Autor Wątek: Okrągłe zegary  (Przeczytany 5569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Okrągłe zegary
« dnia: Marzec 25, 2007, 08:29:53 am »

Grzesiek007

• Gość
Witam mam pytanie.Mam zegary okrągłe i chciałbym zamontować je w polonezie caro 1. 91r.Linka obrotomierza już wymieniona ale nie mam bladego pojęcia jak podłączyć kostki który kabel do którego. Bo mam stare kostki od tych okrągłych zegarów.

[ Dodano: 25 Mar 2007 12:44 ]
Mam w zegarach okrągłych kostki wsadzone z innego auta typu polonez 1.5 gle nowszy od mojego bo mój ma kwadratowe liczniki.

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2007, 21:56:07 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Kilka osób przerabiało kwadraty na te od caro wiec pewnie ktos sie podzieli wiedza  :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2007, 10:33:08 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Nawet ktos zrobile "przejsciowke" jest gdzies fotka na forum z dokladnym schematem :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2007, 10:54:20 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Potrzebny bedzie schemat który kiedys był na forum.

W schemacie jest, że trzeba przerabiać linke od prędkościomierza albo wiercić otwór w przegrodzie.
Z własnego doświadczenia: linke prędkościomierza można puścić otworem od linki gazu, spokojnie się mieści.

A żeby zamontować okrągłe zegary, musisz tez poszukać wtyczek od nich, zeby zrobić przejściówke do tych starych.

Szukaj tez daszka od zegarów z MR93. Stary na siłe będzie pasował, ale może brzydko odstawać.

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2007, 12:40:43 pm »

Offline święty

• Sympatyk
    • Polonez S1600 powerd by LANCIA 1.6 16v EFI
    • http://www.kswiecicki.prospect.pl
Pozostaje jeszcze problem podciągnięcia kilku kabelków lub ich zmiany - po pierwsze kierunkowskazy - najprościej z wytczki od przełącznika zespolonego - mr93 ma osobno lewy i prawy , stary ma kabel z przerywacza i jedną kontrolkę ,kontrolka świateł mijania - też z kostki od przełącznika zespolonego , osobne kontrolki ręczny i brak płynu w zbiorniczku - albo zostawiasz po staremu albo osobny kabel ze zbiorniczka puszczasz do deski , halogeny - kontrolkę podciągasz z przełącznika. To tyle co pamiętam jak przerabiałem teściowi ....
Jak coś sobie przyponę to napiszę
"jest ryzyko , jest zabawa"

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2007, 14:23:13 pm »

Grzesiek007

• Gość
Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi.Mam wsadzone kostki w te okrągłe zegary i są w nich kable ale nie wiem który podłączyć gdzie więc bym prosił schemat.Bym był wdzięczny.Czy to chodzi o to?

http://www.fsoptk.pl/portal//index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=29

Ale tam nie jest pokazane gdzie i który kabel.

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2007, 15:12:38 pm »

Grzesiek007

• Gość
Witaj.A czy mógłbyś wytłumaczyć jaki kolor kabelka do którego kabelka od starych kostek.Wiesz bo ja i elektronika to jak woda i piasek.

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2007, 16:01:07 pm »

v-rod_ek

• Gość
miałem kiedyś przygotowane takie cuś, ale nawet kolory kabli się nie zgadzały więc poszło na swa zegary:
stary zegar, z którego "czytałem" przyłącza w kostkach do niego
i nowy zegar, od którego "doklejałem" kableki do tych przyłączy
po czym wszystko złożyłem w jedną całość i to to włożyłem w deskę rozdzielczą
działa

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2007, 17:05:45 pm »

Grzesiek007

• Gość
Czy istnieją przejściówki do kupna??W sklepie

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2007, 23:01:17 pm »

Offline święty

• Sympatyk
    • Polonez S1600 powerd by LANCIA 1.6 16v EFI
    • http://www.kswiecicki.prospect.pl
Raczej na 99% takie przejsciówki nie występują.
Teraz mam dechę co ją przerabiam do swojego projektu , i zamontowalem shift lighta :
Kilka fotek:

http://www.kswiecicki.prospect.pl/rpm/

Taka ciekawostka - obrotomierz steruję nie z cewki ale z kompa a przerobiłem zwykły od GLE,Rovera na sterowanie TTL z kompa. Shift light też jest sterowany z kompa - miałem wolne wyjście w kompe , do tego kontrolka od ssania ma 3 funkcje - oznaczanie fazy rozgrzewania (miga) , swieci sie jak silnik nie pracuje oraz gasnie w momencie rozruchu jak silnik złapie pozycjonowanie z wałem kobowym (błyska nieregularnie jak silnik straci pozycjonowanie).
"jest ryzyko , jest zabawa"

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 26, 2007, 07:36:31 am »

Grzesiek007

• Gość
A dzięki swięty za przepis na gg podam go na forum zgodnie z obietnicą.On zna się na tym wszystko działa

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 26, 2007, 11:54:52 am »

beton

• Gość
mam na zbyciu taki kebelek tylko od strony kwadrata nie ma kostek tylko same łączki męskie. schemat moge zeskanować . Mam jeszcze jak podłączyć z GLE na PLUSA zegary.

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 26, 2007, 16:48:30 pm »

marcinwolak

• Gość
jesli mozna prosil bym o ten schemat z GLE na plus

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 10, 2007, 23:11:30 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Podepne sie pod temat gdyz mam 2 pytania :
1) Czy obrotomierz z caro gaznikowego pasuje bez wiekszych przeróbek w miejsce obrotomierza  od wtrysku abimex ? Mowa caly czas o zegarach okragłych
2) Czy przerabiał ktos zegary w ten sposób aby w miejsce zegarka lub rezerwy paliwa wstawic zegar temperatury cieczy ?? Potrzebuje dodatkowy wskaznik temperatury do oleju a zegarek mi jest nie potrzebny oraz dodatkowo jezdze głównie na LPG  :)  :P
Obecny park maszynowy :

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 11, 2007, 09:50:25 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
W miejsce wskaźnika paliwa wchodzi i pasuje, co do zegarka to nie powiem,bo nie sprawdzałem, ale na 99% tez wejdzie.

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 11, 2007, 23:11:43 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Dzisiaj próbowałem przełozyc obrotek od gaznika w miejsce obrotka wtryskowego i no i zonk. Obrotomierz od gaznika rózni sie od obrotomierza od wtrysku abimex i to dosyc mocno. Napęd wskazówki jest zupełnie inny. W gazniku na płytce jest jeden układ scalony, tranzystor mocy i kilka elementów dyskretnych. Wtryskowiec rózniez posiada tranzystor mocy, duzo róznych elementów, nie posiada zadnego ukladu scalonego ale ma za to potencjometr do regulacji czegos(czego ?) jest tez wyzszy i cięzszy. W przypadku przekładki gaznikowca do zegarów od wtrysku nalezy pod nózki mocujace zegar podłozyc kilka podkładek, w odwtrotna strone jest juz gorzej- nalezy usunac odlane w tworzywie kolki podwyzszające gdyz inaczej nie zamkniemy zegarów gdyz obrotomierz bedzie wystawał. Typ zegarów od gaznika(caro 1994) to 125.HBOR.9000 a od wtrysku(caro 1995) 125.HBOR.9011. Zegary od wtrysku maja takze na górze czarna pieczątke z napisem abimex ,w przypadku gaznika nic nie ma. Zegary róznia sie takze wewnatrz piktogramami -w gazniku piktogramy maja ksztalt odpowiadajacy znakowi w we wtrysku juz sa prostokąty w okreslonym kolorze.
O dziwo w abimexie z 1995 jest jeszcze stary typ zegarów(licznik przebiegu nad licznikiem kilometrów) jest to o tyle dziwne  ze w gaznikowcu i wtryskowcu(tez abimex) z 1994 miałem juz nowszy typ zegarów okragłych  :) Czyzby Fso kładło to co było pod reka ??
Obecny park maszynowy :

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 12, 2007, 00:00:33 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
FSO zawsze kladlo to co bylo pod reka.
Ja mam 19995 Abimex i mam licznik przebiegu na dole :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 12, 2007, 01:06:56 am »

maras

• Gość
Ja w roverze z przełomu 96/97 też miałem 5-cio cyfrowy kręcony. Co do obrotomierza, przekładałem z abimexa do rovera(w którym podobno jest taki jak w gaźniku, ale pewności nie mam),działał bez zarzutu

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 12, 2007, 13:20:55 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
1 Nie
2 tak
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

Okrągłe zegary
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 13, 2007, 23:57:27 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Przelozyłem  obrotomierze  :)  Czujnik temperatury zostawiłem na miejscu- zrobie przełaczalny czujnik za pomoca przekaznika- najprosciej i bez przerabiania zegarów i instalacji. Zegar temp  pasuje w miejsce wskaznika rezerwy paliwa ale nie w miejsce zegarka  :evil:
Obecny park maszynowy :