Autor Wątek: Rover - dławi się przy przyśpieszaniu  (Przeczytany 12587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - dławi się przy przyśpieszaniu
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 25, 2004, 08:48:33 am »

Gifter

• Gość
dowiedzialem sie ze pompa ktora jest u mnie kosztowala 270zł na gieldzie we wrocku.......

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 25, 2004, 09:02:04 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytuj (zaznaczone)
dławi się przy przyspieszaniu zaczynając od 3,5 tys. Do ok. 5tys. Po minięciu 5tys. Zaczyna normalnie przyspieszać jakby było wszystko ok.
Czy to może być wina pompy.

Prawdopodobnie tak. Najlepiej sprawdzić ciśnienie paliwa. Pewnie nie sprawdzałeś czy wtryskiwacze nie są trochę poprzytykane. MOże zalej czegoś do czyszczenia wtryskiwaczy (ale najpierw zmień filtr paliwa). W ostateczności rozbierz listwę wtryskową (może wolną chwilą napiszę o tym do Artykułów) i sprawdŹ wizualnie czy są czyste i czy równo pryskają paliwem. Sprawy takie jak świece czy kable WN zapewne już są sprawdzone i pewne.

Na pływanie obrotów pomaga właściwe wyregulowanie obrotów. Najlepiej pojechać do mechanika i podłączyćjakiekolwiek urządzenie pokazujące RPM silnika (nawet przyrząd do sprawdzania kąta zapłonu jak ma miernik). Ustawiasz obroty na jakieś 900RPM i masz spokój z pływaniem (u mnie bynajmniej pomogło). Książka podaje 850RPM ale jak będzie minimalnie więcej to będzie stabilniej pracował. Oczywiście regulacja odbywa się na dobrze rozgrzanym (90 stopni) silniku. Wtedy w połączeniu ze sprawnym silnikiem krokowym macie nareszcie spokój z automatycznym ssaniem i pływaniem obrotów.

PS. PO tym jak zrobiłem to u siebie to na zimnym silniku bez problemu utrzymuje obroty a na ciepłym może i jest nieznaczne pływanie obrotów (+- 50RPM) ale u mnie benzyna chodzi jak chce a gaz mam króciaka więc dużo zależy od jakości LPG.

PS. MOże sięokazać że wtedy obrotomierz będzie pokazywał ponad 1000RPM. Jest na to jedyna rada. Rozebrać wskaŹniki i przesunąć wskazówkę. U mnie musiałem przesunąć wskazówkę obrotów o jakieś 200RPM w dół.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 26, 2004, 23:14:02 pm »

sw-arek

• Gość
"Może zalej czegoś do czyszczenia wtryskiwaczy (ale najpierw zmień filtr paliwa)".
To robiłem, co się tyczy pracy samych wtrysków nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Ciśnienia też nie mierzyłem musze poszukać jakiegoś warsztatu, ale mam wrażenie, że gdyby padła pompa to w okolicach 5tys. Obr i wyżej też by się dławił przecież wtedy jest największe zużycie wachy.  
        Natomiast zaobserwowałem, silnik się nie dławi jak jest zimny to może oznacza, że sonda lambda głupieje.

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 27, 2004, 09:40:52 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Przy przyspieszaniu sonda lambda i tak jest olewana przez komputer. Dopiero przy zmniejszeniu obciążenia (jazda ze stałą prędkością obrotową) silnik zaczyna dbaćo ekologię i regulować dawkę paliwa czasem wtrysku.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 27, 2004, 10:15:03 am »

Gifter

• Gość
a moze po prostu filtr paliwa trzeba zmienic :) i zalac plynu do czyszczenia wtyrsków :) u mnie taki objaw jest , ale ja mam nowa pompe :( ale widze ze po wlaniu tego bajeru do czyszczenia wtyrskow coraz lepiej smiga :)

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 27, 2004, 13:42:47 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Gifter, a ile dales ze ten plyn do czyszczenia wtryskow i jak sie nazywa?  8)
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 27, 2004, 13:49:58 pm »

Gifter

• Gość
STP :) niedlugo zrobie ci skan tej buteleczki albo zaraz podje do auta i walne fotke cena okolo 25zł bardzo mocny srodek juz kiedys mi pomogl :)

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 27, 2004, 13:58:05 pm »

Gifter

• Gość

« Odpowiedź #28 dnia: Maj 27, 2004, 14:17:24 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Kurde, dzieki Gifter. Nie ma to jak ludzie PTK. Nawet zdjecie zrobia i jak blyskawicznie na dodatek :)
A tak na marginesie, fajna koncowka wydechu  8)
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #29 dnia: Maj 27, 2004, 14:48:02 pm »

