Autor Wątek: silnik wycieraczki tylnej szyby  (Przeczytany 1735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

silnik wycieraczki tylnej szyby
« dnia: Kwiecień 24, 2007, 18:34:56 pm »

marcinwolak

• Gość
po tym jak kupielem fure z niedzialajaca tylna wycieraczka postanowilem ja naprawic, wyjalem silnik a tam pare kabelków ktorych nie bylo gdzie wpiac, doszlem do tego ze potrzebny jest tam przekaznik, na stanie mialem tylkio typ 541 wiec bawielm sie nim ale do niczego nie doszlem, powiecie mi jaki tam powinien byc przekaźnik a dokładniej jego nr itp.  i jak go podpiac??, do wpiecia jest 5 kabelków, dwa czarne(pewnie masowe) dwa zielone(doszlem ze chuba jeden jest od zasilania) i jeden pomarańczowy( chyba od przełacznika) jak mozecie to pomózcie bo juz mnie nerwy łapia. dodam ze polonez caro 16.GLE 94r.

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2007, 12:02:49 pm »

beton

• Gość
czy te kabelki są od silnika czy w klapie?  czy masz podłączone ogrzewanie tylnej szyby?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2007, 15:45:05 pm »

marcinwolak

• Gość
sparawa wyglada tak, te kabelki sa od silniczka wycieraczek, a ogrzewanie tylnej szyby nie dziala, jescze z boku obok silniczka wystaje czarny kabelek( masowy, chyba wlasnie od ogrzewania szyby) a czy ogrzewanie tylnej szyby ma jakis zwiazek z siniczkem wycieraczki??

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2007, 03:43:32 am »

beton

• Gość
ogrzewanie i silnik wycieraczki to dwie osobne spr. . Zapytałem się ponieważ u mnie do silnika wycieraczki były chyba tylko 3 kabelk spr. jutro to dodam posta. A jak masz więcej to pomyślałem że to są od ogrzewania szyby (2szt kabelków). Ja nie posiadam silniczka w klapie więc sprawdze wiązke która jeszcze tam jest. Czeka aż do czegos ją wykożystam, myśle o siłowwniku do otwierania klapy. Ja mam gle z 92r.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2007, 13:55:28 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Cytat: "marcinwolak"
a czy ogrzewanie tylnej szyby ma jakis zwiazek z siniczkem wycieraczki??

wspólną masę
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 23, 2007, 16:58:18 pm »

Dominiqe

• Gość
3 tygodnie temu "robiłem" silnik tylnej wycieraczki bo przestał działać
mogę podpowiedzieć że prąd do silnika przychodzi 2 przewodami,
zielonym i pomarańczowym. Masa jest "w klapie" i czarnym grubszym przewodzie
- wspólna dla silniczka i ogrzewania szyby.
W przewodzie pomarańczowym prąd jest zawsze gdy właczony jest zapłon, a w zielonym wtedy gdy właczysz wycieraczkę przełącznikiem. Ten zielony steruje tylko przekaźnikiem
który załącza silniczkowi prąd z pomarańczowego. Poza tym w przekładni wycieraczki jest jakiś czujnik który również załącza prąd z pomarańczowego - ale wtedy gdy wycieraczka jest "gdzieś w trasie" a nie w położeniu spoczynkowym.
Drugi koniec zielonego jest przy właczniku tylnej wycieraczki/spryskiwacza w kokpicie (od spryskiwacza jest przy tym włączniku zielono-czarny -o ile pamiętam)

Musiałem to rozpracować i wtedy doszedłem że miałem uszkodzony zielony przewód gdzieś w okolicy przejścia ze słupka tylnego w klapę. Zdublowałem go i jest OK.