Autor Wątek: Gasnie po dodaniu gazu na Bęzynie  (Przeczytany 7797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gasnie na benie
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 06, 2007, 20:34:18 pm »

chak31

• Gość
Mam  ten sam problem poldek 1.6 Gsi.
Pompka wtryskiwac filtr???????????

Gasnie po dodaniu gazu na Bęzynie
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 16, 2007, 16:35:52 pm »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
Wczoraj troszkę walczyłem z moim GLE i co zauważyłem że leci mi benzyna z gaźnika koło dźwigienek stojąc od przodu samochodu to jest właśnie chyba od tej pompki wspomagającej czy jak jej tam i chyba to cały powód gaśnięcia przy dodaniu gazu tylko teraz tak czy tam puściła jakaś uszczelka czy może dyszka ta od góry wlewająca benzynę się trochę przytkała i nadmiar paliwa jest właśnie wypychany uszczelką jutro dalej będę z tym walczył rozkręcę przeczyszczę tą dyszę bo innego rozwiązania nie widzę kto ma coś do podpowiedzenia niech piszę będę wdzięczny  :wink:

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 01, 2007, 12:01:43 pm »

olo~666

• Gość
pompa paliwa nie domaga!
Miałem podobny objaw, odpalałem w miarę normalnie, na wolnych obrotach chodził nie równo, a jak dodawałem gazu to zdychał, gaźnik był ok!

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 06, 2007, 16:38:01 pm »

ToM

• Gość
Łukasz#842, Jak znajdziesz powod to wez napisz bo ja mam indetyczny problem... Nawet rozebralem pompe paliwa ale nadal mam to samo  :? i jestem w kropce...

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 06, 2007, 19:50:33 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "ToM"
Nawet rozebralem pompe paliwa ale nadal mam to samo :?
 To że rozebrałeś to za mało . Musisz sprawdzić czy daje odpowiednie ciśnienie . Najprościej bez manometra można to zrobić zdejmując przewód paliwowy tłoczący (ten od pompy do gażnika ) i nałożyć przeźroczysty wężyk o długości ok. 2 m . Następnie trzymając wężyk do góry kręcimy rozrusznikiem gdy pompa jest w stanie podnieść słup cieczy (benzyny) na wysokość 1,5m ponad pompę to wszystko jest OK. Oczywiście jest to kwestia kilku sekund a nie tak że trzeba kręcić w nieskończoność  aż aku. padnie . Oczywiście cały czas mam na myśli sprawdzenie pompy mechanicznej .

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 06, 2007, 21:44:00 pm »

elektrokiler

• Gość
Czy przy silniku zasilanym gaźnikiem dopuszczalny jest taki objaw, że po kilku dniowym postoju przy odpalaniu załapie, zgaśnie, później trzeba kilka razy pokręcić (kompletnie milczy) i w końcu znowu załapuje i pracuje normalnie  :?:

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 06, 2007, 22:38:45 pm »

bruns

• Gość
Tak , taki objaw jest normalny ale po dłuższym postoju . Po prostu wyparowuje paliwo z komory pływakowej gaźnika pozostaje go tylko trochę na dnie . Przy pierwszym odpale silnik na chwilę załapie na tych resztkach paliwa z gażnika i zgaśnie . Ponowna próba odpalenia wymaga długiego krecenia rozrusznikiem bo pompa musi napełnić komorę pływakową benzyną . Można napełnić komore pływakową dorażnie aby uchronic przed katowaniem rozrusznik i aku. A więc trzeba odkręcić pokrywę filtra pow. i podlać benzyny np. z butelki tylko nie w gardziel gażnika a do jednego z tych dwóch trójkątnych  otworów obok gardzieli ( są one połączone z komora pływakową ) .Jeżeli paliwko znika w miarę szybko to musi się gdzieś sączyć minimalnie co jest trudne do zobaczenia bo temperatura pod maską i pęd powietrza momentalnie go wysusza . Ogólnie to sprawdź dokręcenie dysz paliwa szczególnie głownych pierwszego i drugiego stopnia .

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 07, 2007, 10:12:18 am »

elektrokiler

• Gość
Tak właśnie tłumaczyłem sobie to zjawisko  :) u mnie dzieje sie to już po 4-5 dniowym staniu.

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 07, 2007, 22:38:07 pm »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
Tom słuchaj mi wystarczyło przeczyszczenie głównej dyszy od pierwszego gardziela nie wiedziałem że ona się rozkręca wuj pokazał kawałek paprocha było i po sprawie śmiga lata aż wstyd się przyznać ale czasem taka pierdoła robi problem ale na przyszłość będę już wiedział :mrgreen:

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 08, 2007, 22:39:25 pm »

ToM

• Gość
hmm pompa nowa gaznik przeczyszczony ( główne dwie dysze ) ale nadal to samo ale chyba znam przyczyne... czy mozliwe jest to zeby ta koncowka wyszla z gaznika co do niej sie podlacza doplyw paliwa z pompki?? Bo wlasnie mi wylaz i delikatnie cieknie paliwo i lapie powietrze tak mi sie wydaje...