Gifter

• Gość
:) to caly tlumiczek KM 78MALON :) dzięki ;) mnie tez sie podoba dzieki tej srednicy rury moge jezdzic poza miasto bez obawy ze uszy beda bolec :) ale i tak jest glosno :)

« Odpowiedź #30 dnia: Maj 27, 2004, 15:02:14 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
A tak w ogole to przypomnialo mi sie jak jeszcze okolo rok temu zapalal ladnie ( ladnie to malo powiedziane, PIEKNIE) polonez moj. Leciutko cyk i juz. Cos tam mechanicy pokombinowali i dupa.  A teraz lipa w sumie.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #31 dnia: Maj 27, 2004, 15:10:43 pm »

Gifter

• Gość
jakbys mieszkal blisko mnie to mozebym ci pomogl :) poza tym zastanawiam sie czy nie mozna by zorganizowac zlot polonezow we wrocku ale tylko z silnikami rovera :) kazdy taki sam :) hihiheihei moze ktos sie ze mna zgodzi i zrobimy cos takiego

« Odpowiedź #32 dnia: Maj 27, 2004, 15:24:51 pm »

Woj-o#772

• Gość
lambda w 1.6 jest olewana TYLKO przy pełnym gazie tzn noga-podłoga przy mniejszych przyśpieszeniach ciągle jest brana pod uwagę. Nie wiem jak w roverku, ale raczej podobnie.

« Odpowiedź #33 dnia: Maj 27, 2004, 15:35:19 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytuj (zaznaczone)
lambda w 1.6 jest olewana TYLKO przy pełnym gazie tzn noga-podłoga przy mniejszych przyśpieszeniach ciągle jest brana pod uwagę. Nie wiem jak w roverku, ale raczej podobnie.

MOże i tak. Rover ma dość skomplikowany system sterowania wtryskiem paliwa. Wiem bo ostatnio się o tym przekonałem :(. MOże kiedyś wam opiszę o co mi chodzi.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #34 dnia: Maj 27, 2004, 15:44:55 pm »

Gifter

• Gość
no to pisz  :)

« Odpowiedź #35 dnia: Maj 28, 2004, 11:15:10 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Cytat: "Gifter#354"
jakbys mieszkal blisko mnie to mozebym ci pomogl :) poza tym zastanawiam sie czy nie mozna by zorganizowac zlot polonezow we wrocku ale tylko z silnikami rovera :) kazdy taki sam :) hihiheihei moze ktos sie ze mna zgodzi i zrobimy cos takiego

No fakt troche daleko mieszkam :)

Fajny podpisik masz Gifter  :roll:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #36 dnia: Maj 28, 2004, 15:20:58 pm »

Gifter

• Gość
heheheh :)

« Odpowiedź #37 dnia: Maj 29, 2004, 00:53:15 am »

sw-arek

• Gość
No niestety po odłączeniu lambdy, efekt żaden. To znaczy tak jak było poprzednio, a nawet gorzej po podczas jazdy mi stanął (samochód oczywiście :lol: ) już myślałem, że będę musiał prosić o holowanie (nie chciał zapalić), ale po 5 min. Zapalił jakby nigdy nic. Podłączyłem z powrotem sondę i wlałem jakiegoś płynu do czyszczenia wtrysków ciekaw jestem czy to pomoże. :?:

« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 05, 2004, 22:43:54 pm »

sw-arek

• Gość
UFF, udało się wreście, okazało się  padła pompka elektryczna. Była tak słaba, że paliwo nie wracało przez regulator ciśnienia do baku. Ale żeby wymienić trzeba cały bak wyjmować. Swoją drogą lambda też była padnięta. :roll:

« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 15, 2004, 23:39:30 pm »

1.4 driver

• Gość
Cytat: "sw-arek"
UFF, udało się wreście, okazało się  padła pompka elektryczna. Była tak słaba, że paliwo nie wracało przez regulator ciśnienia do baku.

Arku mógłbyś napisać dokładniej co to za pompka elektryczna. Mechanicy nie mają pomysłu, co powoduje u mnie przerywanie silnika, więc chciałbym ich naprowadzić.

W moim 1.4 jest tak. Przerywa między 3-3,5 tys. niezależnie od ilości paliwa, natomiast, gdy jest go mało, to przerywanie jest połączone z mryganiem kontrolki paliwa. Częściej przerywa chyba po podjazdach i przejazdach przez progi zwalniające. Nic więcej nie mogę za bardzo napisać, bo jeżdżę autem mało i rzadko. Poza tym jestem zielony jeśli chodzi o mechanikę, więc gdybyście Szanowni Forumowicze uznali, że to coś innego, niż ta pompka, to napiszcie to proszę. Dziękuję za uwagę. :D