Autor Wątek: jak wyjąć rozrusznik ?  (Przeczytany 9605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jak wyjąć rozrusznik ?
« dnia: Listopad 13, 2007, 21:59:33 pm »

zbyszek

• Gość
nie śmiejcie się tylko ,  z 10 lat temu jeździłem  125p , ale  to było dawno i na śmierć zapomniałem . mam juz przygotowany drugi  rozrusznik po wymianie szczotek i tulejek , ale nie bardzo wiem jak ( a dokładnie którędy ) go wyjąć z samochodu .  ten który mam  trochę mulisto kręci  i chciałem go podmienić . dodam jeszcze że silnik 1.6 na boschu, ale kolektor wydechowy od Gsi. coś czuję że muszę spruć najpierw alternator .

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 13, 2007, 22:11:21 pm »

homzik

• Gość
Bardzo dobrze czujesz.
Musisz poluzować alternator,ściągnąć pasek klinowy,odkręcić śrubę od takiego płaskownika (banan) co napina alternator,odkręcić śrubę mocującą alternator i nie odłączając go od instalacji,opuścić gdzieś tam troszke niżej.
Przy wyjęciu rozrusznika będzie ci przeszkadzać wąz gumowy od wody( tak jest w caro plus) ale zapewniam że jak pokombinujesz to go spokojnie wyjmiesz.
Zapamiętaj wszystkie układy cyrkowe z pozycją przy wyciąganiu w jakiej bedzie rozrusznik bo przyda ci się to przy wkładaniu drugiego.Kolektor wydechowy nie jest problemem.
No i nie zapomnij przed rozpoczęciem prac,odłączyć akumulator !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo jak gdzieś dotkniesz przewodem plusowym do "masy" to sie konkretnie zaiskrzy lub spali przewód,lub szlag trafi akumulator,lub alternator (diody), i.t.p.  :mrgreen:

[ Dodano: 13 Lis 2007 22:12 ]
Oczywiście wyciągasz go górą :lol:

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 13, 2007, 22:18:34 pm »

zbyszek

• Gość
Cytat: "homzik"
Bardzo dobrze czujesz.
Musisz poluzować alternator,ściągnąć pasek klinowy,odkręcić śrubę od takiego płaskownika (banan) co napina alternator,odkręcić śrubę mocującą alternator i nie odłączając go od instalacji,opuścić gdzieś tam troszke niżej.
Przy wyjęciu rozrusznika będzie ci przeszkadzać wąz gumowy od wody( tak jest w caro plus) ale zapewniam że jak pokombinujesz to go spokojnie wyjmiesz.
Zapamiętaj wszystkie układy cyrkowe z pozycją przy wyciąganiu w jakiej bedzie rozrusznik bo przyda ci się to przy wkładaniu drugiego.Kolektor wydechowy nie jest problemem.
No i nie zapomnij przed rozpoczęciem prac,odłączyć akumulator !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo jak gdzieś dotkniesz przewodem plusowym do "masy" to sie konkretnie zaiskrzy lub spali przewód,lub szlag trafi akumulator,lub alternator (diody), i.t.p.  :mrgreen:

[ Dodano: 13 Lis 2007 22:12 ]
Oczywiście wyciągasz go górą :lol:

spoko tak przeczówałem że sporo roboty jest  z rozrusznikiem . jasne ze zdejmę klemę , ale słyszałem jak ktoś wyciągał  bez  zdjętej klemy i zwarł  na krótko na śrubach przy automacie obrączką na ręku ,  to mało mu palca nie spaliło . trzeba być czujnym , licho nie śpi , pozdrawiam

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 13, 2007, 23:28:07 pm »

e_gregor

• Gość
W moim Caro 1991 1.5 GLE wychodził bez luzowania alternatora. Trzeba było się tylko troche z nim nagimnastykować żeby znaleść kąt i pozycję w której chciał wyjść.
Cytat: "zbyszek"
zwarł na krótko na śrubach przy automacie obrączką na ręku , to mało mu palca nie spaliło . trzeba być czujnym

Albo się nie żenić ;)

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2007, 23:41:58 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
jak jest żeliwny kolektor to po cieżkich bojach da rade. w gsi nie ma bata.
ale tak to czesto jest w slilnikach ustawionych wzdłuznie
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2007, 14:58:18 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
ja to olałem - wykręciłem kolektor wydechowy ( przy okazji wymieniłem uszczelki pod nim ) a rozrusznik miałem jak na tacy, czasem układy cyrkowe trwają dłużej i są bardziej męczące niż odkręcenie kilu nakrętek z kolektora ( przy okazji można odświeżyć wygląd osłony termicznej ...

ale najważniejsze jest zdjęcie klemy plusowej - zwarciew może drogo kosztować
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2007, 16:01:49 pm »

beton

• Gość
osobiście odkręcam kolektor ponieważ do łapy silnka mam przykręcone mocowanie do osłony rozrusznika (chyba) i odchylenie alternatora nic nie dało ,mam kolektor od GSI.

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2007, 22:25:30 pm »

homzik

• Gość
Mi w 1,6 GSI odkręcenie rozrusznika,odkręcenie alternatora,wyjęcie rozrusznika ,zajmuje max 20 min.
I zapewniam że kolektora nie trzeba wyjmować ani odkręcać.
Oczywiście dolną śrubę mocującą rozrusznik,odkręcam z kanału.
Jedyne co najbardziej przeszkadza to gumowy wąż od układu chłodzenia,ale z racji tej że jest gumowy ,to łatwo go przygiąć i wyjąć rozrusznik.

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2007, 22:36:25 pm »

e_gregor

• Gość
Cytat: "homzik"
Oczywiście dolną śrubę mocującą rozrusznik,odkręcam z kanału

Najlepiej zrobic to raz i nigdy więcej jej ie wkręcać. Jak kupiłem pierwszego polda chciałem byc nadgorliwy i uparłem sie po regeneracji rozrusznika że przykręcę go na wszystkie śruby. Było ciężko bez kanału ale dałem rade. Ja przyszło drugi raz regenerowac rozrusznik to mnie mało kur... nie wzięła

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2007, 23:28:00 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
W ohv to pikus  :lol: jak wymienicie rozrusznik w  125p z silnikiem 2,0 dohc z wtryskiem wielopunktowym i alternatorem od strony ssacej  to pogadamy  :)  Wersja lzejsza to ten sam silnik w polonezie  z alternatorem od strony wydechu. Podstawa to miec odpowiednio uciete/przegiete klucze. W przypadku chlodnicy aluminiowej z dwoma wentylatorami trzeba wyjac jeden wentylator -ten blizej rozrusznika
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

jak wyjąć rozrusznik ?
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2007, 15:26:58 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Obraczka na reku ot jeszcze nic... znajomy nie odlaczyl akku...
Zwarcie przy wyciaganiu i akumulator wybuchł... kilka centymetrow od nachylonego nad nim kumpla... nigdy w zyciu nie widzialem zeby ktos bez koszulki sie w sniegu tarzał :D Tak go piekło... a potem kilka szwów i teraz nie zaglada pod maske z włączonym akku :D

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...