Autor Wątek: Dodadkowe światło stop  (Przeczytany 1975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dodadkowe światło stop
« dnia: Kwiecień 13, 2007, 23:54:11 pm »

Kuśmier

• Gość
Witam. Mam pytanie - gdzie można podłączyć dodadkowe światło stop, żeby kierunkowskazy nie świrowały?? Podłączyłem do lewej lampy równolegle z żarówką stop, a do prawej lampy wpiołem też zarówkę też równolegle z żarówką stop żeby mi sie pedał nie świecił na desce że niby żaówka przepalona. I teraz mi strasznie szybko mrugają. Mam poloneza Caro 96r Rover.

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2007, 02:20:35 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
A swiatlo stop masz diodowe czy zarowkowe ?
Ja mam podpiete rownolegle do zaroweczki stop do lewej lampy. Mam diodowe swiatlo stop i nic mi nie swiruje :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2007, 02:22:56 am »

gucio

• Gość
jakby masa nietegowała. kierunki wariują ci po włączeniu stop?

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2007, 11:38:26 am »

Kuśmier

• Gość
żarówkowe mam to światło na żarówke 21W, taką zamą podłączyłem równolegle w drógiej lampie. Jak przekręce kluczyk to świeci mi ten pedał od stopów i wtedy chodzą normalnie, a jak nacisne hamulec to pedał znika i wtedy zaczynają szybko mrugać. Spróbuje diode podłączyć zamiast żarówki, może pomoże :)

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:11:36 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Elekrtonika rozpoznaje ten stop jako jedno działające światło przyczepy. Sygnalizuje brak drugiego stopu (pedał na 1s) oraz brak kierrunków w przyczepie (szybsze miganie)
btw drugie pisze sie przez U
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2007, 18:44:46 pm »

gucio

• Gość
aha. no cóż jestem sporo do tyłu bo w moim polonezie najelektroniczniejsze to było radio i moduł zapłonowy. musze się jeszcze sporo dowiedzieć o polonezach. poczytam sobie więcej wątków  :|

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:43:14 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
jakimś rozwiązaniem jest montaż urządzenia elektronicznego od ATU (miało 3 stop)lub od ciut starszego caro (nei miało kontroli świateł przyczepy. Szafa bez kontrolki haka)
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 16, 2007, 13:31:19 pm »

Kuśmier

• Gość
podłączyłem diode przez rezystor 1k i działa OK. Zrobie żarówke z 4 super-fluxów i bedzie spoko:)

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2007, 22:06:41 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wlasnie cos odkrylem u siebie :
- jesli jednoczesnie nacisne hamulec i wlacze kierunkowskaz to zaczyna migac szybciej.. puszczam stop.. miga normalnie.
Zaznaczam ze mam nie podlaczony prawy kierunkowskaz na blotniku (kabel dynda w blotniku a nadkole mam przynitowane.)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Dodadkowe światło stop
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 10, 2007, 21:40:28 pm »

txxxx

• Gość
jesli chcesz zalozyc dodatkowy stop jako jedna lampke po srodku wybierz 1 z tylnych reflektorów pod ktory go podlaczyc - najlepiej prawy (str pasazera), w przypadku dwoch lepiej pod kazdy po 1, chyba ze bedzie to stop diodowy to starczy pod prawa. w prawym reflektorze jest mniej przewodow w kostce wiec latwiej sie podpiac, znajdz + od hamulca i podepnij tam + od nowego stopu, jesli chodzi o mase to wystarczy karoseria lub do kostki. kiedy np podczas wlaczenia kierunku miga ci sie dodatkowy stop, to znaczy ze w jakims miejscu nie laczy masa lub = kierunku ( wtedy tez migaja szybko kierunki), a diodzie wystarczy niewielki prad zeby zaczela swiecic. w starszych modelach jest to czesty przypadek, ja tak mialem wiec sprawdzilem wszystkie zlacza i wymienilem wszystkie konektory w kostkach i jest ok. a jesli zakladasz stopo diodowy stosuj na kazda diode rezystor unikniesz zwarcia lub przepalenia diody, w innym przypadku skok napiecia moze spalic je wszyskie. pozdro