Autor Wątek: Żarówki Xenonowe Polonez  (Przeczytany 4445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Żarówki Xenonowe Polonez
« dnia: Marzec 04, 2007, 20:34:45 pm »

arturjerzyk

• Gość
Witam wszystkich forumowiczów. Każdy właściciel Poldka pewnie się zgodzi ze mną, że światła drogowe nie są najlepsze... Dlatego zainteresowały mnie żarówki Xenonowe.
Czy da się bezproblemowo założyć je w Poldku ?? Jakie firmy polecacie, jaką moc?? Czy są lepsze od zwykłych żarówek?? Proszę o opinie na ich temat.

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2007, 20:45:32 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Cytat: "arturjerzyk"
Każdy właściciel Poldka pewnie się zgodzi ze mną, że światła drogowe nie są najlepsze...
ja sie nie zgadzam, podjedz na regulacje swiatel
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2007, 21:10:37 pm »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Ja tez sie nie zgadzam. Jak pierwszy raz wlaczylem w swoim poldku swiatla w nocy to stwierdzilem ze to mala elektrownia.. Kwestia ustawienia swiatel i stanu polaczen (glownie kostek na zarowkach).
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2007, 21:11:33 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
umyj klosze :mrgreen:

pseudoksenonowe zarowki to shit. testowalem takie i w nocy przed autem masz ciemno, jedynie pasy sie fajnie odbijaja.jak chcesz porzadne swiatla dlugie to polecam takie rozwiazanie

Re: Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2007, 21:43:55 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "arturjerzyk"
Witam wszystkich forumowiczów. Każdy właściciel Poldka pewnie się zgodzi ze mną, że światła drogowe nie są najlepsze... Dlatego zainteresowały mnie żarówki Xenonowe.
Czy da się bezproblemowo założyć je w Poldku ?? Jakie firmy polecacie, jaką moc?? Czy są lepsze od zwykłych żarówek?? Proszę o opinie na ich temat.

przede wszystkim klosze musza byc czyste
druga sprawa to zgadzam sie ,ze "krotkie" sa slabe ,ale zmana na xeony nie jest tania
o ile same zarowki kosztuja ~70pln ,o tyle zrobienie do nich zasilacza to juz koszt ~100pln jezeli samemu sie cos wykombinuje
jezeli chce sie kupic to nawet 700pln  :shock:
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2007, 22:22:36 pm »

alex1916

• Gość
Ustaw dobrze światła, sprawdź czy odbłyśniki nie płaczą już o wymianę a jak to nie pomoże to ewentualnie załóż dodatkowe reflektory (jak np. G.T. lub Bocian). Żarówki "zenonowe" to szajs, strata pieniędzy. Jeżeli chodzi Ci o kompletne światła ksenonowe to da się to zrobić (Jaro#1888) ale nie jest to ani proste, ani tanie. A drogowe Jaro i tak założył dodatkowe za atrapą.

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2007, 23:10:20 pm »

korczo007

• Gość
no dobra chłopaki a co radzicie na te głupie zapinki w kloszach (te co trzymają lustereczko) które mi już pękły trzy razy i lustra mi latały!!! lampy zmieniałem już trzy razy!!!!!!!!  :evil:

a tak pozatym jak raz napaliłem się na te żarówki Psełdo ksenonowe to przeznie lewa lampa już nie świeci mi wogóle (ale tylko Światło mijania, bo drogowe mam!!!) i musiałem pociągnąć kabel z prawej lampy do lewej żeby mi Świeciły!!!!  i nie jest to przekażnik bo wymieniełem i nadal to samo!!!

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2007, 23:29:28 pm »

ikwus

• Gość
Jak w prosty sposób zdjąć klosze??? Trzeba całą lampę wykręcać  a później ustawiać i czym ja myć żeby nie zniszczyć  :?:  :?:  :?:

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2007, 00:33:27 am »

Rolly#469

• Gość
spróbuj włożyć lampę (po wymontowaniu) do gorącej wody. Klosz jest wklejany na silikon więc pownien puścić.

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 05, 2007, 20:41:37 pm »

qmulus

• Gość
Co do świateł to poltek ma naprawde rewelacyjne oswietlenie! Jestem posiadaczem 2 auta Toyoty gdzie jej swiatla nawet sie nie umywaja do poltka. Jeśli chcesz umyc lampy to poprostu je wymontuj wlej cieplej wody z pynem i tyle, sprawc odblasniki bo to bardzo wazne. Ewentualnie polecam kupno nowych lamp( ja tak zrobilem po jakims czasie) nie jest to duzy wydatek 60 zł szt na allegro.  8)  8)

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 05, 2007, 21:23:40 pm »

samul

• Gość
i tak apropos żaróweczki się wymienia parami, bo inaczej się przepalają, niestety sprawdzone :? a co do pseudo Xsenonów to gdzieś czytałem czy oglądałem że świecą gorzej niż zwykłe żarówki :idea:

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2007, 21:29:31 pm »

Klima

• Gość
arturjerzyk, ty odróżniasz takie rzeczy jak xenon i żarówka? bo zdaje mi sie ze nie

[ Dodano: 2007-03-05, 21:32 ]
ksenon to inaczej lampa wyladowcza zeby zaswieciła potrzeba iles tam kV no ale sa do tego specjalne przetwornice podlaczane do instalacji 12V daja na palnik ksenonowy potrzebne napiecie.

Po pierwsze ksenony mozna kupic z obudowa na h4 za ok 600zł 2 sztuki plus przetwornice i palniki. genraalnie te ksenony sa niezle zkalibrowane no ale zalezy na co siee trafi i jaki producent

Po drugie orginalny ksenon daje moc porownywalna z lampa 35W czyli nie matowi odblysnika i nie nagrzewa lampy

Co do zarowek ala ksenon to nie polecam zwyklych marketowych czy jakis nonamów sa zle skalibrowane swiatło pada gdzie chce i oslepia innych do tego szybko sie pala i moga niszczyc odblysnik. Godne uwagi wszytskie philipsy, tesla, hella oczywisciee nie zwykle tylko +50% .

Nie polecam wam tych niebieskich zarowek bo jak tylko spadnie deszcz to nic nie widac na drodze, jeszcze blue vision philips daje rade

jeli zalozycie ksenony to beda tylko mijania zeby byly drogowe i mijania to musza byc biksenony cena ok 1200zł za komplet na 2 lampy

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 06, 2007, 11:16:51 am »

Arnold

• Gość
A kto mi powie co może być u mnie? Mam nowe lampy, a świecą tak, że pożal sie Boże. Mam 4 żarówki i wszystkie świecą kijowo. To wina kostek?? A może zbyt małego ładowania??

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2007, 11:23:03 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
Arnold#1910 sam sobie odpowiedziales. Jak masz male ladowanie - slabo swieca. Jak masz dobre - sprawdz kostki :)
- Worek kartofli.</font>

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2007, 16:20:49 pm »

korczo007

• Gość
sprawdź kostki i może jeszcze przekaźniki!!! tak mi się zdaje!!!!! jak miałem malucha to zmieniłem lampy na nowe kupiłem nowe żarówki i wstawiłem przekaźniki i naprawdę , Światełka były jak elektrownia tak mocno świeciły że cho cho!!! a przy okazji nie oślepiając kierowców z naprzeciwka!!! w poldku tak samo zrobiłem i działa Świetnie tylko że jak regulowałem lampe to urwało mi się ten plasticzek co trzyma lustro i musiałem kombinować żeby mi lustro nie latało!!!!!!1

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 07, 2007, 22:01:28 pm »

Arnold

• Gość
A co do tych kostek co to tam sprawdzać? Napięcie i porównać to z napięciem aku?

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 08, 2007, 09:02:59 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
Zacznij od wogole obejrzenia tych kostek czy obudowy nie sa popalone.
- Worek kartofli.</font>

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 08, 2007, 16:24:56 pm »

arturjerzyk

• Gość
W najbliższym czasie zajmę się lampami... Zaczyna schodzić chrom ze środka lamy. Pisaliście , że trzeba zanurzyć w gorącej wodzie i silikon powinien puścić (czy to wystarczy??). Mam drugie lampy tyle że bez szklanych kloszy, ale maja całe, ładne,chromowane "odblaski".
Drugą rzeczą jaką chciałbym wymienić to żarówki. Pisaliście że polecacie Philipsa, Osram-a.
Proszę o podanie konkretnych modeli i mniej więcej jakie ceny. Po tym co pisaliście zrezygnowałem z Xenonów. Dzięki za porady!!

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 08, 2007, 17:03:24 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
phillips premium +30%. Świecą wyraźnie jaśniej i są długowieczne.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

Żarówki Xenonowe Polonez
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 08, 2007, 22:27:16 pm »

Arnold

• Gość
Lupo#1891, nie są i nie grzeją się. Jak będę na spocie, to się sprawdzi może :)