Autor Wątek: Gdzie kupić żółte żarówki H4 i za ile?  (Przeczytany 8955 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gdzie kupić żółte żarówki H4 i za ile?
« dnia: Sierpień 31, 2007, 14:23:20 pm »

e_gregor

• Gość
Jak w tytule. Szukam żółtych H4. Po zamontowaniu żółtych halogenów zauważyłem że żółte światło jest bezkonkurencyjne do białego i się napaliłem na żółte H4

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:40:50 pm »

Luke

• Gość
a co lepiej swieci na droge? :shock:

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2007, 15:16:18 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Z tego co obserwuje u siebie, to żółte.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2007, 15:21:44 pm »

alex1916

• Gość
Zolte maja ogromna przewage nad bialymi w warunkach slabej widocznosci - deszcz, mgla. A w normalnej widocznosci swieca niemal tak samo. Polecam Phillips All-Weather, cena kilka(-nascie) pln, dostepne niemal w kazdym wiekszym sklepie motoryzacyjnym.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2007, 19:05:28 pm »

e_gregor

• Gość
Wiem ze w dobrych warunkach widać podobnie. Ja jednak czesto jeżdże w nocy, w śnieg, desz i mgły. Praktycznę co tydzień przez okrągły rok robie trasę Wrocław-Gorzów-Wrocław a to łącznie 600km. W normalnych warunkach reflektory polda spisują się nieźle. Starczają, ale chcę mieć żółte na te cieżkie warunki a to pewnie spokojnie z 50% mojej trsy

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2007, 00:07:34 am »

Trojan1000

• Gość
Jako posiadacz auta francuskiego i maniak żółtych świateł chciał bym coś sprostować. Żałówki typu all weather nie są żółte!!!

Tak wygląda prawdziwa żółta żarówka H4

Polecam żarówki Narva gelb 48885 są one trudne do dostania a jeśli już to ze starych zapasów.

Te szklane banieczki wraz z metalowym mocowaniem można przełożyć na zwykłą H4. Banieczki od  Narvy są praktycznie uniwersalne, banieczki od osramów są węższe i pasują na węższe żarówki takie jak philips premium.

Jeśli nie uda wam się dostać żarówek na 12V to jedzcie do sklepu z częściami do starych aut ciężarowych "Star, jelcz, kamaz, itp" i kupcie żarówki na 24V. Powinni mieć takie ze starych zapasów a banieczki sobie przełożycie na zwykłe.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2007, 09:21:57 am »

e_gregor

• Gość
Trojan1000, dzieki za cenne info! Z tymi banieczkami to wiem że są w miare uniwersalne. Wiem też że żarówki "Rainbow" albo "All weather" nie są żółte i dlatego mnie nie interesują. Jak to miło dostać konkretna odpowiedź od kogoś kto ma dopiero 3 posty na tym forum. Z tymi żarówkami 24V też dobry trop. Musze sie na trasie pytać na stacjach gdzie są duże parkingi dla tirów bo maja tam przeważnie dobre sklepy z akcesoriami do ciężarówek.

Dzięki!!

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2007, 09:28:07 am »

Cycu_E30

• Gość
ja mam te zółte nakladki na zarowki,lecz sciaglem je bo ni jak mi pasowalo to swiatlo  :) niepodobalo mi sie zbytnio :P

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 08, 2007, 11:42:05 am »

e_gregor

• Gość
CyCu, masz takie nakładki jak na fotce kolegi Trojan1000? Jeśli tak to mów ile chcesz za nie :D

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 08, 2007, 11:51:56 am »

Cycu_E30

• Gość
mam takie jak na fotce,nie wiem czy są na sprzedaz :)  :wink:

[ Dodano: 2007-09-08, 11:52 ]
niemyslalem nad tym

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2007, 21:24:38 pm »

Trojan1000

• Gość
Dziękuję za miłe słowa.

Ja cały czas jeżdżę na żółtych żarówkach.  Fajny jest efekt  w nocy gdy wszytko co białe robi się żółte ;).

Na parkingach w sklepach z częściami raczej nie będzie żółtych żarówek. Ja bym szukał na starych CPNach i w sklepach gdzieś na uboczu co mają części do starych ciężarówek. Nie zapominajcie że żółte światła były modne na początku lat 90-tych. Obecnie nikt ich do PL nie sprowadza. Trzeba szukać w takich miejscach o których wszyscy zapomnieli ;)

Ewentualnie poszukajcie mechaników co naprawiają francuskie samochody i co rozbierają auta na części. Często się zdarza że w ich rupieciarni zawieruszy się jakaś żółta żarówka.

Mam 20 lat a pamiętam jak na żółtych śmigały polonezy i duże fiaty. To dopiero był szpan. Ten co miał gołą wersję na kraj  mógł się chwalić że to wersja eksportowa :P

Okrągłe światła z żółtymi żarówkami bardzo fajnei wyglądały.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2007, 21:29:12 pm »

e_gregor

• Gość
Ja mam co prawda Caro czyli juz takiego efektu to nie zrobi co na okrągłych reflektorach ale myśle że też bedzie fajny epokowy tuning.

[ Dodano: 2007-09-08, 21:30 ]
Choć główny chyba powód to własnie widocznośc w złych warunkach. W sumie przekonałem się do żółtego swiatła jak nowe żółte halogeny właczyłem w nocy w lesie w czasie ulewy...