Autor Wątek: Gasnie po dodaniu gazu na Bęzynie  (Przeczytany 7796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gasnie po dodaniu gazu na Bęzynie
« dnia: Sierpień 05, 2007, 12:37:48 pm »

djalien

• Gość
Witam wszystkich chodz jestem nowy i niewiele mogę wam pomóc to proszę was o pomoc. Mam taki problemik z polonezikiem 1.6 GLE mianowicie z paliwem. Na gazie wszystko jest ok., Gdy chce go zapalić na paliwie z wciśniętym pedałem gazu za holere nie zapali, lecz gdy pale go na ssaniu bez gazu zapali bez problemu gdy już zapali na tym ssaniu lekko dotknę pedał gazu i silnik gaśnie tak jak by się zaduszał zalewał. Acha jeszcze jedno, gdy podczas jazdy na gazie przełączę go na palio to autko gaśnie tak samo ogólnie, gdy tylko dotknę naga pedał gazy to autko głasnie. Pomóżcie proszę myślę ze to kwestia regulacji. Chciałbym zrobić to sam i mieć pełna satysfakcje z naprawy ;]

Dziękuje i pozdrawiam jak cos to pytajcie śmiało pomogę w znalezieniu usterki

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2007, 12:51:30 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Zapchane dysze paliwa bądz utopiony pływak

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2007, 13:13:11 pm »

djalien

• Gość
no to piewsze propozycje :) moze wie jak sie do tego zabrac jak to sprawdzic?? ewentualnie wyregulowac??

aaa dodam ze głąbem nie jestem hehhehe

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2007, 13:18:56 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Na pierwszy ogień dysze główne (żółte sruby na kluczyk 10 po ob stronach gaznika-symetrycznie) mają być nie zapchane. aby nie pomyl skąd która była.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2007, 21:36:57 pm »

djalien

• Gość
dysze ok pływak nie dziurawy

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2007, 21:41:36 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
to sprwadz czy działa elektrozawór na gaźniku.po podaniu napiecia powinien zacząc pykać.
 zacznij od rozebrania i wyczyszczenia gaźnika
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2007, 20:13:12 pm »

Luke

• Gość
to ja sie dolacze mam identyko problem :) z tym ze u mnie na wolnych obrotach na benzynce dziala choc szarpie. dodam gaz i zdycha. plywak mam caly, nowy  zawor iglicowy. jeden zawor po lewej stronie czysty (ten na 10 kluczyk) ten po prawej nie sprawdzalem... aha na gazie no problem... moze za male cisnienie paliwa z pompki (watpie w to)...

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2007, 22:00:04 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Czy gdy zaciągniesz ssanie, zmienia sie coś?
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2007, 06:54:32 am »

Luke

• Gość
jak zapodam ssanie to leci na wysokich obrotach...

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2007, 10:57:15 am »

-Automatic-

• Gość
zalej prawdziwą BENZYNĘ  bo to co masz to jakiś zamiennik  :wink:

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2007, 11:15:41 am »

Luke

• Gość
a ta prawdziwa bajurka to skad z odry? :D aha cos mi sie przypomnialo! moze to wina plywaka? wymienilem zawor iglicowy, troche "wygialem" plywak i odpalam i tak jak wyzej opisalem. a wczesniej tak sie nie dzialo, moze zle ustawilem plywak? tak mi sie cos nasuwa ze to chyba to... :/

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 28, 2007, 17:38:26 pm »

artec

• Gość
U mnie to samo ale na wtrysku w 1.5 GLI gdzie szukac rozwiazania

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 29, 2007, 10:47:04 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
109 wyświetleń ma ten wątek, 11 osób się wypowiedziało i nikogo temat w oczy nie kłuje ?
MODERATOR !

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 29, 2007, 11:56:16 am »

-Automatic-

• Gość
spokojnie !!! to nie moderator tak pisze ... ę  :lol:

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 30, 2007, 12:54:11 pm »

Luke

• Gość
Cytat: "Stingerek"
109 wyświetleń ma ten wątek, 11 osób się wypowiedziało i nikogo temat w oczy nie kłuje ?
MODERATOR !
i w czym problem?? hm?

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 31, 2007, 09:12:35 am »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
a u mnie też na benzynie złapał focha niskie obroty ma jako takie ale po wciśnięciu delikatnie pedału gazu się krztusi na benzynie lecz jak wcisnę pedalłw podłogę przy krztusi się na chwilkę i się wkręca w obroty elegancko, normalne jest ze silnik musi się trochę zalać przy raptownym wciśnięciu pedału gazu do podłogi przy 1000 obrotów ale dlaczego jak delikatnie muskam to od razu efekt padaczkowy nawet zgaśnie z tego co patrzyłem to jak odkręcam tą górną pokrywkę gaźnika to tam jest taka dźwigienka nie dźwigienka nie wiem jak to nazwać  i ona mi się przycina i jak rozkręciłem to była wduszona może to ona jest winna :?:

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 31, 2007, 09:29:10 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
jeśli to normalny polonezowy gaźnik to jest dźwignia pompki przyśpieszającej. jej zacięcie może dawać takie skutki. wyjm ją ( da się, śrubokrętem ) i wyprostuj, ślady zacierania będą na niej widoczne. może byc też tak, że sprężyna powodująca jej wysunięcie pękła. mając zdjętą pokrywę gaźnika, wciśnij tą dźwignię, sprężyna powrotna powinna ją z łatwością wysunąc. jeśli dźwignia prosta a sprężyna jej nie wysuwa tzn, że pękła. wymiana sprężyny jest możliwa ale dość trudna.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 31, 2007, 10:55:25 am »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
jak pamiętam to właśnie sprężyna ją wypycha lecz właśnie się zacina w pewnym miejscu to mówisz śrubokrętem podważać śmiało i wyskoczy nic więcej nie naruszę później jak coś wyklepać na równiutko i wszystko przy okazji bym pływak ustawił ale powiedzcie mi jakie są   ustawienia ponieważ na pamięć nie pamiętam a nigdzie nie mogłem znaleźć :idea: a nie chcę mi się jechać do brata po książkę czyli jak ktoś może niech napisze mi maksymalne i minimalne ustawienie pływaka dla 1,6 GLE

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:21:18 pm »

Luke

• Gość
Cytat: "cytat z ksiazki pana morawskiego"
odległość mdzy płaszczyzną pokrywy (bez uszczelki) a pływakiem wynosi 8+- 0,25mm

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 01, 2007, 18:53:31 pm »

djalien

• Gość
Widzę ze mój temat sie rozgrzał :):) no cóż ja znalazłem u siebie przyczynę jest ich wiele

1 brudne dysze (wyczyściłem)
2 pościągałem wężyki przy filtrze paliwa a tam .... Jak by glina wyczyściłem.

Odpalam radość:):) chodzi przejechałem się jakieś 4 km i buuuuuu koniec przyjeżdzam do gadażu na gazie:) rozkręcam a tu to samo:)

po prostu syfilizm w układzie paliwowym.

Ale luz teraz wiem, za co się zabrać po pierwsze wywalić zbiornik i go przemyć po 2 przedmuchać cały układ paliwowy sprężarka nowy filierek nowa pompka i musi być git. aaa zapomniałem dodać ze jak spuściłem trochę paliwa to nie mogłem go zaplić :) a jak się udało to paliło się jak nafta na koniec zostawiając tłusta plamę :):).