku podłączenia odmy z puszką z filtra :wink:

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2007, 20:52:31 pm »

katran

• Gość
Dzis mialem z tym problem. Jak silnik sie rozgrzal to do puszki nad wtryskiem przez przewod odmy zaczela dostawac sie spora ilosc pary wodnej. W trasie i na wysokich obrotach silnik pracowal normalnie. Klopot byl z ruszeniem z miejsca np spod swiatel. Wtedy silnik po prosty sie dusil. Zgialem przewod od odmy i obwiazalem drutem i problem zniknal. Nie wiem jednak czy mozna jezdzic z "zaslepiona" odma? Czy mozna zatkac calkowicie przewod odmy?

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2007, 23:35:23 pm »

Offline Marcin OBR

• Sympatyk
    • Atu 1.4 16V GTi
Lepeij nie zatykaj bo może Ci gdzieś, coś wydmuchać :wink:

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2007, 09:00:10 am »

katran

• Gość
A czy tam panuje az tak duze cisnienie?

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 15, 2007, 09:49:51 am »

Offline Marcin OBR

• Sympatyk
    • Atu 1.4 16V GTi
No widać tak jak mi bagnet wycisło z 3 tygodnie temu .Zamarza woda w przewodzie z odmy.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 15, 2007, 12:28:06 pm »

katran

• Gość
W nqjblizszych dniach bede wymienial olej. Teraz jezdze na Lotosie a to podobno jeden z gorszych olei. Gorsze sa chyba made in tesco. Teraz zastanawiam sie nad shellem albo castrolem. Zobaczymy czy cos sie porawi.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 17, 2007, 22:50:26 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
napisz jakie parametry ma Twoj olej, sama firma nie mowi za duzo. Jesli uzywaz mineralnego lotosa to sie zgadza ze zbyt dobry nie jest.
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2007, 08:22:47 am »

katran

• Gość
No wlasnie mineralny lotos.