Autor Wątek: Problem z akumulatorem  (Przeczytany 2346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z akumulatorem
« dnia: Luty 17, 2007, 11:11:20 am »

ranshu

• Gość
Mam problem ze swoim poldziem:
Ładuję akumulator, odpalę wóz ze 3 razy i akumulator jest rozładowany.
W warsztacie powiedzieli, że to akumulator, cewka, alternator albo jakaś "cela".
Nie znam się i nie wiem co mam robić. Cewki są elektroniczne.
Jak ktoś wie coś co mogłoby pomóc to niech pisze.

zmienilem temat na bardziej przejrzysty. G#1801

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2007, 11:26:16 am »

Guciu1801

• Gość
przede wszystkim: Zapraszam do regulaminu.
potem: to jest temat do techniki
kolejno: zapraszam do uzywania szukajki
a na koniec... patrz co przede wszystkim

Sprawdz czy masz ladowanie (jest o tym juz napisane, sam pisalem post)
Sprawdz jaka jest gestosc elektrolitu
ile lat ma aku? Moze czas na wymiane?

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2007, 13:19:20 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
obstawiam zwarcie w akumulatorze :)  - cena nowego (dobrej firmy z gwar na 24 mies) to ~150zł.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2007, 13:49:11 pm »

Guciu1801

• Gość
cewka to nie bedzie, bo i jak. Jesli juz masz problem tego typu, to albo aku, albo ladowanie alternatora. Nic innego raczej.

Coś dziwnego dzieje się z akumulatorem
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2007, 12:57:58 pm »

ranshu

• Gość
W sumie to zauważyłem coś dziwnego. Jak jest zimno na dworze to akumulator pada ( zero totalne). Ale jak się zrobi cieplej (tak z + 5) to polo odpala od razu. Czyżby to był syndrom "zimnego akumulatora"?

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2007, 13:30:36 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
ranshu masz akumulator do wymiany i tyle. Jak masz gdzie, to podjedz na sprawdzenie akumulatora - kosztuje grosze a bedziesz wiedzial na czym stoisz.
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2007, 15:41:41 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
no ja tez borykam sie z aku. ZAP-Sznajder 55Ah zakupiony we wrzesniu (z 2 letnia gwarancja) w ciagu 1,5tyg. 3 razy ładowany, do tej pory nie było problemow. Albo mam mega zwarcie na instalacji i zwalilem akumulator albo po prostu trafiłem na kiepska sztuke :|...
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 20, 2007, 21:44:45 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
Mi Zapa tak samo wywalilo.. Pojechalem na sprawdzenie i okazalo sie ze juz padaka. Teraz mam centre future i chwale sobie :)
- Worek kartofli.</font>

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 20, 2007, 22:02:40 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytat: "jimorrison#1921"
no ja tez borykam sie z aku. ZAP-Sznajder 55Ah zakupiony we wrzesniu (z 2 letnia gwarancja) w ciagu 1,5tyg. 3 razy ładowany, do tej pory nie było problemow. Albo mam mega zwarcie na instalacji i zwalilem akumulator albo po prostu trafiłem na kiepska sztuke :|...

dzisiejsze aku tak maja-wytrzymują max 4lata i padaka-no chyba,że to jest DELPHI to miałego go chyba 2,5 roku :evil:

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 20, 2007, 22:28:23 pm »

e_gregor

• Gość
Centra jest spoko, ja mam centrę i większość znajomków też  :twisted:

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2007, 07:50:33 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
Kurde Lupo cos musi w tym być. Ojciec miał ZAP-SZNAJDERa niecały rok i tez zwarcie.. u mnie zapowiada sie to samo bo po ladowaniu 12h (startował przy 4A, skończyl ladujac <1A) w oczach spadało napięcie na takim domowym woltomierzu. Ale zeby to potwierdzić jade zaraz do elektryka na sprawdzenie domniemanego zwarcia. Cholera a wydawałoby się, że taka porządna firma - "z tradycją"

[ Dodano: 2007-02-21, 07:52 ]
Cytat: "Pio555#1882"

dzisiejsze aku tak maja-wytrzymują max 4lata i padaka-no chyba,że to jest DELPHI to miałego go chyba 2,5 roku :evil:

4 lata to standard - ale moj akumulator 55Ah został zakupiony 20.09.2006..... jakby nie patrzeć to stuknęły mu wczoraj dopiero 5 miesięcy...  :roll:

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2007, 08:31:51 am »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
4 lata to standard - ale moj akumulator 55Ah został zakupiony 20.09.2006..... jakby nie patrzeć to stuknęły mu wczoraj dopiero 5 miesięcy... :roll:

to musiałeś trafic na wyjątkowe gó...........o
pamietam w 90r jak mielismy z ojcem DF kupilismy "okazyjnie" aku jakiejs niemieckiej firmy-od momentu włożenia aż do zgonu wytrzymał prawie 7lat-bez wyjmowania z auta i ładowania.
Mój obecny aku "no name" kupiony razem z autem w Niemczech na date produkcji 03.2001r ale jest już na wykończeniu

Problem z akumulatorem
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 21, 2007, 11:32:19 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
jimorrison#1921 jakby co podam CI namiar na miejsce gdzie sie zajmuja sprawdzaniem akumulatorow. Robia to fachowo i nie drogo.
- Worek kartofli.</font>

Działa jak na razie
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 05, 2007, 19:38:40 pm »

ranshu

• Gość
Wymieniłem aku na WARTĘ i jakna razie wszystko działa. Aku nie odłączany od  2 tygodni, autko odpalane, jeżdżone i gra radio. WSZYSTKO DZIAŁA tak więc to był akumulator. swoją drogą- kto sprzedaje takie gó..o? Kupiłem poprzedni w salonie z akcesoriami samochodowymi