Autor Wątek: Rover - bierze olej  (Przeczytany 2404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - bierze olej
« dnia: Maj 16, 2007, 12:32:26 pm »

glus

• Gość
Kupiłem mojego Polroverka i wymieniłem mu to co się powinno wymienić, tzn pasek itd, olej - no i tu przegiąłem chyba...
Nie wiem jakim olejem był zalany przed kupnem, zły ten olej na oko nie był - no ale ja chciałem być lepszy niż dobry i wlałem mu Mobil 1 5W-50. Po 1000 km zaczął się pocić no i teraz już leje.... Dolewam mu ok. litra na 1500 km. Teraz pytanie - przejdzie mu to czy nie?
Wlać (wymienić) mu na jakiś gęstszy olej to przestanie? Uszczelniacz jakiś istnieje? coby mu wlać i już.
Uciążliwe to za bardzo nie jest, ale ja lubię mieć silnik suchutki...
Aha i łyka ok litra płynu chłodzącego/1000 km - ale tu już nic nie poradze - albo ja albo on -remontu to on nie dostanie - kasy brak. :))) (chwilowo - biorę go na przetrzymanie):)))

Pozdr :)))

Rover - bierze olej
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 16, 2007, 12:57:15 pm »

e_gregor

• Gość
Jak znika olej i płyn w chłodnicy to może być uszczelka pod głowicą

Rover - bierze olej
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2007, 13:08:45 pm »

jawiem69

• Gość
wlales sentetyk czy polsentetyk?? prawdopodobnie chciales byc za dobry, spowodowales wyplukanie syfu ktory uszczelnial ci silnik w srodku, teraz masz juz pozamiatane i tylko wymiana uszczelek pomoze, zadnych zajzajerow typu stop leak bym nie pakowal do silnika, moze to spowodowac zatkanie kanalow olejowych na przyklad w glowicy, wtedy masz jeszcze bardziej pozamiatane, co do znikajacego plynu to skonczyla ci sie uszczelka pod glowica :)

Re:
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2007, 13:36:37 pm »

glus

• Gość
To ze mam padniętą uszczelkę pod głowicą to wiem, ale skoro nie wali płynu do oleju i odwrotnie, ale płyn do cylindra to jeszcze ujdzie, zwłaszcza że to jest do opanowania (dolewam płyn do zbiorniczka co 250 km). Bardziej mnie interesi, czy przejdzie to lanie oleju na zewnątrz (zasyfi się silnik na nowo i uszczelni, czy nie), jak wymienie olej z pełnego syntetyka rzadkiego na półsyntetyk czy nawet mineralny, ale gęstszy.

Rover - bierze olej
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2007, 14:17:23 pm »

tomallus1

• Gość
Spróbuj zmienić na półsyntetyk. Nie próbuj dolewac żadnych uszczelniaczy, bo wykończysz silnik. Co do płynu, to coś dużo ci go ubywa. Spróbuj spojrzeć pod kolektor ssący (najlepiej z kanału) na łączenie głowicy z bloklem jak jest zielono i to mocno to płyn wywala na zewnątrz i to nie problem (choć mogą się małe wzery na bloku porobić).

Rover - bierze olej
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2007, 14:53:17 pm »

korek

• Gość
Tak to jest, jak się leje za rzadki olej do zjechanego silnika. Nie wiem jak to wygląda w Roverze, ale np powyżej 100tyś osobiście lał bym półsyntetyk jeżeli nie wiem co było wcześniej.od 200tyś minerał, zakładając że nie wiem co było wcześniej.

Rover - bierze olej
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2007, 22:37:33 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "korek"
Nie wiem jak to wygląda w Roverze, ale np powyżej 100tyś osobiście lał bym półsyntetyk

Mój punciak ma najechane 160 tys i dalej smiga na syntetyku  :mrgreen:  Wszystko zalezy od konkretnego silnika

A i uszczelke proponowąłbym wymienic jak najszybciej TO NIE OHV. W tym silniku sprawy tego kalibru pozostawione samym sobą bardzo szybko zmieniaja sie ze złych na jeszcze gorsze  :twisted:
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Rover - bierze olej
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2007, 20:51:01 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "Elwood#1887"
A i uszczelke proponowąłbym wymienic jak najszybciej TO NIE OHV.
dokładnie...
Cytat: "Elwood#1887"
Mój punciak ma najechane 160 tys i dalej smiga na syntetyku :mrgreen: Wszystko zalezy od konkretnego silnika
hehe to jeszcze nic tesciu ma passata 88 1.6 i przebieg ok 350tys/km leje tam od zawsze pełny syntetyk,wczesniej mobila teraz castrola.Ten silnik go ewidentnie kocha bo dosłownie nic przy nim nie robi,trzaska dupne trasy(bo robi w Holandi) i jezdzi,cały czas jezdzi...
  • Jef
  • Czaku