Autor Wątek: jak poskładać rozrusznik do DOHC na częściach z poloneza OHV  (Przeczytany 2646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jak poskładać rozrusznik do DOHC na częściach z poloneza OHV
« dnia: Sierpień 07, 2007, 20:14:24 pm »

Offline święty

• Sympatyk
    • Polonez S1600 powerd by LANCIA 1.6 16v EFI
    • http://www.kswiecicki.prospect.pl
Niestety dziś przeżyłem prawie załamanie nerwowe - chciałem wreszcie odpalic swojego dopiero co poskładanego DOHCa a tu zonk - rozrusznik miał być sprawny i taki się wydawał - bez obciążenia działał bez zarzutu. Po podłączeniu akumlatora na silniku automat wysuwa bendix ale rozrusznik się nie kręci. Po oględzinach zauważyłem spalone jedno z uzwojeń stojana - rozrusznik nie jest chyba boscha (nigdzie na nim nie pisze BOSCH) więc prawdopodobnie magneti-marelli. Kiedyś coś czytałem że można tył założyć z polonezowskiego a jedynie bendix i przednią obudowę z tego od DOHC.
Pytanie jest takie - czy wszystko podchodzi bez żadnych przeróbek i z jakimi niespodziankami mogę się spotkać i jak ewentualnie jes rozwiązać.
Acha - ten spalony rozrusznik z DOHC ma 4 szczotki - może to pomoże zidentyfikować jaki to typ.
"jest ryzyko , jest zabawa"

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2007, 10:55:06 am »

Offline OLO

• Sympatyk
nie wiem czy główka rozrusznika nie będize pasowała od kredensa
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2007, 16:34:27 pm »

Offline święty

• Sympatyk
nic , założyłem rozrusznik z fiata cromy i kręci ładnie , jestem happy gdyż silnik mi odpalił - więc nie będę reanimował trupa :P

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 09, 2007, 17:00:57 pm »

-Automatic-

• Gość
Cytat: "OLO#35"
nie wiem czy główka rozrusznika nie będize pasowała od kredensa
Wiem ! nie będzie  :P magnet-marelli daje się TYLKO żenić z ładną  :lol: ale bez główki no i bendixa 8)

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2007, 18:06:34 pm »

Offline święty

• Sympatyk
A ja gdzieś słyszałem że ponoć na się założyć bendix od łady ale musi byc używany bo coś tam z wymiarami jest nie tak. Jak znajdę zapasowy rozrusznik od OHV to sprawdzę jak jest z tymi rzeczami i czy da się to jakoś spasować.Jak nie to stary rozrusznik albo pójdzie na złom albo go sprzedam za flaszkę :P
A co do rozrusznika z cromy to ma jedną zaletę - jest ze 3 razy lżejszy niż oryginalny od 131/132/argenty oraz super kręci.W środku ma przekładnię satelitarną dlatego sam silniczek jest malutki.
Dla chcących założyć od cromy, napiszę jeszcze raz , bo Elwood już to pisał - trzeba rozpiłować lub tak jak ja zrobiłem przewiercić przez otwór w skrzyni nową dziurkę - 2 górne pasują bez problemu , za to dolna niestety nie.Druga różnica to że ten z cromy trzeba przykręcić dłuższymi śrubami z podkładkami bo podobnie jak skrzynia jest przelotowy (nie ma gwinu). Ostatnia niespodzianka to że kabel od wzbudzenia nie jest na wsówkę ale przykręcany więc z tym trzeba jakoś również poradzić.(ja dorobię przed wsadzaniam silnika kabelek przykręcany do rozusznika z jednej strony a z wtyczką jak w starym rozruszniku z drugiej)

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2007, 12:32:12 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "święty"
bo Elwood już to pisał - trzeba rozpiłować lub tak jak ja zrobiłem przewiercić przez otwór w skrzyni nową dziurkę - 2 górne pasują bez problemu , za to dolna niestety nie
Ja rozpiłowywalem otwór w rozruszniku a nie w skrzyni biegow ale kazdy sposób jest dobry :)  Rozrusznik od cromy polecam zwlaszcza własciciela DF z silnikiem dohc -w kacie jest tam bardzo wasko.
PS rozrusznik od tipo/tempra nie pasuje bez  dosc duzego"tuningu"
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG