Autor Wątek: KOLEJNY POMYSŁ NA WARIUJĄCE OBROTY  (Przeczytany 1553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KOLEJNY POMYSŁ NA WARIUJĄCE OBROTY
« dnia: Marzec 23, 2007, 08:32:47 am »

jankiel

• Gość
Jak masz w poldku 1,6 gli abimex problemy z obrotami  trzeba rozkręcić kompa od wtrysku i podokręcać w srodku sruby które są na płytce i te ktore są od radiatora , testowane na moim gli jak na razie jest ok

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2007, 06:51:26 am »

steve23

• Gość
Też miałem problemy z obrotami , czasmi skakały na 3000 obrotów i tak się utrzymywały , a nie raz spadały do 900 i tak co chwile inaczej , wymieniłem sonde , wymieniłem silniczek krokowy i nadal było to samo , wczoraj umówiłem sie z kolegą mechanikem i sprawdziliśmy ładowanie , okazało sie że alternator podaje na ładowanie nawet 18,5 V !!!.
Wymienił mi regulator napięcia i nagle wszystkie problemy z obotamii znikneły , potem wyjaśnił mi , że komputer ma zabezpieczenie przed spaleniem i w momęcie gdy dostaje zbyt duże napięcie wyłącza się . Koszt regulatora napięcia 27 zł.

Mój poldek to 1,6 GLI 96r.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2007, 09:37:45 am »

jankiel

• Gość
ja byłem u kilku mechaników elektryków i kazdy chcial wymieniac kompa od wtrysku :(  troche duzy koszt wiec  stwierdzilem ze nie mam nic do stracenia , rok temu myslalem ze to złącza od kompa bo jak ruszalem wtyczka to sie poprawialo ,  a wlasnie tydzien temu rozebralem kompa i zauwazylem ze sruby ktore są na płytce i na radiatorach sa niepodokrecane , pewnie czas i stłuczki zrobily swoje , a sruby dawały mase ukladom scalonym wiec je dokrecilem i usterki znikły z wariujacymi obrotami

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2007, 10:06:42 am »

karol-1987

• Gość
Cytat: "steve23"
Koszt regulatora napięcia 27 zł
przepłaciłeś, ja płacilem 24zł :P