Autor Wątek: Które zegary będą działać w 1.6 GLE  (Przeczytany 5683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Które zegary będą działać w 1.6 GLE
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 01, 2007, 18:42:27 pm »

Offline święty

• Sympatyk
    • Polonez S1600 powerd by LANCIA 1.6 16v EFI
    • http://www.kswiecicki.prospect.pl
lepiej wrzuc z mr93 a nie z plusa - przekladasz linke i przerabiasz kostki , reszta siada , no moze daszek by sie przydal z mr93 ale na starym da sie jakos zlozyc.
A obrotki GLE, ROVER napewno są zamienne - ja przerzucałem zegary z rovera do mojego to działało wyśmienicie. Teraz mam przerobione na zliczanie poziomów logicznych ale to dlatego ze inaczej się u mnie nie dało - zapłon wieloiskrowy powodował że obrotek wariował a 4 indywidualne cewki to już wogole nie możliwe - wszystkie cewki sterowane są impulsami 5v każda osobno, więc obrotkiem musiał sterować ECU.
Gdyby ktoś potrzebował instrukcji jak zliczac nie impulsy z cewki a impulsy TTL/CMOS to mogę pomóc.
"jest ryzyko , jest zabawa"

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 01, 2007, 19:28:27 pm »

Meggido

• Gość
Maxiu1991, na pewno było to wyjęte z wtryskowca? Wersji obrotków było od kija. Sprawdź jak Ci to będzie chodzić na gaźniku. Jeśli będzie wariować, to podmień ten 5K na 10K.

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 01, 2007, 22:29:43 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
na obudowie jest napisane ABIMEX-LUCAS. Aha i w pewnym artykule na temat podmiany zegaro koles tez mial GLE i miał zegary z Abimexa pozniej o obrotek wskazywal do 4000 obr. te same wartosci powyzej byl falsz, zobaczymy jak bedzie umnie... ale to za jakis czas bo narazie ziiimno! Póki co to cofnąłem licznik i zmieniłem podświetlenie:) i taka tam kosmetyka....
igrek_raciaz, http://www.teneg.com.pl/~kyllan/polonez/zestaw.html
^ umnie brakowało przewodu od zawysokiej temp cieczy.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 19, 2007, 16:24:06 pm »

igrek_raciaz

• Gość
dzieki ci kolego za ten schemacik wezme sie za to niedlugo. pozdrawiam

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 23, 2008, 13:57:42 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Zrobiłeś sobie VW  8)
Gratuluję efektu choć jak dla mnie nie ma nic bardziej męczącego niż niebieskie zegary w aucie, kwestia mody.
Jak dla mnie tylko zielone podświetlenie, tak mam w Poldku i we Fiacie i 10h jazdy nocą i zegary nie przeszkadzają - ale 1h w golfie IV z tą niebiesko czerwoną dyskoteką - tragedia dla oczu.
Ale to oczywiście kwesta gustu  :D
Najważniejsze że Tobie się podoba i wszystko działa poprawnie  :!:
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 23, 2008, 14:04:18 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
No właśnie ta moda na niebiesko.... ale narazie tato nim śmiga i nie narzeka, ale jak ja sie w koncu do niego przesiade to sie okaże, no i w razie czego to sobie diody zmienie i już;)
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 12, 2008, 20:21:02 pm »

andrzej

• Gość
Cytat: "Maxiu1991"
No właśnie ta moda na niebiesko.... ale narazie tato nim śmiga i nie narzeka, ale jak ja sie w koncu do niego przesiade to sie okaże, no i w razie czego to sobie diody zmienie i już;)

witam...

mam autko, które buduję do KJS... i zmieniłem zegary na okrągłe... bo je lubię... :D po odpaleniu wszystko chidziło i chodzi ok, ale coś mnie niepokoi... dlaczego obrotek działa z tzw. "opóźnionym zapłonem"? na starej desce to aż skakał... tak swobodnie a tutaj jakoś tak jakby w zwolnionym tempie... deskę mam od GLE bo jest kontrolka ssania... a śrubki były zalepione jakby jakąś masą... twardą co się kruszyła mi... więc mało prawdopobone żeby zegary były składane z kilku (u mnie w tym co jeżdżę też tak mam)... jak ktoś wie w czym problem to proszę o pomoc. z góry dzięki.

www.amc.cba.pl

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 12, 2008, 20:24:05 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Cytat: "andrzej"
dlaczego obrotek działa z tzw. "opóźnionym zapłonem"? na starej desce to aż skakał
Deske masz z obrotomierzem od modulu a zaplan klasyczny(platynki) albo odwrotnie  :)  Do 3 tys "muli" a przy gwaltownym dodaniu gazu obrotek glupieje ?

[ Dodano: 2008-03-12, 20:25 ]
Cytat: "andrzej"
deskę mam od GLE bo jest kontrolka ssania...
W desce od abimexa tez jest kontrolka ssania -sprawdz czy od góry nie ma pieczatki abimex, rover, ford :)  Wtryskowce na export szły juz od 1992
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 12, 2008, 20:57:02 pm »

andrzej

• Gość
jeżeli to coś mówi... 200512-05 JAEGER... to mam wydrukowane na płytce od zielonej strony...

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 13, 2008, 16:04:15 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Chodzi o pieczątke na obudowie zegarów. najcześciej z gory po lewej stronie.
były #1935

« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 13, 2008, 22:05:37 pm »

andrzej

• Gość
Cytat: "Maxiu1991"
Chodzi o pieczątke na obudowie zegarów. najcześciej z gory po lewej stronie.

kurcze... nie wiem... a samochodu nie mam blisko... jak coś to napiszę :)

pozdro.

www.amc.cba.pl

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 14, 2008, 12:11:17 pm »

igrek_raciaz

• Gość
ja tam juz po przeladce i jest ok. tylko obrotek wariuje powyzej 3500 obotow

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 15, 2008, 20:07:26 pm »

andrzej

• Gość
Cytat: "igrek_raciaz"
ja tam juz po przeladce i jest ok. tylko obrotek wariuje powyzej 3500 obotow

a mi chodzi o to, żeby nie wariował... jak ma być, to ma być dobrze ;] :D nie chce cyrku oglądać ;p

pozdro.
www.amc.cba.pl

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 14, 2009, 14:47:19 pm »

dzvonec

• Gość
Panowie 3 pytanka:
1.od kiedy konkretnie w poldkach szly okragle zegary bo tutaj piszecie ze od 93r a moj poldek 1.6 GLE jest wlasnie z 93 i jeszcze ma kwadratowe zegarki
2. jak w kontrolkach jest ,,znaczek ssania" to obejdzie sie bez wariacji z obrotkiem czy przy wyborze zegarow nie zwracac na kotrolke uwagi i patrzec jakie ma oznaczenia na obudowie
3.  moj drugi polonez to przejsciówka 1.5 SLE nadadza sie okragle zegarki takie same jak do GLE bo ja w sumie nie widze roznicy w budowie przy SLE i GLE  :roll:

« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 14, 2009, 15:02:42 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
"Okrągłe" montowano po połowie 1993. "Kwadraty" do końca 1993.

Kontrolka ssania była też w abimexach, wiec się tym nie kieruj. Tak na oko, to szybciej wychwycisz po obrotomierzu. Musi być "równa" skala, czyli pole żółte i czerwone w takim samym rozmiarze. W abimexie pole czerwone było mniejsze. (ale nie jest tak w 100% przypadków, zdarzają się odchyły)
Kolejnym wyznacznikiem może być licznik przebiegu. Do tego co napisałem wyżej, dochodzi jeszcze licznik przebiegu głównego 6 cyfrowy, licznik przebiegu dziennego kasowany na wcisk.

Do tego wszystkiego jeszcze wskaźnik ciśnienia i masz na 99% pewność ze trafiłeś na GLE.

« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 24, 2009, 23:45:57 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Czy zegary do wersji caro abimex lukasowy róznia się od caro abimex ze starym układem hamulcowym ? Czymś to się różni elektrycznie ? Można podmieniac ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 25, 2009, 09:24:13 am »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
W starym układzie nie bedzie kontrolki od klocków hamulcowych, tylko za nią bedzie ssanie. Można zamieniać
były #1935

« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 25, 2009, 11:43:00 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
W GLI Abimex ze starym i nowym układem zegary wyglądają tak samo. Nie maja kontrolki od ssania. Jedynie kontrolka od klocków może coś wnieśc nowego w podłączeniu elektrycznym. Na tej kontrolce wcale mi nie zależy. I tak świeci się nawet jak wszystko sprawne i klocki OK. A przy tańszych klockach nie ma zastosowania. Czy niepotrzebne światełko ma jeszcze inną funkcję niż tylko oznajmianie o zużytych klockach ?  Czy podmiana zegarów może spowodowac jakieś wadliwe wskazania innych wskaźników/kontrolek ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.