Autor Wątek: jak wyciagnac tylna szybe w atu plus ;]  (Przeczytany 4443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jak wyciagnac tylna szybe w atu plus ;]
« dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:37:36 pm »

boss64616

• Gość
witam
chcialbym sobie przyciemnic tylne szybky watu plus i mam tu problem jak zdjac tylna szybe bo za cholere nei wiem jak, jest ona na kleju czy tylko uszczelce ??
najchetniej zlecilbym komus wyciagniecietejze szyby a pozniej wlozeniem przyciemnionej ale jesli ktos juz wyciagal to prosilbym o cenne uwagi ;]

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:44:21 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
W Atu tylne szyby są klejone.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 05, 2007, 15:00:35 pm »

boss64616

• Gość
w takim razie jak ja wyciagnac ?? :?  :?  :?
albo ile moze kosztoac wyciagniecie takiej szyby i pozniej zalozenie ?? 8)  8)  8)

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 05, 2007, 21:40:37 pm »

bruns

• Gość
boss po pierwsze jak są klejone to nie są wyjmowalne po drugie do przyciemniania folią nie jest konieczne wyciąganie szyb .

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 05, 2007, 22:47:22 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Wyciecie i wklejenie to koszt ok 200 zł

Nie wiem jak jest w Atu ale w niektórych samochodach żeby porządnie przyciemnić trzeba wycianać (np A6, A8)

przycieminienie szyby tylnej z gwarancją na 5 lat to 200...250 zł
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96
jest: Power of Dreams

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2007, 23:17:49 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "bruns"
boss po pierwsze jak są klejone to nie są wyjmowalne

Są wyjmowalne, tylko trzeba je mieć czym i dobrze przykleić.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2007, 11:11:27 am »

LODÓWA

• Gość
można to samemu zrobić. trzeba mieć odpowiedni klej, 2 łapki do wycinania szyby + drut oraz 2 łapki którymi potem wyjmiesz i wkleisz szybe. Dodatkowo podkład, nożyki oraz srodek odtłuszczający i taśma klejąca brązowa Czas ok 2-3h roboty. Zaleznie od tego czy duzo jest rozbierania we wnetrzu. Ogólnie to nie wyciagalbym szyby jesli są tam jakies uszczelki do okoła, bo napewno je przetniesz a kupic takie potem do wklejenia to pewnie nie lada wyczyn.... Natomiast jeśli nie ma to mozna śmiało ciąc i wyjmowac szybe. Aha i najwazniejszy jest początek, czyli przebicie się przez klej drutem na zewnątrz... najtrudniejsza operacja. Mozna bardzo łątwo uszkodzic szybe jak sie nie ma dobrego narzędzia.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2007, 20:35:08 pm »

bruns

• Gość
A ja upieram się że nie są wyjmowalne tylko są wycinalne . A to robi wielką różnicę . Wklejenie szyby to pestka bo kleje są ogólnie dostępne . Używa się do nich wyciskacza takiego jak do siliconu . Wycinanie jest o wiele trudniejsze . Tak jak napisał LODÓWA potrzebny jest drut . Dobrze nadaje się cienka struna gitarowa . Można to zrobić drutem oporowym podłączonym do autotransformatora . Wtedy gorący drut tnie klej i nie trzeba ciągać tak jak struną "moja-twoja" . Wycinanie szyby ma sens gdy np. klapa jest pogięta a szyba cała i musimy odzyskać szybę do nowej klapy lub jest skorodowane podszybie i aby to naprawić jest konieczne wycięcie szyby . Wycinanie szyby tylko po to aby nakleić na nią folię jest trochę bez sensu . Ale to jest tylko moje zdanie .

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2007, 21:03:58 pm »

e_gregor

• Gość
A ja upieram się że nie są wyjmowalne tylko są wycinalne . A to robi wielką różnicę

Wycinanie szyby tylko po to aby nakleić na nią folię jest trochę bez sensu . Ale to jest tylko moje zdanie .

Wyjątkowo sie z Tobą zgadzam

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2007, 18:40:36 pm »

boss64616

• Gość
niestety tez sie musze z tym zgodzic ;/
wiec z przyciemniania nici ;/ bo od srodka bedzie to ciezko wykonac ;/
dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 07, 2007, 20:04:45 pm »

bruns

• Gość
boss nie widzę trudności . chyba nigdy nie czytałeś instrukcji oklejania szyb folią ani nie podpatrzyłeś jak to się robi i jakie są na nią sposoby . Zapewniam Cię że to nic trudnego .

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2007, 09:31:12 am »

boss64616

• Gość
jesli ktos juz przyciemnial w atu tylna szybe od srodka to bardzo bym prosi o cenne wskazuwki jak to zrobic bo naprawded chcialbym miec przyciemnione tylne szybki :D
aaa i jaka kupic folie zwykla czy termokurczliwa ??
pozdrawiam ;]

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 24, 2007, 07:31:41 am »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "e_gregor#1917"
przyszło mi na myśl że możnaby spytac jakiś zakład auto-szklarski o to ile by wzieli za wycięcie i potem montaż szyby, albo... spytac fachowców od przyciemniania szyb

U mnie biorą za wycięcie i ponowne wklejenie tej samej szyby 150..240zł, zależnie jak mocno się trzyma oraz jak ciężko podejść :)
Montaż szyby (wycięcie starej i założenie nowej)  to 150 zł
Oklejenie tylnej szyby to koszt 200..250 zł, bocznej to 100..110 zł (5 lat gwarancji na folię)

Dziś spytam kumpla, który profecjonalnie okleja, czy w poldku trzeba wycinać.

Trochę pozamiatałem offtop 1212
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 25, 2007, 21:18:47 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "Daro"
Oklejenie tylnej szyby to koszt 200..250 zł, bocznej to 100..110 zł (5 lat gwarancji na folię)

Przy takiej cenie to chyba można już sie zastanawiać nad przyciemnianiem piecowym szyb.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 25, 2007, 21:36:51 pm »

trei

• Gość
Wychodzi na to że przyciemnienie szyb w poldku przekracza jego wartośc. Pogupieli z tymi cenami. Wole sam spróbowac

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 25, 2007, 21:53:51 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Cytat: "trei"
Pogupieli z tymi cenami

Wiem. Codziennie musze ludziom tłumaczyć, że to nie ja ustalam ceny. :oops:
oklejenie tyłu poldka to pewnie z 500 (zależnie od humoru kierownika)

utek, tylko u nas w okolicy to o piecowym nie słyszałem. Nie wiem jak i czy ogrzewanie tylnej szyby wytrzyma takie cos.

PS. Kumpel jest narazie na urlopie.
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 25, 2007, 22:31:04 pm »

bruns

• Gość
Znajomy miał zakład i robił takie bajery . Szyby pokrywał piecowo oparami kadmu . Efekt był z zewnątrz lustrzano-grafitowy a od środka normalnie przyciemnione . Powłoka nie do zdarcia i do podrapania . Stopień przyciemnienia zależał od czasu trzymania w piecu  1-3 min. Jak się kientowi nie podobało można to było zmyć tylko kwasem (chyba ortofosforowy) i szyba była jak nowa . Interes padł wraz ze zmianą przepisów o ruchu drogowym oraz ekologi i to że coraz więcej szyb jest wklejanych w nadwozie . Bardzo drogie było wymontowanie i zamontowanie szyb co wiązało się np. z rozbieraniem całych dzwi a zakład ponosił odpowiedzialność za pęknięcie plastików lub szyby . Gdy się przynosiło szyby wymontowane samemu to cena usługi przyciemniania to były naprawdę śmieszne pieniądze .

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 26, 2007, 15:40:33 pm »

trei

• Gość
A może ktoś wie gdzie pokrywają piecowo szyby metodą opisaną przez Brunsa, poldek srebny metalik z szybami lustrzano-grafitowymi- coś wspaniałego!

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 26, 2007, 15:54:41 pm »

Offline Daro

• Sympatyk
Pytałem kumpla. Do przyciemniania ni trzeba wycinać tej szyby
były:
>plus '97
>125p '78/'82
>caro 96

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2007, 18:56:11 pm »

JAGOS

• Gość
panowie kurcze padlo pytanie czy sie da to zrobic a wy sie przekamarzacie ze tak i ze nie ze trza ciac ze nie trza...., ze da rade nakleic folie bez zdejmowania szyby..... to skoro sie da to napiszcie jak... czytam od poczatku i nikt jeszcze nie napisal jak.....
bruns,  skoro piszesz ze to nic trudnego to opisz jak to sie robi.... chetnie sie dowiem i sprobuje sam sobie przyciemnic.... boczne to pikus..... ale o tylnej i ja bym sie cusik dowiedzial... tyle ze ja mam CARO wiec u mnie z tego co czytam szyba nie jest klejona...... nom to czekam czekam na konkrety... POZDRAWIAM:) :mrgreen: