Autor Wątek: Problem z chłodzeniem  (Przeczytany 1594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z chłodzeniem
« dnia: Marzec 28, 2007, 21:42:55 pm »

Krzychus

• Gość
Witam

Na początku chciałem zaznaczyć że szukałem w szukajce i nie znalazłem odpowiedzi.

Mam problem z wentylatorami na chłodnicy. Nie włanczają się. Odpiąłem kable od czujnika przy chłodnicy i połączyłem je kabelkiem ale nic to nie dało. Napięcie do chłodnicy dochodzi ale gdy próbuje podłączyć np. żarówkę zanika. Sprawdziłem już bezpieczniki i przekaźniki i wszystko jest w porządku. Próbowałem sam załączyć przekaźnik i jeden wentylator zaczął się kręcić ale drugi dalej stał. Wydaj mi się że coś nie załącza przekaźnika.

Jest to Polonez Caro Plus 1,6GLI z 97 roku. Proszę o pomoc

Problem z chłodzeniem
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2007, 21:44:05 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
może wymień przekaznik :) ręcznie bedzie działał a sam sie nie załączy

Problem z chłodzeniem
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2007, 21:46:32 pm »

Krzychus

• Gość
Próbowałem ale nic to nie zmienia niestety :(

Problem z chłodzeniem
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2007, 22:20:06 pm »

e_gregor

• Gość
Guciu miał tak u siebie - miernikiem mierzyłeś na wzmacniaczu napięcie - było ładnie 13V - właczałeś wzmachol spadało do 3V!!! Winę za to ponosił słaby (zaśniedziały) styk przy dodatkowym bezpieczniku

Problem z chłodzeniem
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2007, 10:01:41 am »

Krzychus

• Gość
Przy termostacie mam dwa czujniki. Jeden to jest do wskaźnika temp. A drugi to właśnie  nie wiem. Idą do niego dwa przewody :?

Problem z chłodzeniem
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2007, 11:11:39 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
na termostacie masz czujniki temp plynu dla wskaznika na tablicy i dla komputera wtrysku!!! nie maja nic wspolnego z wentylatorami...

termostaty wentylatorow sa po bokach chlodnicy pod czarnymi gumowymi kapturkami

masz duzy spadek napiecia na jakims styku lub prawie ulamany przewod... sprawdz dokladnie przewody i polaczenia
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

Problem z chłodzeniem
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2007, 12:49:30 pm »

Krzychus

• Gość
Okazało się, że ktoś wymieniał chłodnice w Polonezie i zamontował z jednym czujnikiem zamiast z dwoma. Odwalona była prowizorka bo do jednego czujnika były podłączone cztery kable. Nawet nikt tego nie lutował tylko zmotał i zaizolował. Poprawiłem i działa :D  Wszystkim dziękuje za pomoc  :wink: