Autor Wątek: problem z masą na manetkach oraz z klaksonem  (Przeczytany 1615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z masą na manetkach oraz z klaksonem
« dnia: Sierpień 05, 2007, 11:29:48 am »

adi87

• Gość
Mój problem polega na tym, że podczas kręcenia kierownicą skaczą (podnoszą się) wskaźniki paliwa, ciśnienia oleju oraz temperatury. w niektórych położeniach kierownicy jest ok czyli wskaźniki tak jak powinny być np. paliwo jest na zero (bo w baku pusto) a czasem dochodzi prawie do pełna... Dodatkowo im bardziej podnoszą się wskaźniki tym bardziej przygasa podświetlenie zegarów. Zegary są ok napewno bo na starych było to samo a teraz mam z Caro. Aha, jak pociągnę kierę trochę w dół (do podłogi 8) ) to też jest ok. Czy to może być wina tych czterech styków wewnątrz manetek może powinny stykać do wałka? I czasami nie działa mi klakson podejrzewam że plus nie dochodzi. tylko gdzie ten klakson mogę znaleźć? słychać go jakby od strony pasażera. Dziwne w sumie bo myślałem że jest gdzieś po stronie kierowcy

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2007, 14:54:24 pm »

beton

• Gość
zobacz czy nie grzeje ci się linka od sprzęgła bądź gazu. sprawdź mase silnika z karoserią( u mnie to było przyczyną,wymieniłem ),
Miałem podobne objawy jak kręciłem kierownicą , to wzkaźniki sie poruszały .  Klakson jest za zderzakiem, a przed zakolem (pomiędzy) od strony pasażera ,widać go jak lukniesz pod auto, czasami jest przed chłodnicą.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2007, 22:25:16 pm »

adi87

• Gość
beton#1912, tylko że u mnie jest zamiast linki między karoserią i silnikiem jest zwykły przewód taki jak od aku na mase i jest przykręcony do śruby mocującej kolektor wydechowy. może w inne miejsce go przykręce. A jest jakieś wytłumaczenie na to że masa na silnik ma wpływ na kręcenie kierownicą? Z tego co pamiętam to jak ściągnąłem manetki ale były podłączone i pokręciłem kierą to było ok

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2007, 22:40:46 pm »

beton

• Gość
między silnikiem ,a karoserią jest taśma miedziana (plecionka) to jest masa. I tak musi byc. Jest ona podczepiona za ucho tam gdzie przechodzi linka od sprzegła i do karoseri pod jedna ze śrub od przekładni kierowniczej.  możesz zawsze dołożyc mase silnika w inny miejscu. tylko dobrze wyczyść aby miało ekstra styk.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2007, 22:54:58 pm »

adi87

• Gość
jutro kupie sobie tę plecionke bo akurat jade po części.

[ Dodano: 08 Sie 2007 21:36 ]
plecionka założona dobra (stara była na swoim miejscu ale na wszelki wypadek wymieniłem) ale problem pozostał... Może jutro uda mi się wstąpić na złom i podstawić inne manetki