Autor Wątek: wymiana rozrządu  (Przeczytany 10722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wymiana rozrządu
« dnia: Wrzesień 02, 2007, 18:36:04 pm »

Tasanit

• Gość
czy może ktoś podać przybliżony koszt kompletnej wymiany rozrządu? ile może kosztować robocizna?TAK CHODZI MI O WYMIANE PASKA I CZY JESTEM W STANIE ZROBIĆ TO SAM? ;) i co ile (tysięcy km) trzeba wymienić reszte czyli to wszystko co wypisał STINGEREK?

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2007, 18:58:50 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
To zależy co chcesz wymienić.
Cały kompletny układ rozrządu czyli wałek, koło , szklanki, laski, klawiature, sprężyny zawory, pasek.... przybliżony koszt to pewnie ponad 500zł + ze 200zł robocizna.
Opłaca się ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2007, 20:02:06 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
autorowi chodzi pewnie o wymiane paska z kolkami
musi napisac jaki model Poloneza
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2007, 20:23:21 pm »

Tasanit

• Gość
caro plus 1.6 GLI

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2007, 20:55:14 pm »

Offline Dimmu_

• Sympatyk
    • PN 1983
    • CzyszczenieAuta - Kompleksowa Kosmetyka Samochodowa
Ja płaciłem w Kraku ok 60zł robocizna(nie pamiętam dokładnie)
Koła z paskiem miałem swoje(też nie pamietam ile kosztowały)

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2007, 01:00:47 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
kola z paskiem do 1.6 (dwa kola i pasek) ten starszy typ - bo podobno jest i cos nowszego typu. to koszt rzedu szescdziesieciu kilku zlotych w w-wie.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2007, 18:42:08 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
o typach paskow i kol rozrzadu w plusie to ja juz swoj esej napisalem na tym forum. FABRYKI NIE DOSTANIESZ i nie mowcie mi ze ktos gdzies kupil bo obdzwonilem caly kraj

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2007, 20:43:34 pm »

knrdlvn

• Gość
Prawie przerabiałem dzisiaj: pasek Gatesa z kołami łącznie 70 PLN. Co ciekawe poprzedni pasek wytrzymał niecałe 10 kkm zanim sobie zwyczajnie wyłysiał i to w bardzo nieodpowiednim momencie. Na szczęście skończyło się na trzech pogiętych popychaczach (ok. 10PLN za sztukę).

Co do dalszej części pytania to "reszte" wymieniasz jak musisz, znaczy jak się spier#%^@

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 21, 2008, 20:11:41 pm »

Offline sebaa

• Nowicjusz
Witam, mam pytanie odnośnie wymiany paska rozrządu, które może wydać się banalne, ale jako że pierwszy raz sie za to zabieram to nie jestem pewien wszystkiego. Jako, że miałem chwile wolnego czasu zabrałem się za wymiane tego paska (Polonez Plus 1.6 Gli) i tak, odkrecilem koło pasowe, zdemontowałem osłonę rozrządu. Moim oczom ukazał się widok dwóch kół i paska i teraz moje pytanie jak ściągnać stary pasek? siedzi bardzo pasownie na swoim miejscu i raczej trudno go  zsunąc ot tak poprostu. Trzeba go siągać na siłę, czy może coś jeszce odkręić? Z góry dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2008, 20:31:11 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
w OHV powinien sie zsunac o ile dobrze pamietam

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2008, 21:02:03 pm »

santi86

• Gość
nic więcej nie odkręcasz, możesz ewentualnie wziąć np śrubokręt i podważyć pasek i obracać paskiem.

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2008, 21:19:22 pm »

Offline sebaa

• Nowicjusz
Ok, czyli musi zejść. Wyczytałem gdzieś o simmeringach tzn. że mogą się pocić i że w takich wypadkach zaleca sie ich wymiane( nie sprawdzałem dokładnie jak jest u mnie, ale raczej 100% szczelności nie maja), ale do tego trzeba ściągnać koła, o ile duże koło wystarczy tylko odkrecić( tak mniemam :) ), to nie jestem pewien co z małym tzn. czy zejdzie bez ściągacza czy raczej się bez tego nie obejdzie.

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 21, 2008, 21:21:53 pm »

santi86

• Gość
jaky Ci się pociły to byś miał śladu oleju w obudowie rozrządu. A to małe koło schodzi bez problemu ręka, jest tam tylko klin.

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 21, 2008, 21:28:43 pm »

Offline sebaa

• Nowicjusz
właśnie  w tym sęk, że ślady oleju są w bardzo niewielkich ilościach, wielkie kolo odkręca sie normalnie ? (tzn w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara)

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 21, 2008, 21:29:54 pm »

santi86

• Gość
Cytat: "sebaa"
wielkie kolo odkręca sie normalnie ? (tzn w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara)

jutro sprawdzę i odpowiem  :)

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 21, 2008, 21:34:36 pm »

Offline sebaa

• Nowicjusz
ok, serdeczne dzięki za info. Pozdrawiam

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 22, 2008, 11:46:04 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Pasek sie poprostu przecina :D

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 22, 2008, 21:53:08 pm »

santi86

• Gość
zapomniałem sprawdzić ale jest raczej "normalny" gwint

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 27, 2008, 21:31:25 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Na 1000000% jest normalny gwint.

wymiana rozrządu
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 08, 2008, 22:27:15 pm »

Meyron

• Gość
Przy okazji tematu mam pytanko.Jakie są charakterystyczne objawy,że w czasie jazdy zerwał się właśnie pasek rozrządu.Na co zwrócić uwagę ?