Autor Wątek: uszczelniacze zaworowe ohv  (Przeczytany 2988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

uszczelniacze zaworowe ohv
« dnia: Wrzesień 15, 2007, 12:20:21 pm »

elektrokiler

• Gość
Tematów o uszczelniaczach było wiele ale chyba nikt nie pytał sie o ich żywotność i nie chodzi mi tutaj o przebieg tylko o wiek. Czy po 16 latach jest szansa, że uszczelniacze jeszcze są dobre ? Mam mały problem ze swoim poldem. Opisywałem go z resztą w innym temacie. Problem ten nie występuje w upalne lub ciepłe dni. Silnik na gaźniku. Po odpaleniu nie wchodzi na obroty, w końcu obroty spadają, silnik gaśnie. Świece są zalane czymś co wygląda na olej. Jeśli zabiore ssanie i podgazuje go chile bez ssania to później już pracuje normalnie. Najgorzej jest gdy jest niska temperatura. Radzono mi różne rzeczy, które generalnie dotyczył grzebania przy osprzęcie lub zaworach. Nic to nie daje. Z osprzętu podmieniałem dosłownie wszystko i objawy odentyczne. Czy takie objawy mogą byc spowodowane przez uszczelniacze  :?:  Przebieg silnika to 64 kkm, bez gazu.

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2007, 12:31:35 pm »

Offline turbonez

• Sympatyk
nie czytalem tego drugiego tematu , pewnie Ci juz to radzono ale na poczatek sprawdz kompresje , powiedz czy dymi z wydechu , ewentualnie z odmy ?

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2007, 12:46:12 pm »

elektrokiler

• Gość
Dymi (na siwo/biało) jedynie gdy jest zimno (ale to chyba wszystkie auta tak mają). Kompresji nie mam czym sprawdzic. Z odmy nie dymi, spod korka wlewu oleju też nie (dmucha ale to nie są spaliny), z rurki bagnetu też nie dymi ani nie dmucha. Oleju nie bierze (przejechałem 12 kkm od wymiany i jest prawie tyle co zalałem), jeździ normalnie, jak na poloneza 1.5 uważam, że przyspiesza nawet dobrze.

Nadal aktualne jest pytanie czy to mogą byc uszczelniacze i czy po 16 latach jeszcze mają jakieś właściwości uszczelniające  :?:

[ Dodano: 2007-09-15, 12:50 ]
Jeśli to ma jakieś znaczenie to przy przegazówce nie puszcza niebieskiego dymu.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 15, 2007, 13:15:00 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
nie dolewasz oleju czyli nie uszczelniacze.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2007, 13:43:37 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
20 lat zmienia gume uszczelniaczy na kruchy plastik
pewnie po 16 latach lepiej nie jest
ale skoro oleju nie ubywa ,to raczej uszczelniacze nie puszczaja

inna sprawa ,ze nawet bez uszczelniaczy nie zalewaloby ci swiec olejem
wiec albo masz zbyt bogata mieszanke na ssaniu ,ale zaplon do niczego
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 15, 2007, 13:50:11 pm »

elektrokiler

• Gość
No to jeszcze musze podmienic aparat i zobaczyc bo gaźnik juz podmieniałem na inny i to samo jest.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 17, 2007, 09:23:46 am »

e_gregor

• Gość
U mnie w poldzie z 1991 roku uszczelniacze były ztwardniałą na amen. Wcześniej brał 2l/10.000km, kiopcił przy odpalaniu i w upały wk orkach a teraz po wymianie uszczelniaczy przez 3000km poziom oleju w ogóle się nie zmienił.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2007, 18:31:17 pm »

ikwus

• Gość
Wszystkie świece ci zalewa czy określone? A kompresje możesz sprawdzić w samochodówce na Długosza za 10-20 zł ja tak robie  :D

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 17, 2007, 20:22:36 pm »

elektrokiler

• Gość
Zalewa wszystkie tak samo. Tzn ostatnio mi nie zalało ale czuje, ze znowu gdy jest zimno pali gorzej. I jak będą przymrozki to znowu sie zacznie. Jak by zalewał selektywnie to bym inne sprawy podejżewał.

Z kim tam (na długosza) gadać  :?:

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 17, 2007, 20:44:51 pm »

ikwus

• Gość
Jedź na warsztaty i przedostatnie drzwi po lewej. Albo zapytaj tam kogoś powiedzą Ci.