Autor Wątek: Ustawienie zbierzności  (Przeczytany 4160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ustawienie zbierzności
« dnia: Czerwiec 10, 2007, 13:08:35 pm »

Bladyy78

• Gość
W moim polonezie starsznie piszcza mi opony na zakretach wyglada to tak jakbym wchodził w nie z zawrotną prędkością, dzieje sie to również na rondach itd. Opon mi nie ścina wiec zbierznośc jest ustawiona chyba dobrze. Czy w polonezie ustawia sie również kąty pochylenia koła ? A jezeli tak to gdzie jest regulacja kąta pochylenia koła?

Ustawienie zbierzności
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2007, 13:19:41 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG

Ustawienie zbierzności
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2007, 13:52:30 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
a jakie masz opony?? bo np Debica Vivo czy tez Debica Passio piszcza juz przy 5km/h w zakretach

Ustawienie zbierzności
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2007, 17:03:37 pm »

Bladyy78

• Gość
Opony mam debica d124 w moim trucku. To ze niektóre opony piszcza to wiem ale u mnie to jest pisk najprawdopodobniej spowodowany złym katem pochylenia koła, kiedyś pojechłem ustawic w moim aucie cała geometrie i od tego czasu pojawiły sie takie problemy. Zbierzność ustawiałem również w tamtym roku ale pomogło to tylko na jakiś tydzień i znowu było słychac jak koła piszczą. Dlatego chce sam spróbować sie pobawić i to ustawić ale nie wiem gdzie ten kąt pochylenia sie ustawia. Chciałbym sie dowiedzieć co sie ustawia wkręcając lub wykręcając końcówki drążków. I czy oprócz tej regulacji jest jeszcze inna. W tym wątku do którego jest link nic o regulacji nie ma.

Ustawienie zbierzności
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2007, 17:50:56 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Kąt pochylenia koła ustawia się dokładając lub odejmując podkładki przy mocowaniu górnego wahacza, regulując przy drążkach zbieżność, a regulacją przy drążkach reakcyjnych chyba kąt wyprzedzenia.

Ustawienie zbierzności
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2007, 22:39:27 pm »

Luke

• Gość
Cytat: "utek"
kąt wyprzedzenia.
to nie przy zaplonie jest ten kat wyprzedzenia? :)

Ustawienie zbierzności
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2007, 23:07:10 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytat: "Luke"
Cytat: "utek"
kąt wyprzedzenia.
to nie przy zaplonie jest ten kat wyprzedzenia? :)

kąt wyprzedzenia zwrotnicy :roll:
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...