Autor Wątek: Tlumiki  (Przeczytany 2416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tlumiki
« dnia: Czerwiec 16, 2007, 10:54:34 am »

Eddek

• Gość
Moj koncowy tlumik w Turkusie pomalu zdycha i teraz jak silnik wchodzi na 5-6tys rpm to brzmi jak jakies V6, w zwiazku ztym czas pomyslec nad nowym tlumikiem. Ojciec kiedys tym handlowal i jakies tlumiki mu zostaly na skladzie w tym - tlumik od "jakiegos" Seata Ibiza 1.6. Pytanie brzmi - ile sie trzeba naj...kombinowac, zeby wpasowac do poldka? Ktos tego probowal? Tlumik jest nowka sztuka, zadna uzywka, ale nie jest to tez oryginalny seat ;)

Tlumiki
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2007, 11:07:28 am »

Cycu_E30

• Gość
zabawa wydaje mi sie podobna co zakladanie uniwersalnego sportowego - wiec wypowiedziec sie moge  :)

problemy są z:
-ustawienie kątów zawieszenia tlumika (zeby byl równo i estetycznie zamontowany) (w ch.. spawania ja mialem z mugenem)
-przystosowanie rurki lecącej nad mostem do tego tlumika ( zalezy jak umiejscowiony jest wlot w tym tlumiku (czy na górze czy na dole), jak za wysoko,trzeba giąc,za nisko........
- jesli wszystko Ci spasuje i podoginasz - mozliwe haczenie o most,bak itd
- mozliwe jest takze pojawienie się nieszczelnosci w pozostalych łączeniach i sypnięcie sie reszty wydechu spowodowane przesunięciem sie calego układu dla ładnego wyglądu koncówki

to chyba wszystko co ja mialem do roboty, ogólnie denerwowalo mnie to ze jak ustawilem końcówke równo w zderzaku (ktory musialem dociąć) to bylo albo nieszczelne gdzies dalej albo haczylo na dziurach o most/bak/i ten drążek co leci do mostu

ALE SIE DA  :D  dobra spawarka+duzo cierpliwosci

Tlumiki
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2007, 12:05:31 pm »

Eddek

• Gość
Ja spawacz bnei jestem, spawary nie mam, wiec robil w razie bedzie to *ktos*, chcialbym tylko wiedziec ile jest z tym roboty :P

Tlumiki
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2007, 12:07:42 pm »

Cycu_E30

• Gość
srednio na jeza :D

Tlumiki
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:35:19 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
CyCu,  a co ty w tym swoim spawales?? u mnie w mugenie jedyna spawana rzecza jest redukcja rury i tyle. po co go psuc spawem?

Tlumiki
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2007, 16:12:19 pm »

Cycu_E30

• Gość
redukcje rury kupilem,ale wyszlo tak ze kolanko musialem nacinac,spawac,nacinac,spawac - do uzyskania odpowiedniego kąta tlumika,

ponadto przespawac musialem łącznik tlumikow srodkowego i koncowego

[ Dodano: 2007-06-16, 16:13 ]
łącznik - heh ta koncowka łącząca oba tlumiki na 2 sruby  :mrgreen:

Tlumiki
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2007, 19:02:20 pm »

Offline Brysiek#1957

• Klubowicz
  • Zostań ninja
    • Borek 87' X20SED, Atu+00'GSI, S210 e430 4Matic
ja miałem tłumik z Calibry
było trzeba trochę końcówkę przespawać ale sama puszka tak jak w poldzie
a spawacz nie narzekał że trudno jakoś  :wink:

Pozdrawiam Dominik
www.youtube.com/user/brysiekFSO
Cytat: dr. Grejfrut
.... jedynie słuszne dogmatyczne gadki zachowaj na czas zatwardzenia...