« Odpowiedź #30 dnia: Październik 08, 2007, 23:04:50 pm »

bruns

• Gość
czy mozliwe jest to zeby ta koncowka wyszla z gaznika co do niej sie podlacza doplyw paliwa z pompki?? Bo wlasnie mi wylaz i delikatnie cieknie paliwo i lapie powietrze tak mi sie wydaje...
 Jest możliwe obluzowanie króćca paliwa i jego wyciekanie bo jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę paliwa ale nie jest możliwe jednocześnie zasysanie "łapanie" powietrza .
gaznik przeczyszczony ( główne dwie dysze )
 Ale tylko te dwie dysze ? Czy cały gaźnik rozebrany ,  umyty ,wydmuchane kanały  sprężonym powietrzem i przeczyszczone wszystkie dysze ? Na Twoim miejscu zaczął bym od totalnego czyszczenia gażnika po ustawienie poziomu paliwa w komorze pływakowej i regulacji składu mieszanki wolnych obrotów . No i jeszcze jedno  założyć dobry filtr paliwa przed pompą a nie za nią .

« Odpowiedź #31 dnia: Październik 09, 2007, 08:18:36 am »

ToM

• Gość
Cytat: "bruns"
Jest możliwe obluzowanie króćca paliwa i jego wyciekanie bo jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę paliwa ale nie jest możliwe jednocześnie zasysanie "łapanie" powietrza .

Nom dokladnie. Czy mozna to jakos zrobic czy trzeba poprstu kupic pokrywe gaźnika?? A do generalnego czyszczenia sie przybiore niedlugo przed zima bo jak narazie wyczyscilem te dwie dysze głowne, bo chcialem zobaczyc co bedzie sie dzialo... Z tymi filterkami juz tak mam zrobione ;)

Dokładnie nie wiem czy mozna ją jakoś przypocowac ale jak nie to zalatwie przykrywe komory gaźnika :) i powinno byc ok :mrgreen:

« Odpowiedź #32 dnia: Październik 09, 2007, 19:48:20 pm »

bruns

• Gość
Tom ja na twoim miejscu w klejenie bym się nie bawił  . Co prawda są teraz dobre kleje do metalu ale gra nie warta będzie świeczki . Myślę że taniej załatwisz , dostaniesz kub kupisz "używkę " niż dobry klej . Co do samego klejenia to też nigdy nie ma gwarancji że się uda i będzie trzymać . Możesz tylko się narobić i wydać kasę na klej a g... z tego wyjdzie . Radzę zmienić pokrywę bo i tak musisz rozebrać gaźnik do czyszczenia to przy okazji zrobisz i to .

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 11, 2007, 00:19:20 am »

ToM

• Gość
bruns, hmmm masz racje a nie wiesz kto moze miec cos takiego :?: Zaraz umieszcze ogloszenie na gieldzie i bedzie najlepiej :) i jeszcze jedno pytanko czy trzeba miec jakies specjalne przyrzady zeby samemu ustawic gaźnik (np. poziom benzyny itp.) :?: bo chyba w weekend sie przybiore i to zrobie...  :?

« Odpowiedź #34 dnia: Październik 11, 2007, 18:25:57 pm »

bruns

• Gość
nie wiesz kto moze miec cos takiego :?:
nie wiem ale tochyba mało istotne bo to jest bardzo popularny gaźnik i za znalezieniem części nie ma problemu . Nie wiem jak w Ełku bo w B-stoku stoi na złomie sporo fiatów i poldków , wystarczy mieć śrubokręt i klucz 8 aby sobie wykręcić pokrywę . Co do ustawienia poziomu to nie trzeba żadnych specjalistycznych narzędzi wystarczy suwmiarka a jak nie masz to może być pręt o średnicy 8 - 8,5 mm . ewentualnie dłuższa śruba lub wiertło . Jak ustawić to już sobie sam wyczytasz bo temat był poruszany wielokrotnie . Nie będę opisywał wszystkich czynności bo samo ustawienie poziomu zajmuje mniej czasu niż opisanie tego .

« Odpowiedź #35 dnia: Październik 14, 2007, 17:13:17 pm »

ToM

• Gość
hmm porobilem wszystko ale nadal to nie to... Ale jest tak ze jak zgasze i zapale jest dobrze przez jakis czas a pozniej znowu to samo sie dzieje  :?

[ Dodano: 25 Paź 2007 19:00 ]
chyba widze że nie zna nikt powodu... hmm dodam ze nie mam isntalacji gazowej moze to cos pomoze :P a moze wina tkwi w zaplonie albo gdzies w silniku?? :wink: