Autor Wątek: Wysokość świecenia świateł przednich  (Przeczytany 4580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wysokość świecenia świateł przednich
« dnia: Styczeń 10, 2004, 12:37:30 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Witka.

Zwracam się do was z pytaniem jak powinny być prawidłowo ustawione światła mijania w polonezie Caro. U mnie wyraŹnia krawędŹ świecenia świateł znajduje się jakieś 15 przed autem. Mam wrażenie że inne auta (szczególnie zachodnie) Mają tą odległość znacznie większą. Stąd zatem moje pytanie. Jak daleko ma sięgać snop światła na drodze aby było prawidłowo ustawione. MOże są jakieśdomowe metody ustawiania świateł. Wiem że mogę jechać na stacjędiagnostyczną ale to trochęzachodu i nieco kosztuje, tym bardziej że niedawno miałem przegląd więc jakby to wyglądało. Na dodatek mogliby się przyczepić do żarówek 90/100 jakie aktualnie posiadam w aucie.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Wysoko?ć ?wiecenia ?wiateł przednich
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2004, 13:20:45 pm »

kowal

• Gość
ustawienie swiatel 14plnów ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2004, 15:37:49 pm »

Woj-o#772

• Gość
Prawda jeste taka, że duża czesc zachodnich świeci mocniej i za daleko, poza tym ich reflekttory pozbawione są tej blaszki osłaniającej żarówkę, pomojam juz to że CAŁE wnętrze reflektora jest błyszczące (a powinien tylko odbłyśnik) i w efekcie przy mijaniu takiego zawsze dostanie sie po oczach jakimś "rykoszetem".
A 15 metrów przed autem to stanowczo za nisko, o ile pamiętam powinno być coś koło 30-40.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2004, 16:23:29 pm »

Anonymous

• Gość
Nie wiem jak powinny być ustawione , ale mi na badaniu technicznym zrobili to gratis. Nie działa mi korektor świateł i miałem zblokowane reflektory w pozycji "na dół". Jak ustawił to wszystko widzę na światłach mijania tak jak poprzednio na długich. Przy najbliższej okazji spróbuję ocenić na jaką odległość świecą.
A tak w ogóle to radzę znaleŹdŹ dobrego fachowca ,który zrobi to za nieduże pieniądze.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2004, 18:55:20 pm »

szczepek76

• Gość
Bocian jedz do Żelkowa tam ustawią za piwo. :lol:

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2004, 19:13:57 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
dokładnie jak przedmówcy , swego czasu sam bawiłem się w ustawianie świateł "na ścianę" w garażu - szkoda zachodu... jedŹ na stację, od kilkunastu złotych nie zbiedniejesz a jak się doczepi do żarówek - powiedz mu taja jak ja (doczepił się do okularów na reflektorach), że mu płacę za ustawienie świateł a nie za przegląd...
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2004, 11:08:44 am »

Offline Alien#174

• Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
ksenonami nikt nie oślepił bo te reflektory mają aktywne systemy poziomujące... bez tego byloby malo zabawnie :evil:

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2004, 12:33:49 pm »

Eater#851

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Na dodatek mogliby się przyczepić do żarówek 90/100 jakie aktualnie posiadam w aucie

Hmm, tez mam tej mocy zarowki w mr89 i jakos sie nie czepiali na stacjach diagnostycznych nigdy... 8)

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2004, 12:37:47 pm »

ajk#1212

• Gość
A czy żarówki o większej mocy nie niszczą reflektorów?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2004, 13:14:59 pm »

Woj-o#772

• Gość
bbart - owszem ale, ale one i tak po nie wiem roku dwóch świecą gorzej niż seryjne - szybciej się wypalają. A że jak trafisz na dokłądnego glinę to albo wymienisz na miejscy żarówki albo... bo te 90/100 nie mają prawa być używane w EU i w Polsce (jest o tym napis na pudełkach takich żarówek w tesco np)

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2004, 13:24:40 pm »

kowal

• Gość
Hmm a nie lepiej jakies phipils + 50% ? Gdzies czytalem dyskusje - tylko nei wiem czy tu czy na pl.misc.samochody i afair te philipsy lepiej wypadaly ....

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2004, 20:06:07 pm »

Offline Alien#174

• Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
dokładnie , na większości tych żarówek jest informacja że mogą być stosowane tylko w tzw show cars i nie są dopuszczone do stosowania w normalnym ruchu, po pierwsze ze mają zbyt dużą moc a po drugie że ich jakość wykonania jest tak niska że padają bardzo szybko i mają bardzo rozproszone światło ale za to wytwarzają dużo ciepła i szczególnie w starszych poldkach z okrągłymi reflektorami mogą narobić troszkę strat bo powierzchnia reflektora jest mniejsza i ciepło nie ma za bardzo gdzie uciekać ( w por z wielkościa reflektorów z caro/atu) i styki cierpią...
lepiej kupić dobre żarówki z serii + ... % (praktycznie wszyscy producenci mają je w swoj ofercie)

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 13, 2004, 06:47:34 am »

neig

• Gość
ja mam 100/90W ale i tak auta zachodnie jadące za mną kładą cień przede mną , "jak miło jest zobaczyć cień swojego auta "

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 13, 2004, 13:15:40 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytat: "neig"
... "jak miło jest zobaczyć cień swojego auta "

Widziałam orła (tfu auta) cień :lol:  :lol:

Tak na poważnie to mam te żarówki już dwa lata a kiedy Alf je założył tego pewnie nawet sam już nie pamięta. Nie zauważyłem żeby słabiej jakoś świeciły. Tak samo odbłyśniki w reflektorach są w lepszym stanie niż w niejednym C+. Miałem je zamienić na jakieś z serii +...% tylko ze względu na pobór mocy. MOże jak załatwię sobie dojścia do hurtowni to coś skołuję.
Narazie to chyba wolnym czasem udam się do jakiegoś warsztztu gdzie za symboliczną opłatą (mam nadzieję) ustawią mi te światła jak należy.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 13, 2004, 19:57:49 pm »

Chudson

• Gość
Trzeba ludzi nauczyć posługiwać się regulacją ustawiania świateł to połowa przestanie oślepiać innych. Wiele osób niewiekiedy światła się opuszcza a kiedy podnosi i jak ktoś siada z tyłu to myślą że jak samochód załadowany to siedzi niżej i trzeba światełka podnieść.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 14, 2004, 11:38:14 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Boję się że duża część kierowców nie wie o czymś takim jak regulacja świateł. I to jestr najgorsze.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 14, 2004, 11:47:01 am »

Offline Alien#174

• Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
połowa ludzi nie wie jak się otwiera maskę w samochodzie a wy wymagacie by nauczyli się obsługi reg wys świateł...

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 28, 2005, 01:16:25 am »

ajk#1212

• Gość
Czy można samodzielnie wymienić sterowniki od regulacji reflektorów.
   Ile kosztuje taki sterownik za sztukę?
   A propos,czy produkowano kiedy? wersję specjaln?  Poloneza o nazwie
   VISION ? :roll: