Autor Wątek: Jaką ja mam chłodnicę ?  (Przeczytany 2513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaką ja mam chłodnicę ?
« dnia: Grudzień 09, 2007, 23:33:32 pm »

PawełG

• Gość
CARO/1500/1993

Witam,
od 3 lat mam w chłodnicy płyn "Petrygo" i na taki sam mam go zamiar wymienić, ale..., czytam na butli: "do chłodnic aluminiowych...", a na mój ogląd w moim poldku jest chyba miedziana lub mosiężna ? Jeśli by tak było, to od 3 lat jeżdżę na niewłaściwym płynie. Popatrzyłem też co pisze na innych płynach - też raczej o aluminium i ochronie gumy, uszczelek itp.  Co mam nalać? A może Petrygo się nadaje? Inna sprawa, to ceny; na stacji benzynowej Petrygo 5l w cenie 40 PLN, a to samo w hipermarkecie za 25, czy to może być jakś podróbka albo drugi gatunek?
Pozdrawiam
Paweł

Jaką ja mam chłodnicę ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:50:58 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Skoro przez 3 lata jezdzil i bylo dobrze to lej to co bylo. Dobrze jest przed wymiana plynu nalac wody i pojezdzic troche a potem spuscic cały szlam. Jedno zalanie woda moze byc mało .Na stacji benzynowej zawsze jest drozej a w hipermarkecie moze udalo sie trafic na promocje. Jak niewidac róznicy to po co przepłacac
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

Jaką ja mam chłodnicę ?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2007, 15:09:31 pm »

PawełG

• Gość
Cytat: "Elwood#1887"
Skoro przez 3 lata jezdzil i bylo dobrze to lej to co bylo

No dobrze, ale jaką ja mam w końcu chłodnicę? Czy w Polonezach są chłodnice aluminiowe?

Jaką ja mam chłodnicę ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2007, 15:18:40 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "PawełG"
Cytat: "Elwood#1887"
Skoro przez 3 lata jezdzil i bylo dobrze to lej to co bylo

No dobrze, ale jaką ja mam w końcu chłodnicę? Czy w Polonezach są chłodnice aluminiowe?

Aluminiowe są w plusach chyba od 1998. Ty masz chyba miedzianą i możesz jeździć na tym na czym jeździłeś. Nie wolno tylko mieszać różnych płynów.

Jaką ja mam chłodnicę ?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2007, 21:39:15 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "Fistasz"
szerokie chłodnice byly aluminiowe.

A one nie są miedziane? Nie znam sie na metalach i niematalach, ale były dwa rodzaje chłodnic szerokich. "Czarne i srebrne".

Jaką ja mam chłodnicę ?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2007, 09:52:34 am »

Fistasz

• Gość
Cytat: "utek"
"Czarne i srebrne"

Tez myslalem ze sa dwa rodzaje szerokich ale nie ze wzgldeu na uzyty rodzaj metalu tylko na ilosc wentylatorów.