Autor Wątek: alternator  (Przeczytany 2121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alternator
« dnia: Listopad 25, 2007, 13:49:20 pm »

bitbox

• Gość
mam taki problem. ostatnio mechanik zmienił mi pasek od alternatora(piszczał), nowy pękł tego samego dnia... założyłem szerszy i po ok 2tyg zaczoł piszczeć i w końcu pękł, kupiłem goodyeara za 18zeta jeszcze deczko szerszy i po tygodniu popiskuje. Zaczyna mnie to wkurzać bo paski były naciągnięte prawidłowo a ciągle problem... Czy jest możliwe żeby kółko było wytarte czy to wina jakiś oporów? Podpowiedzcie coś

alternator
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2007, 14:36:12 pm »

e_gregor

• Gość
Wydaje mi się że za słabo jednak naciągałeś. No chyba że np pracowałeś w tłustych rękawicach i pobrudziłeś pasek ;)

alternator
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2007, 16:27:29 pm »

bitbox

• Gość
naciągnełem mocniej może będzie dobrze

alternator
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2007, 16:31:59 pm »

LODÓWA

• Gość
po 2 tygodniach pękł pasek? Coś ci się zaciera przyjacielu. Albo Alternator albo pompa wody i to powoduje że pasek piszczy i pęka. Bo nawet najgorszy szajs wytrzyma dłuzej niz 2 tygodnie.

alternator
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2007, 22:12:48 pm »

Offline Dimmu_

• Sympatyk
    • PN 1983
    • CzyszczenieAuta - Kompleksowa Kosmetyka Samochodowa
Może być też tak ze koła na wale i na alternatorze nie są w jednej płaszczyźnie.

alternator
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 25, 2007, 22:37:28 pm »

karol-1987

• Gość
a łożyska w alternatorze nie wyją :?: może już go powoli blokuje i pasek sie dosłownie spala i pęka pod wpływem temperatury. ale wtedy i by temperatura wody szła do góry. proponuje sprawdzić płaszczyznę kół, czy któreś może nawet nie jest luźne, czy pracują (kręcą się) lekko i płynnie oraz przeczyścić te koła jakąś benzyną czy czymś w tym stylu. wszystko zachować w "nieskazitelnej czystości".

alternator
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 10, 2007, 09:21:28 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
Mnie tez toto piszczy ostatnio. Wymieniłem profilaktycznie pasek, ale jest to samo. To znaczy, piszczy szczególnie po nocy, jak silnik jest zimny, przy wysokich obrotach. Potem troche cichnie, ale czasami zdarza się go znów usłyszeć. Alternator robiłem ze 2 miesiace temu - łożyska. Moze kółka są brudne :?  Sam nie wiem
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

alternator
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2007, 09:48:00 am »

sebek

• Gość
u mnie alterek tez troszkę piszczy, ale ja to walę, mam pasek oryginalny jaki był w tym tarp[anie czyli z rouk 1982 bodaj, tak samo jak opony  :lol: , jest dobrze naciagnięty i wszystko chodzi lux, a nowy woże w zapasie  8)

co do tego ze ci pękaja paski, jest pare opcji, tak jak pisano wcześniej, koła pasowe nie sa w płaszczyźnie, koło moze jest gdzieś uszkodzone, za słabo naciagniety pasek, blokujący się alternator, sprawdź czy nie ma luzu na wirniku, może sie która śróba z dekla odkręciłą i po prostu blokuje sie czasem wirnik (ociera o stojan), ewentualnie czy nie wysypało sie te nowe łożysko, tego się też wykluczyc nie da

alternator
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 10, 2007, 09:56:21 am »

Fistasz

• Gość
moze to juz nie wina samego paska ale tak jak mówi  karol, lozysk w ltku bądz przytartego kola?