Autor Wątek: niedzialajace swiatla i zegary w 125p  (Przeczytany 1555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niedzialajace swiatla i zegary w 125p
« dnia: Grudzień 03, 2007, 22:51:36 pm »

lorak

• Gość
witam!
od kilku dni jestem posiadaczem fiacika 125p z 89roku  
i juz zdazyl sprawic mi niemila niespodzianke...
podczas jazdy cos delikatnie zasmierdzialo i chwile pozniej zgasly swiatla... dotoczylem sie do domu...
objawy sa takie: po wlaczeniu przycisku swiatel drogowych gasna zegary i swiatla nie dzialaja... po przelaczeniu na postojowki - swiatla postojowe i zegary sie zapalaja (ale predkosciomierz i obrotomierz nie dzialaja)...
gdzie moze byc przyczyna?
bezpieczniki sprawdzone, wszystko ok
kostki pod maska przejrzane i wzrokowo wygladaja ok, choc ich nie sprawdzalem bo nie wiem jak
macie jakies rady?
pomozecie ?

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2007, 21:03:14 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "lorak"
macie jakies rady?
Tak udać się  samochodem do elektryka !
Cytat: "lorak"
pomozecie ?
A jak przez internet mam sprawdzić wiązki , znaleźć zwarcie lub przetarty przewód ?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2007, 21:50:52 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Jak nie potrafisz pomóc to się zamknij i nie molestuj klawiatury.

Do pytającego:

Sprawdź na zasadzie : po nitce do kłebka, od żarówek do przełącznika zespolonego, w szczególności styki, potem przekaźniki.
Nastepnie kabelki czy gdzies ktorys sie nie przepalił/przetarł, najłatwiej sprawdzić to podlacajc plus miernika do plusa przy żarówce i przy ustawieniu (na diode) sprawdzic czy nie ma przejscia do masy, jesli tak to znaczy ze zwarcie jest i trzeba szukac. Zmudna robnota, ale skuteczna i u elektryka zaplacisz 100zł albo wiecej,a tak kupisz miernik za 10zł i czegos sie nauczysz.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 19, 2007, 21:55:10 pm »

sebek

• Gość
załatw sobie miernik jakiś za 10 zł i leć jak pisze kolega wyzej, od żarówki do przełacznika itd, aż w końcu piojawi sie napiecie, znajdziesz miejsce gdzie jest przerwa

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 19, 2007, 22:11:09 pm »

lorak

• Gość
Panowie wielkie dzieki... ale spojrzcie na date!!!! pytanie zadalem trzeciego!!! dzis jest 19!!!
auto naprawilem 4 do poludnia!!!
u elektryka nie bywam i z takimi radami dajcie sobie spokoj...
miernik posiadam....
temat zalozylem tylko po to , zebym nie szukal po omacku... mialem nadzieje, ze to jakas typowa usteka i od razu wskazecie mi potencjalna przyczyne, oszczedzajac tym samym pare minut szukania :P
bo jakby nie patrzec usterka byla typowa dla fiaciora - kostka stacyjki!
koszt 37 zl ;)
pozdro i dzieki za dobre checi pomocy ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2007, 17:43:12 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "Stingerek"
najłatwiej sprawdzić to podlacajc plus miernika do plusa przy żarówce i przy ustawieniu (na diode) sprawdzic czy nie ma przejscia do masy, jesli tak to znaczy ze zwarcie jest
  g ó w n o prawda takim sposobem to zawsze miernik pokaże przejście ma masę bo obwód będzie sie zamykał z masą przez włókna pozostałych żarówek .