Autor Wątek: poprawki malarskie karoserii (prawidłowe gradacje papierów)  (Przeczytany 2938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

poprawki malarskie karoserii (prawidłowe gradacje papierów)
« dnia: Sierpień 07, 2007, 21:51:17 pm »

stasiów

• Gość
    Czy po nalożeniu szpachli mogę po wyszlifowaniu jej położyć bezpośrednio lakier w spraju?

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:31:33 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Najpierw nałóż podkład (może być w sprayu) i potem właściwy kolor :wink:

Jeśli dasz sam lakier na szpachle, to mogą wyjść przebarwienia
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2007, 21:15:46 pm »

stasiów

• Gość
Dzięki za podpowiedż. Nałożę podkład w postaci minii za pomocą pędzla  Podczas szlifowania pozostały w kilku miejscach drobne otworki w szpachli. Dalsze szlifowanie tych drobiazgów powoduje zubożenie warstwy natomiast podkład powinien dodatkowo te mini otworki pozapychać. Jutro jeszcze szlifuję w piątek podklad i może w sobotę nawierzchniowy w sprayu. Muszę sam bo lakiernik i blacharz zaśpiewali 450 zl. Czegoś się człowiek nauczy.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:11:00 pm »

FSO maniak

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Muszę sam bo lakiernik i blacharz zaśpiewali 450 zl

Fakt lakiernicy się ostatnio cenią.
Cytuj (zaznaczone)
Podczas szlifowania pozostały w kilku miejscach drobne otworki w szpachli.

Poczekaj az dobrze wyschnie, nałoz jeszcze raz warstwę szpachli i wodnym papierkiem drobnoziarnistym przelec - ja tak robiłem w samochodzie rodziców.
Cytuj (zaznaczone)
nawierzchniowy w sprayu.

Jak ogniska są drobne, to przypuszczam ze lepiej jest nanosic warstwę lakieru zaprwkowego takim malym pędzelkiem - dostępne na allegro lub w dowolnej mieszalni farb. Tam ci kolor dopasują tak, że będzie bardzo trudno dostrzec roznice. No chyba ze malujesz jakies większe elementy.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2007, 01:15:03 am »

maras

• Gość
Cytat: "FSO maniak"

Poczekaj az dobrze wyschnie, nałoz jeszcze raz warstwę szpachli i wodnym papierkiem drobnoziarnistym przelec

Tego akurat nie radzę robić, szpachle poliestrowe szlifuje się wyłącznie na sucho, chyba,że używasz szpachlu nitro, jego można szlifować na mokro,ale on w zasadzie przeznaczony jest wypełniania bardzo drobnych nierówności, można go pokrywać lakierami nawierzchniowymi, bez konieczności stosowania podkładu

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2007, 22:46:38 pm »

stasiów

• Gość
Dziękuję za wszystkie rady. Moja powierzchnia jest duża - tylny błotnik oraz połowa sąsiadujących drzwi. Miałem wystrzał opony 2 lata temu tylnej na szosie A4 i prędkości 180 km / odradzam każdemu i już nie przekraczam 120 km / . Głupota kosztuje. Nastąpił poślizg jak na lodzie zimą , zająłem 2 pasy i pobocze ale udało się . Dowiedziałem się wówczas,że moje opony są do 160 km. Droga wiedza. W rezultacie tylny błotnik oraz drzwi wyglądały jak sito. Zabezpieczyłem to minią a teraz dotarłem szlifierką do gołej blachy i dalej walczę. Widzę że muszę dalej nakładać warstwy szpachli i tylko szlifować aż będzie gładko. Ręce opadają przy tym ale nie ma wyjścia. Koniec biadolenia i do roboty od rana jutro.
pozdrawiam wszystkich.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2007, 00:04:17 am »

maras

• Gość
Tak w ogóle, to lepiej kłaść szpachel nie na gołą blachę, dobrze by było zabezpieczyć ją podkładem epoksydowym. najlepszy szpachel do w gniotów to alu, jeśli jeszcze nie używałeś, to spróbuj

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2007, 22:32:38 pm »

stasiów

• Gość
Dzięki za podpowiedż, dałem podkład pod szpachlę o nazwie Matix. Mam nadzieję, że wystarczy. Najgorsze jest to szlifowanie. Ale już końcówka.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2007, 09:50:04 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
dokladnie,szlifowanie na mokro szpachli to niezbyt madre rozwiazanie,szpachla nasiaka woda i po nałozeniu lakieru tworzy korek nawierzchniowy i idealna pozywke dla rdzy..
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 12, 2007, 12:21:17 pm »

Kriss

• Gość
Szpachle najlepiej docierać zwykłym papierem 150, ostatnio tak robiłem i jestem zadowolny z efektów  8)

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 12, 2007, 19:55:43 pm »

maras

• Gość
Dobra, po krótce podam prawidłowe gradacje papierów(to są zakresy, nie można przeskakiwać więcej niż dwie klasy):
-szpachel P80-P320
-stary lakier, najczęściej jadę mimośrodowa p320
-podkład akrylowy: na sucho p320-p500, poprawienie na mokro p800
-miejsca do cieniowania p1200-p1500 na mokro
-poprawki po malowaniu(przed polerką) p2000-p2500
Nie należy używać drobniejszych klas, niż podałem, bo przeważnie kończy się to utratą przyczepności. Tak w ogóle jest tendencja, żeby odchodzić od szlifowania na mokro, nawet wypełniacze już niektórzy szlifują na sucho

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 13, 2007, 21:00:49 pm »

stasiów

• Gość
Dzisiaj pomalowałem 3 razy lakierem w sprayu L139 a po wyschnięciu 3 razy bezbarwnym. No i jest różnica. Fabryka robi to lepiej. Mam gorszy połysk oraz lekkie ślady po niedokładnościach szlifowania. Ale z dali jak nowy i nie ma rdzy. Jestem zadowolony i dzięki wszystkim za cenne uwagi
pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 14, 2007, 00:35:39 am »

maras

• Gość
Na połysk też jest sposób. Jeśli wiesz,że jet sporo lakieru to p2000 i pasta lekko ścierna i uzyskasz idealny połysk. Jeśli masz wątpliwość,że jest go nie za dużo, to przematuj p800, pomaluj jeszcze raz bezbarwnym i wtedy prze poleruj