Autor Wątek: Trzy problemy :/  (Przeczytany 2438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzy problemy :/
« dnia: Sierpień 17, 2007, 23:17:45 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Witam ostatnio do mojego Poldka GSI 1998, zakupiłem komplet podnośnikow elektrycznych na tej aukcji : KLIK
Zamontowałem je w drzwiach, pociągnąłem kable, itp. Wszystko pięknie działa, lecz niestety pojawił się problem, otoż silnik w prawych drzwiach podnosi, szybę ze strasznym wysiłkiem, tzn. powoli i jeszcze na dodatek, że tak powiem pierdzi... co jest strasznie denerwujące... Po wyjęciu silnika z podnośnikiem z drzwi, sprawdzałem, czy silnik nie jest zepsuty, otoż podnosi się bez pierdzenia i wszystko jest ok... Jednakże przed założeniem el. podnośnikow, strasznie ciężko podnosiło się szybę za pomocą korbki, czy problem to ta prowadnica szyby tzn. ta z przodu drzwi koło zawiasow ?

Drugi problem :
Założyłem sobie też elektryczne lusterka do poldka, sterowanie działa tylko nie wiem gdzie podłączyć ten brązowy kabel od podgrzewania ;/. Przy okazji nie działa też podświetlenia joysticka... żarowka w nim jest, ale nie wiem czy dobrze podłączyłem do kostki ;/. Czarny czyli masa, podłączyłem do czarnego w kostce, czerwony czyli plus podłączyłem do zielonego w kostce, a żołty podłączyłem do brązowego...

Trzeci problem :
Otoż po wyjęciu zegarow i podłączeniu przewodow od el. szyb i el. lusterek do kostek i złożeniu wszystkiego do kupy (wszystko tak jak było na początku) przestał działać pierwszy tryb w wycieraczkach, tzn ten najwolniejszy... Następna rzecz to to, że wycieraczki po wyłączeniu nie wracają do normalnego położenia to znaczy, że po wyłączeniu wycieraczek np. wtedy gdy były na środku szyby, zostają one na środku szyby i nie wracają do dołu...

Czy mogę liczyć na pomoc ?   :(
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2007, 23:36:41 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
V-Spec, ja Ci powiem jak ja bym to zrobił.
Otóż jak jest jakiś problem z podnośnikiem to trzeba go tak ustawic na śrubach, zeby jak najlżej chodził.
Powinno być wrzystko ok.

Co do lusterek to ja 2 lub 3 kable podłaczyłem do plusa i jeden do masy. Brązowy jest jak narazie nie podłaczony.
Masz instrukcje do lusterek ??
Ja w minusie nie mam chyba kostki żadnej wiec musiałem znaleźć napiecie tam gdzie było.

Co do wycieraczek to podociskaj te połaczenia bo może coś sie odpieło albo nie do końca jest wsadzone....
Pozdrawiam  8)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 17, 2007, 23:51:40 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
Dzięki, ale już ustawiałem i to nie raz, ale nadal jest jak jest, więc sprawdzę może tą prowadnicę...
Co do lusterek to miałem instrukcję tylko, że była ona do MR93 i wcześniejszych modeli...  :lol:, i przy okazji nie pasują zaślepki do lusterek ;p... musze kupić plusowskie po niestety nie pasują miejsca na wkręty i nie wchodzą przez pewien kawałek plastiku...
Z wycieraczkami jutro sprawdze...

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 17, 2007, 23:55:37 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
V-Spec, mi też zaślepki nie pasowały.
Zostawiłem stare tzn. minusowe z dziurką.
W przyszłości dziurke zakryje głośniczek wysokotonowy  :wink:

Dodaj obrazek na dole postu tak jak ja w ustwieniach  :wink:
I czekaj na inne odpowiedzi  :D

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2007, 00:12:57 am »

poluz

• Gość
brązowy kabel od podgrzewania lusterek można podłączyć pod podgrzewanie tylnej szyby (brązowy kabel w wiązce biegnącej na tył samochodu, można go znaleźć po lewej stronie na dole pod deską rozdzielczą przy drzwiach za wykładziną)

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2007, 00:21:23 am »

Offline Multec

• Sympatyk
Ja chyba znajdę sobie w sklepie te zaślepki do plusow.
Mam takie pytanie czy w każdym plusie był włącznik świateł przyczepy ? Bo ja nie mam, i koło puszki z bezpiecznikami wisi mi biała kostka... taka jak do przyciskow....

Wstawię sobie obrazek, tylko zrobię kilka fotek... niestety fonem, bo narazie nie stać mnie narazie na aparat.
Przy okazji mojego GSI, sprawnego odpalił za pierwszym razem (nie był palony przez 5 miesięcy), kupiłem po znajomości za 1500 Zł... Taniocha no nie...
Ale mi się trafił... cieszę się z tego gdyż wcześniej jeździłem 1993 1.5 GLE, mam go nawet do teraz, tata zostawił go swoim pracownikom, mam też przy okazji Trucka 1994 1.6 GLE... też do pracy, troche się tych Poldkow nazbierało...

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2007, 01:18:14 am »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Plusowskie zaslepki ostatnio widzialem na allegro. Kable od lusterek, czerwony i zolty (o ile dobrze pamietam) dajesz do plusa - jeden z nich jest od sterowania, drugi od podswietlenia dzoja.
Spróbuj przesmarować prowadnice - mechate po bokach prowadzące szybę.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2007, 22:44:35 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
Mam takie pytanie czy w każdym plusie był włącznik świateł przyczepy ? Bo ja nie mam, i koło puszki z bezpiecznikami wisi mi biała kostka... taka jak do przyciskow.... ???????????

................................................................................................................................

Już rozwiązałem problem wycieraczek, zdechł mi włącznik wycieraczek, kierunkow i długich... kupiłem nowy i wszystko gra...  :P

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2007, 22:47:57 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
V-Spec, ja miałem tego pająka na sprzedaz...
Mam dużo rzeczy  8)

Chcesz włacznik od przyczepy masz go tutaj :
http://www.allegro.pl/item226969577_polonez_wlacznik_haka_nowy_w_wa.html
Jeśli o takie coś Ci chodzi  :wink:

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2007, 23:13:05 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
Nie wiem czy w sklepie nie wezmę tego przycisku taniej...  :lol:

Piotrek#1923, jak będę czegoś potrzebował dam znać  :wink: