Autor Wątek: Kulka przy wlewie  (Przeczytany 1897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kulka przy wlewie
« dnia: Wrzesień 08, 2007, 20:06:57 pm »

popo76

• Gość
Witam,

Co jakiś czas po zatankowaniu gazu ulatnia się on delikatnie z wlewu. Jest tam taka kuleczka metalowa i przypuszczam, że dostaje się tam jakiś brud. Macie może jakieś sposoby na to czy jestem pierwszym z takim problemem? :) Ja powiem, że dociśnięcie jej lekko śrubokrętem daje pozytywny rezultat ale nieźle później ręce walą gazem :)

Pozdrawiam,

Kulka przy wlewie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 08, 2007, 20:18:18 pm »

e_gregor

• Gość
Dociskajac kulke śrubokrętem ulatnasz gaz. Jest to zawór zwrotny. Kulka jest dociskana przez sprężynkę. Jeśli tankujemy ciśnienie gazu z dystrybutora wciska kulkę otwierajac ten zawór i umożliwiajac napełnienie butli. Drugi zawór zwrotny jest w butli wiec jak gaz ulotni się z przewodu łączącego butlę z wlewem to wiecej nie poleci. Prawdopodobnie wciskaja kulkę śrubokrętem porysowałeś ja i szczelnosći już nie uzuskasz. Można spróbować rozklręcić wlew gazu i wyjac kulkę, nastepnie wszystko wyczyścić. Myślę jednak że lepszym rozwiązaniem będzie podjechać do "gaziarzy" i za parę złotych kupić taki wlew i wymienić na nowy.

Kulka przy wlewie
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 08, 2007, 20:52:58 pm »

popo76

• Gość
Dzięki za odpowiedź. Przed działaniem śrubokrętem też się tak działo :) Ale nieważne, bo teraz dałeś mi do zastanowienia się z tym zaworem na butli. Ja przejechałem 130 km i dalej się lekko ulatniał gaz z tego wlewu  :shock:  Cały czas śmierdziało gazem ( tak to odkryłem kiedyś). Teraz też przytrzymałem dość długo tą kulkę śrubokrętem i cały czas gaz się ulatnial pod bardzo wysokim ciśnieniem. Czyżbym miał po "jakiemuś dziwnemu" założoną tą instalację?  :shock: .

P.S. Oczywiście zaworek wymienię :)

Kulka przy wlewie
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 08, 2007, 21:31:32 pm »

e_gregor

• Gość
Może u Ciebie nie trzyma też ten w butli? Ja miałem uszkodzoną tą kulkę to tylko troche walneło przy odłaczaniu pistoletu przy tankowaniu.