quote="greg-si"]Hehe ale teorie wysnułeś.
No zdarza mi się Napisałeś tak ogólnie, że aż nie da się tego przeboleć. Nie wątpię, że słuchałeś to i owo, ale pisz konkretnie o modelach a nie uogólniasz
Pewne uogólnienia są tu wskazane, każdy, kto przerobił kilkanaście radyjek wie, o czym pisze. Oczywiście zawsze znajdzie się ,,spec' co to opowie o udanych seriach poszczególnych producentów itp. itd.Jakbym alpine uogólnił do serii CDE to też bym mógł napisać, że jest to shit. Każdy producent wypuszcza radia budżetowe tak, aby zarobić jak najwięcej.
W pewnym sensie masz rację, ale tylko w pewnym. Moje opinie pisałem dla ,,średniaków' którzy kupują coś po środku a nie super wypasione modele. Porównywanie laserów też nie ma sensu bo zapewne miałeś używane radia a kto i jak je używał to tego nigdy wiedział nie będziesz.
Używane radia to w życiu miałem może dwa, tak się składa, że od dłuższego czasu zmieniam sobie radyjka jak przysłowiowe rękawiczki (nie dla tego, że sram kasą, ale dlatego że mam ku temu okazję- przysłowiowe warunki) Opisywane problemy z czytaniem płyt były bolączką fabrycznie nowych radyjek o symbolach - JVC KD 331, KD-G521 (W TYM MODELU DODATKOWO MOCOWANIE PANELA TO Z LEKKA DZIWNY I UPIERDLIWY PATENT), JVC KD-G612Jakie modele miałeś JVC, że ustawiasz go między blau a pionkiem?
Wymieniłem powyżej.Słyszałeś serie SH?
Słyszałem, nie u siebie, ale u znajomego. Owszem grało wyśmienicie, ale pod zewnętrznymi wzmacniaczami, więc ocena nie jest adekwatna do poziomu grania samego radia + nawet bardzo dobre głośniki.Jeśli nie to nie ustawiaj tak marek, bo JVC SH909 gra lepiej niż większość pionków w tej samej cenie a nawet droższych.
To oczywiście Twoja teoria, czy słuszna czy nie któż to wie. To trochę uogólnianie, o które mnie posądzasz.JBL? Liczą się praktycznie tylko najwyższe serie reszta to budżetowy shit w cenie, którego można złożyć sprzęt o wiele lepszy i mieć kase w kieszeni.
Głośników też się w życiu nasłuchałem, moja prywatna ocena (uogólniona) mówi mi - nigdy nie kupuj głośników nie markowych z serii Boshmann, Dalco, First itp, omijaj szerokim łukiem głośniki Pioneera (bynajmniej większość średnio budżetowych konstrukcji dostępnych na rynku) bo to badziew straszny, dobrze grały i byłem z nich zadowolony głośniki JBL z zserii GTO , Magnat (nawet seria LS czyli niskobudżetowa grała bardzo przyjemnym, nisko schodzącym basem który lubię). Oczywiście wybór głośników, sposób i miejsce ich zainstalowania to bardzo indywidualna sprawa. Większość moich ,,testów' przeprowadzana była w warunkach najczęściej występujących u przeciętnego Kowalskiego, czyli fabryczne miejsca montażu + półka z tyłu+ jakieś tam grubsze kable do podłączenia + jakieś tam radyjko (zdecydowana wiekszość osób nie ładuje do samochodu sprzętu o cenie przewyższającej wartość samochodu, a już napewno nie w Polonezie - to pojedyncze przypadki ,,maniaków')
Temat car-audio to rzeka, czego by tu nie napisać zawsze można próbować to podważać. Moje ,,wypociny' mają na celu powierzchowne zwrócenie uwagi na problem znany nie od dziś czyli Tanio nie koniecznie znaczy dobrze, jeśli jakaś firma chwalona jest przez setki osób to pewnie na to zasługuje (piszę tu np. o firmie Pioneer do okoła której tworzy się oststnio dziwna atmosfera, dużo osób ceni ten sprzęt, ale gro różnej maści ,,speców' podważa jak tylko się da jego niezaprzeczalne walory i zalety).
Pozdrawiam[/quote]
Ja również pozdrawiam i życzę spokojnych, ciepłych Świąt.
[ Dodano: 2007-12-21, 23:01 ]Clarka też musiałeś mieć jakiegoś badziewnego :D , a stawianie go między blaupunktem , a pionkiem to porażka. Prawie każda, z wymienionych przez PEPCIO, marek ma modele które rzeczywiście dobrze grają, ale porównywanie jakiegoś JVC do jakiegoś clariona czy jakiegoś pioniera itd. to nieporozumienie.
Fakt, że Clariona miałem z średniej półki(model DB 348 RM) , grał bardzo dobrze, co z resztą napisałem. Moja ocena i porównanie go do JVC to konsekwencja nie tylko samego odsłuchu, ale i walorów użytkowych. Sterowanie tym Clarionem było porażką, wejście w menu ustawiania parametrów dźwięku wymagało sporego ,,myślenia' gdzie w innych markach podstawowe jakby nie było funkcje są intuicyjne.
Oczywiście, że praktycznie każda firma ma w swojej ofercie dobry sprzęt. Mnie chodziło głównie o porównanie tej powiedzmy średniej półki, czyli radyjek najczęściej kupowanych. Moje wrażenia odsłuchowe oraz opinie, są tylko i wyłącznie moją prywatną oceną, a to, że jednemu podoba się ,,Brunetka' a drugiemu ,,Blondynka' to oczywiście zupełnie inna sprawa.