Autor Wątek: Poldek Rover + GAZ - problem z ładowaniem aku  (Przeczytany 1749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poldek Rover + GAZ - problem z ładowaniem aku
« dnia: Kwiecień 20, 2007, 12:35:04 pm »

drzeko

• Gość
Mam straszny problem z ładowaniem akumulatora. Po przękręceniu stacyjki i uruchomieniu silnika nie zgasła kontrolka ładowania akumulatora i kontrolka STOP. Jakoś dojechałem do pracy. Ale po skończonej pracy samochód nie chciał wogóle kręcic. Stwierdziłem padł aku. Naładowałem go przez noc. Na drugi dzień samochód dalej nie krecił. Nawet rozrusznik nie działał. Wymontowałem rozrusznik oddałem do regeneracji. Po regeneracji zapalił ale okazało sie że nie mam ładowania. Myślałem ze to wina altka wiec tez poddałem go regeneracji. I po regenarcji dalej nic się nie zmieniło nie zgasła kontrolka ładowania akumulatora i kontrolka STOP i co najwazniejsze nie ładuje altek choc jest na 100% sprawny. Pomozcie bo nie wiem co mam robić

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2007, 15:20:27 pm »

kan

• Gość
Wygląda to na przerwany na przewodzie z alternatora do D+ regulatora napięcia lub uwalony regulator. W każdym bądź razie na przewodzi od regulatora do lampki jest cały czas masa( może zwarcie? ale raczej nie bo bo byś upalał cały czas diody wzbudzenia.)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2007, 16:32:39 pm »

drzeko

• Gość
Ale alternator jest po regeneracji i zapewniono mnie ze jest sprawny w 100%.
Dostałem informację zeby sprawdzic kabelek odpowiedzialny za wzbudzenie alternatora. Czy to cos da? I jesli ktos wie niech doradzi który to kabel

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2007, 20:50:55 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
do altka z tego co pamietam ida 2 kable na srube m6 i malutki kabelek z czarna wtyczka, nie ma bata jesli altek jest sprawny a nei ładuje to którys przewód nie łączy no nie ma innego wyjscia...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2007, 15:54:20 pm »

gucio

• Gość
Cytat: "kan"
( może zwarcie? ale raczej nie bo bo byś upalał cały czas diody wzbudzenia.)

niekoniecznie. jeśli przewód jest przerwany to może być taka sytuacja ze kabel idący od kontrolki leży na masie a pozostała część przewodu dynda gdzieś w powietrzy lub obsunęła się na coś niemetalowego. myślę że należałoby sprawdzić czy jest prąd we wsóce przy altku

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2007, 14:02:46 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Wydaje mi sie ze jezeli swieci sie lampka ladowania aku to obwod wzbudzenia jest bo wlasnie przez ta lampke jest realizowany.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb