Autor Wątek: Wydech przed tylnym kolem  (Przeczytany 6715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wydech przed tylnym kolem
« dnia: Grudzień 28, 2007, 16:09:51 pm »

Fistasz

• Gość
Co o tym myslicie? ktos to kiedys robił? Na pomysł wpadłem dzisiaj. Mam  teraz  kompletny wydech od Poldka i od Sierry ze wzgledu ze i tak bede musiał  modzic z wydechem tak zeby podpasowac to pod nowy silnik a do tego przeróbka wydechu w taki sposób by wisiał na wieszakach gumowych a nie na sprezynach i drutach (urwały mi sie uchwyty i tak to zastapiłem :oops: ) to mam zamiar cos takiego zrobic.  A poza tym niei podoba mi sie ta sterczaca z tyłu rura wydechowa.

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2007, 17:03:51 pm »

banan_125p

• Gość
nie wiem jak to się ma prawo do tego ale chyba zabronione jest ierowanie końcówki w prawą stronę samochodu

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2007, 17:21:15 pm »

Cycu_E30

• Gość
a dostawczaki to mają .....

ale nie rob tego,taki wydechpasuje moim zdaniem do hot-roda,mocarnego klasyka itp
 :)

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2007, 20:02:47 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Fistasz "klej" wydech polda. Ma mniej tłumików od sierry - z tego co pamiętam - ewentualnie w miejsce tłumika środkowego wstaw przelotowy-taki jak końcowy, Młody_dnb tak ma w Fiacie i fajnie to chodzi.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2007, 20:25:13 pm »

Fistasz

• Gość
Cytat: "banan_125p"
nie wiem jak to się ma prawo do tego ale chyba zabronione jest ierowanie końcówki w prawą stronę samochodu

Z prawej jest zabronione dlatego ja to mam zamiar zmontowac z lewej.

Cytat: "BARTEK"
Ma mniej tłumików od sierry - z tego co pamiętam - ewentualnie w miejsce tłumika środkowego wstaw przelotowy-taki jak końcowy, Młody_dnb tak ma w Fiacie i fajnie to chodzi.

Ja mam borka czyli praktycznie przelotowy wydech. Tylko dwa tlumiki ale niestety mle srednice rur.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2007, 02:14:06 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Wydech poldka ma 45 mm srednicy tyle co punto 1,2 :| wiec do wysoko obrotowego 2,0 to nieporozumienie. Sierra ma normalnie 50mm ,mniejsze srednice zamulaja górne obroty. Dlatego najlepiej dopasowac cos od sierry aby bylo w miare cicho i niedlawilo motoru zbytnio  :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2007, 10:27:58 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Ztcw to wydech możesz puścić na lewą stronę jednak nie może rura wylotowa być skierowana prostopadle do auta.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2007, 11:26:41 am »

Fistasz

• Gość
Mam zamiar zostawiac dwururke i pierwszy taki mały smieszny tłumik od sierry. Trzeba to bedzie odpowiednio przemodzic przy uzyciu palnika i flexa ale mysle ze da rade to upchnąc. Pozniej element gietki czyli ta siateczka metalowa zeby mi ułatwiła przejscie na lewą strone auta. Za nią bedzie juz tylko samam rura i tylko na koncu jakis przelotowy tłumik co by to nie było zbyt głosne

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2007, 12:42:32 pm »

Cycu_E30

• Gość
nie polecam tej giętkiej rury/łącznika elastycznego

mam to u siebie i ostatnio mi wysunol sie koncowy tlumik z rury srodkowej przez ten wlasnie łącznik - a to dlatego ze drgania rozruszają ten łącznik i caly wydech sie moze kolebotac

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:48:33 pm »

Fistasz

• Gość
on własnei jest po to zeby zapobiegac drgania chyba? W poldku tego nei było i wszystkie drgania z silnika szły na wydech. Czesto przez to spadał mi srodkowy tłumik z wieszaków.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:13:33 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
taki łącznik elastyczny to miał kolega Dyferek w poldoroverku bordowym (śp :cry: ), i wydech tak nie drgał. Więc wychodzi na to, że jak ten element nie jest zużyty i nie ma kontaktu z asfaltem, to spełnia swoją rolę.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:16:31 pm »

Fistasz

• Gość
no własnie jesli cos sie obija o asfalt(w poldku bardzo prawdopodobne) albo jest juz skorodowane to nei bedzie spełniac swojej roli.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:18:58 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
bo ta zlaczke trzeba spawnac a nie na zacisk montowac
co do wydechu z boku
to faktycznie prawo mowi,ze nie moze byc skierowany w prawa strone, a reszta jest niewazna, ale z doswiadczenia wiem,ze wydech pod progiem jest cholernie niepraktyczny
zreszta na jednym z treningow driftu byla sierra 2,0 i miala wlasnie tak jak ty chcesz zrobic, czyli dopiero w polowie wypuszczony pod progiem i efekt byl taki,ze darlo to ryja niemilosiernie,a nic nie jechalo, zgubil sie momento obrotowy i moc

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:20:54 pm »

Cycu_E30

• Gość
Cytat: "G.T."
bo ta zlaczke trzeba spawnac a nie na zacisk montowac
trzebabyc cholernie zdolnym i inteligentnym zeby dac to na zacisk  :mrgreen:

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:32:34 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "G.T."
wydech pod progiem jest cholernie niepraktyczny
Ale z a j e b i a s z c z o  fajnie i napadalnie wygląda ! Wiele jest elementów co robimy na własne życzenie i za własną kasę chociaż nie są praktyczne a wręcz przeszkadzają jak np. plastikowe spojlery co utrudniają wjazd na krawężnik ale liczy się niepowtarzalny  desigin i dobre samopoczucie właściciela . To jest warte więcej niż "odzyskać pierwszy samochód taty"!

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:50:13 pm »

sebek

• Gość
co sie tak przejmujecie tym wydechem z prawej strony ?? ja mam tak fabrycznie i nik sie nie czepia, już kilka razy mnei niebiescy trzepali i sie nie dowalili, na stacji diagnostycznej to samo, ludzie w PL żyjecie  :wink:

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:55:55 pm »

bruns

• Gość
Cytat: "sebek"
co sie tak przejmujecie tym wydechem z prawej strony ?? ja mam tak fabrycznie i nik sie nie czepia
mogę zapytać w jakim samochodzie i jaki rocznik ?

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 30, 2007, 16:01:57 pm »

Fistasz

• Gość
sebek w tarpanie napewno jest z lewej strony

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 30, 2007, 17:44:38 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Ciekaw jestem jak chcecie to zrobić żeby działało jak należy. Umiecie to przeliczyć czy macie 100 metrów rur?
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2007, 17:57:03 pm »

Fistasz

• Gość
Cytat: "BXMaster"
Ciekaw jestem jak chcecie to zrobić żeby działało jak należy. Umiecie to przeliczyć czy macie 100 metrów rur?

Metodą prób i bledów :P  Jest wiele wzorów na obliczanie wydechów. Najwazniejszy jest pierwszy tłumik dlatego ten zostawiam od sierry a reszte postaram sie zrobic w maksymalnym przelocie